Παραμένει σε ισχύ το πλαφόν στα περιθώρια κέρδους των σούπερ μάρκετ
αγαπημένα σου στη Google
Στην επίτευξη εθνικής συμφωνίας για τη μείωση των τιμών σε βασικά είδη διαβίωσης στοχεύει το υπουργείο Ανάπτυξης, με τις συζητήσεις με τη βιομηχανία τροφίμων και τα σούπερ μάρκετ να εξελίσσονται σε θετικό κλίμα, ενώ το μέτρο του πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους αναμένεται να παραμείνει σε ισχύ έως ότου ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία.
Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης εργασίας που είχε σήμερα το πρωί ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος με την Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας, ενώ χθες είχε προηγηθεί αντίστοιχη συνάντηση με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει θετική διάθεση από όλες τις πλευρές προκειμένου να προχωρήσει η συμφωνία για μειώσεις τιμών σε βασικές κατηγορίες προϊόντων. Ωστόσο, η υλοποίησή της προϋποθέτει σημαντική προεργασία από τα σούπερ μάρκετ και τη βιομηχανία τροφίμων, ώστε οι παρεμβάσεις να αφορούν προϊόντα με ουσιαστικό αντίκτυπο στο κόστος διαβίωσης των νοικοκυριών.
«Είμαστε σε συζήτηση τόσο με τη βιομηχανία τροφίμων όσο και με τα σούπερ μάρκετ, ώστε να υπάρξουν μειώσεις τιμών σε προϊόντα ευρείας χρήσης από το μέσο ελληνικό νοικοκυριό. Στοχεύουμε να υπάρξει συμφωνία. Εάν αυτό δεν επιτευχθεί τώρα, το πλαφόν θα πρέπει να παραταθεί για ένα δίμηνο», δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος σήμερα το πρωί μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή ενώ υπογράμμισε ότι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή έχουν ενισχύσει τις πληθωριστικές πιέσεις, γεγονός που οδήγησε στην επαναφορά του πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους, το οποίο, όπως ανέφερε, εφαρμόζεται με αυστηρό τρόπο από τη νέα Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου της Αγοράς.
«Ο προσανατολισμός μας είναι να το παρατείνουμε και μετά τις 30 Ιουνίου, διότι οι αιτίες που μας οδήγησαν στο να το καθιερώσουμε, δυστυχώς δεν έχουν αρθεί. Συζητάμε όμως με την αγορά για να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», σημείωσε ο υπουργός.
-
08 Ιουνιου 2026, 21:03Έκτακτο επίδομα παιδιού 150 ευρώ: Ποιοι κόβονται από την ενίσχυση -
09 Ιουνιου 2026, 12:45Νίκος Μπουνάκης: Αντί η Ελλάδα να είναι ισχυρή αγροτική δύναμη πληρώνει 10 δισ ευρώ σε εισαγωγές τροφίμων το χρόνο! (podcast) -
09 Ιουνιου 2026, 11:33Ηράκλειο: Σοβαρό τροχαίο με την εμπλοκή τριών αυτοκινήτων (Φωτο) -
08 Ιουνιου 2026, 19:28Κρήτη: Χωρίς τέλος οι μεταναστευτικές ροές - Νέες «καραβιές» νότια του νησιού -
08 Ιουνιου 2026, 22:31«Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός»: Καλοκαίρι με 95 δωρεάν πολιτιστικές εκδηλώσεις σε 94 αρχαιολογικούς χώρους-Ποιες στην Κρήτη -
09 Ιουνιου 2026, 18:55Κρήτη: «Μας καταστρέφουν και φοβόμαστε να μιλήσουμε» - Σε απόγνωση λόγω της παράνομης βόσκησης σε περιοχές της Μεσαράς
