Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας
αγαπημένα σου στη Google
To μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα που έχει καταγραφεί στην ιστορία του κόσμου εμφάνισε η Κίνα για το 2025. Μάλιστα, το πλεόνασμα αυξήθηκε κατά 20% σε σχέση με το 2024, καθώς το Πεκίνο αψήφησε τις εμπορικές πιέσεις των ΗΠΑ, αυξάνοντας τις εξαγωγές του σε άλλες αγορές.
Συνολικά, το εξωτερικό εμπόριο αγαθών της Κίνας έφτασε τα 6,48 τρισ. δολάρια, συμπληρώνοντας εννέα συνεχόμενα χρόνια ανόδου. Το εμπορικό πλεόνασμα ανήλθε στο ρεκόρ των 1,2 τρισ. δολαρίων.
Η Κίνα προχώρησε μπροστά, παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει ένα «πολύπλοκο και απαιτητικό εξωτερικό περιβάλλον», δήλωσε ο Wang Jun, αναπληρωτής διοικητής του τελωνειακού γραφείου, σε συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με το CNN.
Οι εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας αυξήθηκαν κατά 13%, ενώ οι εξαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων, μπαταριών λιθίου και φωτοβολταϊκών προϊόντων, όπως ηλιακών πάνελ, αυξήθηκαν κατά 27%.
Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν παρουσιάσει το ισχυρό εμπόριο ως ένδειξη της ανθεκτικότητας της χώρας, την ώρα που οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ μειώνονται απότομα καθώς οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου ενεπλάκησαν σε μια εμπορική αντιπαράθεση με δασμούς, περιορισμούς και αντίποινα καθ’ όλη τη διάρκεια του περασμένου έτους.
Αντί να δει τις εξαγωγές της να μειώνονται λόγω της εμπορικής διαμάχης με τις ΗΠΑ, η Κίνα προωθεί επιθετικότερα τα προϊόντα σε άλλες αγορές ανά τον κόσμο.
Βέβαια, η στάση της αυτή έχει προκαλέσει τριβές με εμπορικούς εταίρους ανά τον πλανήτη, οι οποίοι εκφράζουν ανησυχίες για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και μια εισροή κινεζικών προϊόντων που βλάπτουν τις εγχώριες βιομηχανίες τους.
Παρόλα αυτά, με «όπλο» τις ισχυρές εξαγωγές καθ’ όλη τη διάρκεια του περασμένου έτους, το Πεκίνο προσήλθε με άλλη δυναμική στις πολύμηνες εμπορικές διαπραγματεύσεις του με τις ΗΠΑ, οι οποίες κορυφώθηκαν τον Οκτώβριο, όταν ο Donald Trump και ο Xi Jinping συναντήθηκαν και συμφώνησαν σε μια εκεχειρία, που μειώνει τους νέους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα στο 20%, από το 145% που είχαν φτάσει νωρίτερα μέσα στη χρονιά.
Η εκεχειρία αυτή παραμένει σε ισχύ μέχρι και σήμερα, αν και ο Trump δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι χώρες που συνεργάζονται με το Ιράν θα αντιμετωπίσουν νέους δασμούς 25%. Η ανακοίνωση αυτή μπορεί να επιβαρύνει την Κίνα με επιπλέον δασμούς, καθώς η χώρα αποτελεί τη βασική «σανίδα σωτηρίας» στο οικονομικό μέτωπο για το καθεστώς της Τεχεράνης.
Το εμπόριο της Κίνας με τις ΗΠΑ, που αποτελούν ιστορικά τη μεγαλύτερη αγορά για τις εξαγωγές της, μειώθηκε κατά 16,9% τους πρώτους 11 μήνες του έτους.
Η εξάρτηση της κινεζικής οικονομίας από τις εξαγωγές συνδέεται με προκλήσεις στο εσωτερικό, όπου η οικονομία δυσκολεύεται λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης στον τομέα των ακινήτων.
Οι αρχές πασχίζουν να ενισχύσουν την εγχώρια κατανάλωση και να επιτύχουν ένα επιθυμητό μοντέλο, στο οποίο ο τεράστιος μεταποιητικός τομέας της χώρας τροφοδοτείται από ισχυρή ζήτηση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
moneyreview.gr
-
28 Ιουνιου 2026, 21:17Πανσέληνος: Έρχεται το «Φεγγάρι της Φράουλας» - Πότε θα το δούμε, το φαινόμενο της «σεληνιακής ψευδαίσθησης» -
27 Ιουνιου 2026, 22:12Επίδομα παιδιού 150€: «Κλειδώνουν» οι ημερομηνίες για την έκτακτη ενίσχυση -
27 Ιουνιου 2026, 10:24Τροχαίο ατύχημα στον δρόμο προς Αγία Βαρβάρα – Αυτοκίνητο κατέληξε στο κιγκλίδωμα (φωτογραφίες) -
27 Ιουνιου 2026, 11:11Σοβαρό ατύχημα σε σκοπευτήριο στο Μαλεβίζι – Τραυματίστηκε από εκπυρσοκρότηση όπλου -
27 Ιουνιου 2026, 13:09Μαλεβίζι: Ανατροπή στην υπόθεση του πυροβολισμού στο σκοπευτήριο – Σε κρίσιμη κατάσταση η γυναίκα -
27 Ιουνιου 2026, 08:10Πλοίο Κίσσαμος: Μπλακ άουτ και προσάραξη κοντά στη Μήλο - Αγωνία για επιβάτες και πλήρωμα
