Κώστας Στούπας: Το πολιτικό σύστημα, αντί να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, έχει βολευτεί στα κονδύλια της ΕΕ! (podcast)
αγαπημένα σου στη Google
«Είναι καλή η αύξηση του ΑΕΠ που καταγράφεται αλλά η Ελληνική οικονομία έχει χάσει μία ολόκληρη δεκαετία...» Αυτό μας λέει ο Κώστας Στούπας αρθρογράφος και οικονομικός συντάκτης στο capital.gr, που είναι σήμερα καλεσμένος στο newshub.gr
«H καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις και τον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, θα έχει κόστος για αυτήν. Τα δυό θετικά στοιχεία ο ρυθμός αύξησης ΑΕΠ και τα δημοσιονομικά πλεονάσματα είναι μεν σημαντικά δεν μπορούν όμως να διατηρηθούν εάν η οικονομία μας δεν γίνει πιο ανταγωνιστική. Η αύξηση του ΑΕΠ με ρυθμούς μεγαλύτερους από της ευρωζώνης σημαίνει ότι συγκλίνουμε προς τον ευρωπαϊκό μ.ο. Τα πλεονάσματα είναι επίσης σημαντικά γιατί σημαίνει ότι συνεχίζει να μειώνεται η αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ.
Το εμπορικό έλλειμα και το έλλειμα τρεχουσών συναλλαγών είναι σημαντικά αρνητικά στοιχεία και που φαλκιδεύουν τα θετικά των δύο πρώτων.
Όμως το έλλειμα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, είναι ο καθοριστικός παράγοντας σε βάθος χρόνου. Υπάρχει μία αδυναμία της ελληνικής οικονομίας στο να προσελκύσει επενδύσεις μεγάλης προστιθέμενης αξίας.
Ενώ υπάρχουν μικρές ελληνικές εταιρείες με ανταγωνιστικά προϊόντα, στην αιχμή της τεχνολογίας που διαπρέπουν σε όλο τον κόσμο, ο αριθμός τους είναι δυστυχώς πολύ μικρός καθώς δεν φτάνουν 5-10. Η Ελλάδα χρειάζεται εκατοντάδες τέτοιες εταιρείες για να μπορέσει να σταθεί στο διεθνές περιβάλλον όπως αυτό διαμορφώνεται παγκοσμίως. Είναι μονόδρομος να κοιτάξουμε στην προσέλκυση επενδύσεων μεγάλης προστιθέμενης αξίας. Η έκθεση της Κομισιόν λέει ότι ένας από του λόγους έλλειψης ανταγωνιστικότητας είναι οι καθυστερήσεις αποφάσεων από τη Δικαιοσύνη
«Ο γόρδιος δεσμός στο όλο πρόβλημα βρίσκεται μέσα ή γύρω από το δημόσιο. Και αν έχουν γίνει κάποια βήματα με το e-gov, εντούτοις το πρόβλημα παραμένει όπως και το γιγάντιο μέγεθος του κι η δυσλειτουργία του»
«...Το πρόβλημα δεν λύνεται με τις δημόσιες επενδύσεις. Σίγουρα θα βοηθήσει πολύ ο εξορθολογισμός των δαπανών του δημοσίου. Κάτι τέτοιο θέλει μεγάλο θάρρος από τις ηγεσίες γιατί έχουν σοβαρό πολιτικό κόστος. Οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται είναι δύσκολο να τις δούμε γιατί θα πρέπει χτυπήσουν συντεχνίες αρκετών, που αντιστέκονται σθεναρά στην αλλαγή...»
«..Η κυβέρνηση έχει καταλάβει μεν το πρόβλημα αλλά το πολιτικό προσωπικό, έχει βολευτεί από την εύκολη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Αυτό μας κάνει να είμαστε πάντα εξαρτημένοι και δεν μπορούμε ποτέ να σταθούμε τα πόδια μας και να διαφοροποιήσουμε τις πολιτικές μας με βάση τα συμφέροντα της χώρας… Φοβάμαι ότι η χώρα έτσι θα πορεύεται μέχρι την επόμενη μεγάλη κρίση!»
https://www.newshub.gr
Μας τιμάτε εαν κάνετε εγγραφή
στο κανάλι μας στο Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCgI7vd72xX-ZNWb_x7zzWJg
στη σελίδα μας στο facebook: https://www.facebook.com/newshub.gr
στη σελίδα μας στο twitter: https://twitter.com/NewshubG
στη σελίδα μας στο instagram: https://www.instagram.com/newshub.gr/
στη σελίδα μας στο Tik Tok: https://www.tiktok.com/@newshub.gr
-
29 Μαΐου 2026, 22:12Χανιά: Βαρύ πένθος για τον ξαφνικό χαμό του Μανόλη Βαρουξάκη -
30 Μαΐου 2026, 09:30Πένθος για την Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη-Έφυγε από τη ζωή η μητέρα της Μαρίκα -
30 Μαΐου 2026, 08:40Αποκαλύψεις για το άγριο έγκλημα στη Μεσσαρά με θύμα τον πρόεδρο της κοινότητας Απεσωκαρίου-"Κλίμα «τρομοκρατίας" -
30 Μαΐου 2026, 07:15Γιάννης Πρεκατσουνάκης: Η Μάχη του Ηρακλείου 20-29 Μαΐου 1941 (podcast) -
31 Μαΐου 2026, 07:10Η μάχη του Ηρακλείου (20-29 Μαΐου 1941): Η πιο άγνωστη σελίδα της Μάχης της Κρήτης -
30 Μαΐου 2026, 21:10Κρήτη: Το γύρο της Ελλάδας κάνει η προσπέραση του... θανάτου στο ΒΟΑΚ (Βίντεο)
