«Όσο δεν εξασφαλίζουμε το νερό, δε θα έχουν μέλλον οι καλλιέργειες μας» - Ο γεωπόνος Νίκος Μπουνάκης στο newshub.gr

«Παραγωγή χωρίς νερό δεν υπάρχει», τονίζει κατηγορηματικά στο newshub.gr ο γεωπόνος (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας proactive AE – Σύμβουλοι Επιχειρήσεων), φέρνοντας ως παράδειγμα τα νερά του Αλμυρού αλλά τονίζοντας πως όλες οι μέθοδοι αποθήκευσης νερού, θα πρέπει επιτέλους να εξεταστούν σοβαρά από το επίσημο κράτος. Μάλιστα, ο ίδιος, τάχθηκε χωρίς δεύτερη κουβέντα, κατά της εγκατάλειψης των καλλιεργειών στην Κρήτη, δεδομένου ότι δεν είναι καθόλου απλή μία τέτοια αλλαγή. Ιδιαίτερα στις ελιές και τα αμπέλια όπως βέβαια και τα θερμοκήπια, δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον, όπως ξεκαθάρισε, χωρίς νερό!
«Όπως έχουν πει ειδικοί επιστήμονες που μελετούνε το θέμα, ο Αλμυρός είναι ένας σημαντικός υδατικός πόρος ο οποίος δεν αξιοποιείται. Δεν είναι όμως αυτός μόνο. Δηλαδή, πλέον, είμαστε σε μια κατάσταση, που θα πρέπει να εξετάσουμε όλες τις δυνατές εναλλακτικές λύσεις για το νερό. Δηλαδή και την ανακύκλωση μέσα από την τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων των βιολογικών και την αφαλάτωση και όλες τις λύσεις που προτείνονται», σύμφωνα με το Νίκο Μπουνάκη.
Στο μεταξύ, όπως προσθέτει ο ίδιος, «για να έχει νερό ο Αλμυρός θα πρέπει να έχουμε βροχοπτώσεις και χιόνια. Δηλαδή αν σταματήσουμε να έχουμε βροχοπτώσεις και χιόνια δεν θα έχουμε πουθενά νερό. Δηλαδή, θέλω να πω, ότι καταρχήν θα πρέπει να υπάρχει μια ενιαία διαχείριση του νερού ειδικά στην Κρήτη αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Δε γίνεται διαφορετικά.
Για παράδειγμα, πέρυσι διαβάσαμε ότι τα φράγματα στο Ρέθυμνο υπερχείλισαν και το νερό αφέθηκε και πήγε στη θάλασσα. Άρα έχοντας την ενιαία διαχείριση, αυτό το νερό θα μπορούσαμε να το κατευθύνουμε σε άλλες περιοχές που το έχουν ανάγκη».
Συνεχίζοντας, ο Νίκος Μπουνάκης ξεκαθαρίζει: «Δεν είμαι ειδικός γύρω από τα ζητήματα αυτά. Είμαι όμως ειδικός στο θέμα που έχει να κάνει με τις καλλιέργειες. Δε γίνεται να έχουμε καλλιέργειες χωρίς νερό. Για παράδειγμα στα αμπέλια. Υπάρχει ένα κρίσιμο στάδιο. Αν δε δοθούν οι κατάλληλες ποσότητες εκείνη την περίοδο δεν θα μπορέσουν τα αμπέλια να μας δώσουν την παραγωγή που χρειαζόμαστε».
Ο γνωστός γεωπόνος λέει στο σημείο αυτό, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει στις ποικιλίες των επιτραπέζιων σταφυλιών. Τα οινάμπελα αντέχουν. «Τα σταφιδάμπελα υποχωρούν. Παλιά που είχαμε σταφίδα είχαμε πολύ υψηλότερες βροχοπτώσεις. Μιλάμε δηλαδή για μία τέτοια παραγωγή, που να μπορεί να είναι βιώσιμη. Τα σταφιδάμπελα δεν είναι καταδικασμένα χωρίς νερό, αλλά θέλουμε περίπου 600 χιλιοστά νερό κατ΄ ελάχιστο για να επιβιώσουν. Και φέτος δεν έχει «κλειδώσει» η παραγωγή ούτε στα αμπέλια ούτε στις ελιές».
Όσο για τα θερμοκήπια, ο Νίκος Μπουνάκης αναφέρεται ειδικά στην Ιεράπετρα: «Το 50% των θερμοκηπίων της Κρήτης είναι εκεί. Και λένε οι άνθρωποι ότι η καλλιέργεια τους βρίσκεται σε μεγάλη δυσκολία και γίνεται οριακά λόγω της ξηρασίας».
Πάντως, ο ίδιος ξεκαθαρίζει: «Όποιες και να είναι οι εξελίξεις από τώρα και μετά, δεν είναι εύκολο να αλλάξουμε καλλιέργειες. Και οι καλλιέργειες που έχουμε στην Κρήτη σε ελιά και αμπέλι, για να καθιερωθούν έχουν περάσει αιώνες. Δεν είναι εύκολο να φέρεις μία νέα καλλιέργεια. Υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες. Πρέπει να δοκιμάσουμε βέβαια νέες καλλιέργειες και να ξέρετε πως σταδιακά όλες οι καλλιέργειες θα πάνε υπό κάλυψη. Ακόμα και οι δεντρώδεις καλλιέργειες. Γιατί θα πρέπει να μπούμε σε ελεγχόμενο περιβάλλον καλλιέργειας. Ήδη σε Ολλανδία και ΗΠΑ πολλές καλλιέργειες γίνονται μέσα σε κλειστά κοντέινερ με τεχνητό φωτισμό»!
-
26 Μαρτιου 2025, 17:29Διπλό φονικό στ' Ανώγεια: Με ένταση ξεκίνησε το Εφετείο - Ποιοι κατέθεσαν - Πότε συνεχίζεται η δίκη
-
27 Μαρτιου 2025, 07:00Κρήτη: Έρχονται επιτέλους τα 430 εκατομμύρια ευρώ των Οικολογικών Σχημάτων – Τι άλλες πληρωμές θα γίνουν στους παραγωγούς
-
26 Μαρτιου 2025, 13:40Θλίψη από τους γείτονες για την καταστροφή του εργοστασίου Κοπιδάκη – Τι λένε οι άνθρωποι της ευρύτερης περιοχής
-
27 Μαρτιου 2025, 21:00Κρήτη: Τα 430 εκατομμύρια ευρώ των Οικολογικών Σχημάτων και οι πληρωμές που θα γίνουν στους παραγωγούς
-
27 Μαρτιου 2025, 07:10Μ. Κοττάκης: Ο θυμός της κοινωνίας είναι η περιφρόνηση στο πολιτικό σύστημα, που δίνει παλαιές απαντήσεις σε νέα ερωτήματα! (podcast)
-
27 Μαρτιου 2025, 19:48Ζαρός: Η ψυχραιμία και η εμπειρία μιας γιατρού γλύτωσε από τα χειρότερα δύο ασθενείς