Επιμένει ο πληθωρισμός τρέχοντας με 3% στην Ελλάδα το Νοέμβριο-Στο 2,3% στην ευρωζώνη
αγαπημένα σου στη Google
Σε αυξημένα επίπεδα διατηρήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα και τον Νοέμβριο σύμφωνα με τη νέα μέτρηση της Eurostat, με τις πληθωριστικές πιέσεις να ενισχύονται γενικότερα στην ευρωζώνη αλλά στο μέτρο που αναμενόταν.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) στην ευρωζώνη έτρεξε τον Νοέμβριο με ετήσιο ρυθμό 2,3%, όπως προέβλεπε και η μέση εκτίμηση των αναλυτών, επιταχύνοντας από το 2% του Οκτωβρίου.
Σε μηνιαίο επίπεδο, ωστόσο, ο ΔΤΚ εμφάνισε πτώση κατά 0,3% μετά την αύξηση 0,3% της περασμένης μέτρησης.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Eurostat ο ΔΤΚ υποχώρησε οριακά στο 3% ετησίως από το 3,1% του περασμένου μήνα (σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα εγχώρια πρότυπα της ΕΛΣΤΑΤ είχε διαμορφωθεί στο 2,4% ετησίως).
Στη μηνιαία σύγκριση ωστόσο, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα εμφάνισε σημαντική υποχώρηση με τις τιμές να είναι μειωμένες κατά 1,1% τον Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο (η δεύτερη μεγαλύτερη στην ευρωζώνη μετά την Μάλτα με -3%).
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις διατηρήθηκαν αμετάβλητες, με το πιο στενό μέτρο του ΔΤΚ που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων να διαψεύδει την πρόβλεψη για οριακή επιτάχυνση.
Ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη έτρεξε τον Νοέμβριο με 2,7% ετησίως όπως και τον Οκτώβριο, έναντι εκτίμησης για 2,8%.
Στη μηνιαία σύγκριση δε, ο δομικός ΔΤΚ εμφάνισε σημαντική υποχώρηση κατά -0,6%, μετά το +0,2% του Οκτωβρίου.
Στα επιμέρους στοιχεία της μέτρησης, η πλέον σημαντική συνιστώσα των υπηρεσιών συνέχισε να έχει τη μεγαλύτερη συνεισφορά στον συνολικό πληθωρισμό, αλλά επιβραδύνοντας στο 3,9% από το 4% του Οκτωβρίου.
Παρομοίως, η κατηγορία τρόφιμα - αλκοόλ - καπνικά επιβράδυνε οριακά στο 2,8% ετησίως από το 2,9%, ενώ τα μη ενεργειακά αγαθά αντίθετα είδαν τις τιμές τους να αυξάνονται με ρυθμό 0,7% ετησίως από το 0,5%.
Στον κλάδο της ενέργειας συνεχίστηκε η πτώση των τιμών συνέχισαν να είναι μειωμένες αλλά με αισθητά μειωμένο ρυθμό, κατά -1,1% ετησίως μετά το -4,6% του Οκτωβρίου.
-
10 Ιουνιου 2026, 15:50Θλίψη στον ορειβατικό κόσμο της Κρήτης για την απώλεια του Μανόλη Δακανάλη -
09 Ιουνιου 2026, 12:45Νίκος Μπουνάκης: Αντί η Ελλάδα να είναι ισχυρή αγροτική δύναμη πληρώνει 10 δισ ευρώ σε εισαγωγές τροφίμων το χρόνο! (podcast) -
09 Ιουνιου 2026, 11:33Ηράκλειο: Σοβαρό τροχαίο με την εμπλοκή τριών αυτοκινήτων (Φωτο) -
09 Ιουνιου 2026, 18:55Κρήτη: «Μας καταστρέφουν και φοβόμαστε να μιλήσουμε» - Σε απόγνωση λόγω της παράνομης βόσκησης σε περιοχές της Μεσαράς -
10 Ιουνιου 2026, 11:10Βολές στο κέντρο... της Τετάρτης! -
09 Ιουνιου 2026, 11:05Στέλιος Τζαγκαράκης: Έτσι χτίζεται το νέο ελληνικό πολιτικό σύστημα! (podcast)
