«Στις ράγες» το αίτημα για Μέσο Σταθερής Τροχιάς στην Κρήτη – Συστράτευση φορέων και πολιτών
Σε κλίμα ευρείας συναίνεσης και με έντονο το αίσθημα της αναγκαιότητας για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του νησιού, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ξενοδοχείο «Atlantis» στο Ηράκλειο η ανοικτή εκδήλωση διαλόγου με τίτλο: «Η Κρήτη σε Σταθερή Τροχιά».
Την εκδήλωση οργάνωσε η Παγκρήτια Ανοικτή Επιτροπή για τη Δημιουργία Μέσου Σταθερής Τροχιάς στην Κρήτη, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, με στόχο τη συστράτευση όλων των τοπικών δυνάμεων για την άσκηση πίεσης προς την κεντρική εξουσία. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Κρήτης και Δήμαρχος Ρεθύμνης, κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης, ο οποίος αποτελεί και ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής.
Επιτακτική ανάγκη για ένα νησί δύο ταχυτήτων
Στην τοποθέτησή του, ο κ. Μαρινάκης έθεσε το ζήτημα στη βάση της βιώσιμης ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας ότι το παραδοσιακό μοντέλο της ατομικής μετακίνησης (Ι.Χ.) έχει πλέον εξαντλήσει τα όριά του.
«Η Κρήτη μετεξελίσσεται σε έναν διεθνή πόλο έλξης εκατομμυρίων επισκεπτών, γεγονός που καθιστά το παραδοσιακό μοντέλο ανεπαρκές. Τα μέσα σταθερής τροχιάς αποτελούν τη μοναδική βιώσιμη λύση», δήλωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η υλοποίηση ενός τέτοιου έργου απαιτεί πλέον μια «γενναία κεντρική πολιτική απόφαση».
Τα «κενά» στον σχεδιασμό του Υπουργείου
Παρά το γεγονός ότι η Κρήτη υποδέχεται πάνω από το 20% του συνολικού τουρισμού της χώρας και αναμένει τη λειτουργία του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι, παραμένει το μοναδικό μεγάλο νησί στην Ευρώπη χωρίς μέσο σταθερής τροχιάς.
Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ενώ το Υπουργείο Υποδομών σχεδιάζει μεγάλες επενδύσεις σε ράγες στην υπόλοιπη Ελλάδα, η Κρήτη φαίνεται να απουσιάζει από τον τρέχοντα σχεδιασμό. Η Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν προσωπικότητες όπως ο Δήμαρχος Χερσονήσου Ζαχαρίας Δοξαστάκης, ο πρώην Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας και ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Ξυλούρης, προειδοποιεί ότι η απουσία τρένου θα επιτείνει την κυκλοφοριακή συμφόρηση και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, παρά την κατασκευή του νέου ΒΟΑΚ.
Περιβάλλον και Οδική Ασφάλεια
Πέρα από το αναπτυξιακό σκέλος, ο κ. Μαρινάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην κλιματική κρίση και την ποιότητα ζωής. Η ανάπτυξη των μέσων μαζικής μεταφοράς σταθερής τροχιάς θεωρείται ο μοναδικός δρόμος για:
-
Την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας.
-
Τον περιορισμό του κόστους μετακίνησης για τους πολίτες.
-
Την προστασία της δημόσιας υγείας μέσω της μείωσης των ρύπων.
Η εκδήλωση στέφθηκε με επιτυχία, συγκεντρώνοντας πλήθος εκπροσώπων θεσμικών αρχών και ενεργών πολιτών, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα προς την Αθήνα: Η Κρήτη δεν μπορεί να περιμένει άλλο για να μπει σε... «σταθερή τροχιά».
-
28 Απριλιου 2026, 21:30Μονή Χρυσοπηγής Χανίων: Τι συνέβη με τη μνημόνευση του Μητροπολίτη και το θέμα έφθασε στο Φανάρι -
29 Απριλιου 2026, 09:10Χανιά: Αναβολή στη δίκη των 4 εκκλησιαστικών παραγόντων και 2 λαϊκών για απείθεια-Τι είχε συμβεί σε Μονή και τους οδήγησε στη Δικαιοσύνη -
28 Απριλιου 2026, 08:37Δολοφονία Ελευθερίας: Μυστήριο με τα μηνύματα που βρέθηκαν στο κινητό του πρώην συντρόφου της -
28 Απριλιου 2026, 22:45Θλίψη στις Αρχάνες για την απώλεια της Βικτώρια Τρέτσιακ -
28 Απριλιου 2026, 10:30Μαρία Βελεγράκη: Από το Ηράκλειο στο Ohio και στην έρευνα για τον καρκίνο! (podcast) -
29 Απριλιου 2026, 07:00Τυμπάκι: Έπεσαν απότομα οι τιμές στον παραγωγό, όχι όμως και στο ράφι – Στο newshub.gr οι εκπρόσωποι του συνεταιρισμού
