Δανειολήπτες ελβετικού φράγκου : Ζούμε έναν «γολγοθά» δίχως τέλος
«Μας έλεγαν ότι είναι μεγάλη ευκαιρία διότι το επιτόκιο ήταν μισό περίπου» αναφέρει μέλος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου.
Σε έναν αδιάκοπο και πολυετή αγώνα έχουν επιδοθεί 75.000 και πλέον δανειολήπτες ελβετικού φράγκου προκειμένου να αλλάξουν τις δυσμενείς συμβάσεις που βαραίνουν τα στεγαστικά και επιχειρηματικά τους δάνεια.
Για το ζήτημα μίλησε στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 6» ο Γιάννης Φασουλάς, μέλος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου «Συσπείρωση & Δράση».
«Μας έλεγαν ότι είναι μεγάλη ευκαιρία διότι το επιτόκιο ήταν μισό περίπου».
Ο κ. Φασουλάς περιέγραψε τον «γολγοθά» που αντιμετωπίζουν οι δανειολήπτες, τα μέλη των οικογενειών τους αλλά και οι εγγυητές που υπολογίζονται σε 300.000.
«Οι περισσότεροι είχαμε πάρει δάνεια σε ευρώ και τότε άρχισε μια διαφημιστική καμπάνια στα μέσα μαζικής επικοινωνίας για τα δάνεια με ελβετικό φράγκο. Το είδαμε όλοι και μετά από 10 μέρες περίπου αρχίσαμε να δεχόμαστε τηλεφωνήματα από διοικητές των υποκαταστημάτων να πάμε να δούμε το καινούργιο προϊόν», ανέφερε.
Όπως είπε χαρακτηριστικά η τακτική που ακολουθήθηκε από τα τραπεζικά στελέχη ήταν συγκεκριμένη και παραπλανητική: «Μας έλεγαν ότι είναι μεγάλη ευκαιρία διότι το επιτόκιο ήταν μισό περίπου και όντως ήταν μισό. Μας είπαν αλλάξτε τα δάνεια και θα έχετε μικρότερη δόση».
«Δεν πήγαμε σε κανένα τοκογλύφο…»
Και συνεχίζει ο κ. Φασουλάς: «Απευθυνθήκαμε σε ένα τραπεζικό ίδρυμα το οποίο εποπτεύεται από την ελληνική Πολιτεία και από την Τράπεζα της Ελλάδος. Δεν πήγαμε σε κανένα τοκογλύφο… Τα ήθη τα συναλλαγματικά έπρεπε να τηρούνται. Δεν μας ενημέρωσαν λοιπόν για τίποτα για τις πραγματικές ισοτιμίες. Δεν μας έφεραν κανένα παράδειγμα τι θα γίνει αν πέσει η ισοτιμία που μπορεί να φτάσει δόση και το κεφάλαιο».
Σύμφωνα με τον κ. Φασουλά οι δανειολήπτες «δεν ζητάμε να μην πληρώσουμε. Ζητάμε να πληρώσουμε γι’ αυτά που δανειστήκαμε, όπως πληρώνει όλος ο κόσμος». Κατήγγειλε μάλιστα ότι οι τράπεζες έπαιξαν παιχνίδι σε βάρος μας περιγράφοντας το δικαστικό τους αγώνα.
Φωτογραφία: Pexels
-
15 Απριλιου 2026, 11:10Βολές στο κέντρο... της Τετάρτης! -
15 Απριλιου 2026, 07:05Γιώργος Αϋφαντής: Ο πόλεμος στο Ιράν, ευκαιρία για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα! Ο Τραμπ στρατηγικά χαμένος! (podcast) -
15 Απριλιου 2026, 08:50Λειψυδρία – Κρήτη: «Ανάσα» από τις βροχοπτώσεις αλλά το ζητούμενο είναι οι μόνιμες λύσεις -
15 Απριλιου 2026, 15:42Ανθρωποκυνηγητό στην Κρήτη: Δραπέτης φυλακών έκανε δύο επιθέσεις με μαχαίρι μέσα σε λίγη ώρα -
14 Απριλιου 2026, 23:16ΕΣΠΑ: Αρχίζουν οι αιτήσεις της δράσης για την ενίσχυση νέων πτυχιούχων -
15 Απριλιου 2026, 10:50Οι ανώνυμες επιστολές για οικογένειες από την Κρήτη που άνοιξαν τον «ασκό του Αιόλου» στον ΟΠΕΚΕΠΕ
