Παγκόσμια αναγνώριση για έναν 86χρονο Κρητικό αρτοποιό (βίντεο)
αγαπημένα σου στη Google
Ένα εκπληκτικό αφιέρωμα σε έναν από τους τελευταίους αρτοποιούς στην Ελλάδα που φτιάχνει χειροποίητο φύλλο, τον Γιώργο Χατζηπαράσχο, έκανε το παγκοσμίου φήμης Business Insider.
Στην τοπική κοινωνία του Ρεθύμνου όπου έχει ανοίξει την επιχείρησή του από το 1958, είναι διάσημος, με τους ντόπιους να συρρέουν για να αγοράσουν το περιβόητο χειροποίητο φύλλο του και τους τουρίστες για να δοκιμάσουν τα γλυκά του, όπως μπακλαβά και κανταϊφι, αλλά και να τον φωτογραφίσουν. Ήρθε όμως η ώρα να γίνει παγκοσμίως γνωστός.
«Στα 86 του χρόνια, ο Γιώργος Χατζηπαράσχος, είναι ένας από τους τελευταίους αρτοποιούς στην Ελλάδα, ο οποίος δημιουργεί χειροποίητο φύλλο. Με την βοήθεια της γυναίκας και του γιου του, κρατάει την επιχείρηση ζωντανή χάρη στους τουρίστες που επισκέπτονται το ελληνικό νησί της Κρήτης» είναι η λεζάντα που συνοδεύει το βίντεο του Business Insider που δημοσιεύτηκε προχθές και έχει ήδη συγκεντρώσει πάνω από 3.000 σχόλια.
Η ιστορία του 86χρονου Γιώργου Χατζηπαράσχου
Όπως λέει το αφιέρωμα, ο Γιώργος Χατζηπαράσχος ξεκίνησε να εργάζεται ως έφηβος και κατάφερε να αγοράσει το δικό του εργαστήριο στην δεκαετία του 1960. Κάποια στιγμή, επιχειρήσεις τέτοιου είδους άνθιζαν σε όλη την χώρα. Αλλά η άνοδος των φθηνών βιομηχανοποιημένων ειδών ζαχαροπλαστικής, οδήγησε στο κλείσιμο πολλών οικογενειακών επιχειρήσεων. Όπως λέει ο ίδιος, «το κέρδος είναι μικρό πλέον, λόγω της βιομηχανίας».
Αλλά ο Κρητικός αρτοποιός τα κατάφερε εστιάζοντας στον τουρισμό. Προσέλαβε μόνο την γυναίκα του Κατερίνα και τον γιο του Παρασκευά, ως υπαλλήλους.
To Business Insider επισκέφθηκε το εργαστήρι του κυρίου Γιώργου στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου, προκειμένου να μάθει τα μυστικά του. Όπως λέει και ο ίδιος είναι μια πολύ κουραστική και δύσκολη δουλειά, αλλά είναι αυτό που τον κρατάει ζωντανό.
Μάλιστα, σε κάποιο σημείο του αφιερώματος, η δημοσιογράφος του Business Insider αναφέρει πως το δίπλωμα του φύλλου μοιάζει με χορό, με απόλυτα συγχρονισμένες κινήσεις.
How Phyllo Is Handmade By One Of Greece's Last Pastry MastersAt 86 years old, Giorgos Hatziparaskos is one of the last bakers in Greece making phyllo pastryby hand. With the help of his wife and son, he keeps the business going thanks to tourists visiting the Greek island of Crete.
Posted by Business Insider Today on Monday, November 16, 2020
Πηγή: iefimerida.gr
-
29 Μαΐου 2026, 22:12Χανιά: Βαρύ πένθος για τον ξαφνικό χαμό του Μανόλη Βαρουξάκη -
30 Μαΐου 2026, 09:30Πένθος για την Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη-Έφυγε από τη ζωή η μητέρα της Μαρίκα -
30 Μαΐου 2026, 08:40Αποκαλύψεις για το άγριο έγκλημα στη Μεσσαρά με θύμα τον πρόεδρο της κοινότητας Απεσωκαρίου-"Κλίμα «τρομοκρατίας" -
30 Μαΐου 2026, 07:15Γιάννης Πρεκατσουνάκης: Η Μάχη του Ηρακλείου 20-29 Μαΐου 1941 (podcast) -
29 Μαΐου 2026, 13:00Νίκος Μαρκοβίτης: Καζάνι που βράζει η Τουρκία λόγω CHP - Βυθίζεται η τουρκική λίρα! (podcast) -
30 Μαΐου 2026, 21:10Κρήτη: Το γύρο της Ελλάδας κάνει η προσπέραση του... θανάτου στο ΒΟΑΚ (Βίντεο)
