Ελαιόλαδο: Γιατί δεν πέφτουν με τίποτα οι τιμές στο ράφι - Το φαινόμενο που προβληματίζει
αγαπημένα σου στη Google
Η τιμή παραγωγού του ελαιολάδου έχει σημειώσει πτώση έως και 40% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αλλά οι καταναλωτές δεν βλέπουν αντίστοιχες μειώσεις στις τιμές λιανικής. Αυτή η απόκλιση προκαλεί έντονη ανησυχία σε παραγωγούς και καταναλωτές.
Παρά την πτώση της τιμής παραγωγού, η μέση τιμή για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο κυμαίνεται στα 21,73 ευρώ ανά λίτρο και το απλό ελαιόλαδο φτάνει τα 15,06 ευρώ ανά λίτρο. Εξαίρεση αποτελούν τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, τα οποία έχουν υποστεί μικρή μείωση έως 10%.
Οι παραγωγοί καταγγέλλουν ότι τα κέρδη παραμένουν στους μεσάζοντες, επισημαίνοντας ότι λίγες μεγάλες εταιρείες ελέγχουν τη διαδικασία τυποποίησης, επηρεάζοντας σημαντικά τις τελικές τιμές. Ορισμένοι αναφέρουν ότι οικονομικά συμφέροντα εμποδίζουν την άμεση προσαρμογή των τιμών, ενώ άλλοι υπογραμμίζουν την ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια στις εμπορικές πρακτικές.
Σε απλησίαστες τιμές εξακολουθεί να πωλείται το λάδι στα σούπερ μάρκετ και μάλιστα εφέτος, που η τιμή στον παραγωγό είναι έως και 40% πιο κάτω από πέρσι.
Τα σούπερ μάρκετ δικαιολογούν τις υψηλές τιμές, υποστηρίζοντας ότι οφείλονται σε απόθεμα από την περίοδο που οι τιμές παραγωγού ήταν υψηλές. Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος, Απόστολο Πεταλά, οι τιμές στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας έχουν ήδη πέσει κάτω από τα 10 ευρώ.
Οι επιλογές των καταναλωτών
Αντιμέτωποι με την ακρίβεια, οι καταναλωτές στρέφονται σε απευθείας αγορές από παραγωγούς, προσδοκώντας καλύτερη ποιότητα και χαμηλότερες τιμές. Παρ’ όλα αυτά, το κράτος προσπαθεί να περιορίσει τη διακίνηση ανώνυμων προϊόντων, σχεδιάζοντας ψηφιακό μητρώο που θα επιβάλλει πρόστιμα έως 5.000 ευρώ για κάθε μη δηλωμένο τενεκέ.
Η ελληνική αγορά ελαιολάδου φέρνει στην επιφάνεια βαθύτερα προβλήματα στη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας. Η έλλειψη διαφάνειας και οι στρεβλώσεις επιτείνουν την πίεση στον πληθωρισμό των τροφίμων, τονίζοντας την ανάγκη για άμεσες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις.
-
21 Οκτωβριου 2026, 18:00Θρήνος για τον 22χρονο Βαγγέλη που έχασε τη ζωή του μετά από τροχαίο - Την Πέμπτη το τελευταίο «αντίο» -
21 Οκτωβριου 2026, 07:05Απονομή Δικαιοσύνης στο Ηράκλειο: Τα διαχρονικά προβλήματα-Τι λένε στο Newshub.gr οι εκπρόσωποι δικηγόρων και δικαστικών υπαλλήλων (Μέρος Β) -
21 Οκτωβριου 2026, 14:32Κρήτη: 43 σχολεία υπό κατάληψη σε Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο – Η εικόνα ανά νομό -
21 Οκτωβριου 2026, 07:11Ημέρα απεργίας σήμερα στο Ηράκλειο: Στους δρόμους εκπαιδευτικοί, μαθητές, φοιτητές και υγειονομικοί -
21 Οκτωβριου 2026, 12:48Πορεία μαθητών και φοιτητών στο Ηράκλειο με σύνθημα «από την Ελλάδα ως τη Γαλλία» για καλύτερη Παιδεία (Βίντεο + Φωτο) -
21 Οκτωβριου 2026, 13:00Βαγγελιώ Σχοιναράκη στο newshub.gr: Θέλουμε μια Παγκρήτιο Ένωση ισχυρή και τους Κρητικούς της Αττικής υπερήφανους! (podcast)
