Γιώργος Ατσαλάκης: Ο μεγάλος οικονομικός, γεωπολιτικός και ενεργειακός ανασχηματισμός στη ΝΑ Μεσόγειο (podcast)
αγαπημένα σου στη Google
Ο οικονομολογος, συγγραφέας και αναλυτής Γιώργος Aτσαλάκης είναι σήμερα καλεσμένος μας στο newshub.gr και μας μιλάει για τι νέες ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ μεσογείου.
Αρχή γίνεται από το προχθεσινό συνέδριο του Economist στα Χανιά για τα σοβαρά θέματα αναλύθηκαν αλλά και τα εξίσου σοβαρά που δεν συζητήθηκαν.
Κύριο θέμα ήταν ο τουρισμός και τονίστηκε το έλλειμα διαχείρισης τουριστικών ροών , το νέο αεροδρόμιο, τα ενεργειακά project αλλά δυστυχώς δεν συζητήθηκε η μεταποίηση… Επίσης ότι ως ασφαλής προορισμός μπορούμε να προσελκύσει επενδύσεις όπως data centers…
Η Τουρκία θέλει να παίξει ένα ρόλο εκπροσωπώντας τις τουρκογενείς χώρες και με τον στρατό και την γεωγραφική θέση που έχει προσπαθεί να «πουλήσει» στην Αμερική ότι μπορεί να είναι ο ισχυρός πόλος ελέγχου για τα συμφέροντα της στη περιοχή. Η ΗΠΑ όμως βλέπουν και σκεπτικισμό τις κινήσεις της.Την ίδια ώρα, η Τουρκία δεν θα ήθελε ποτέ να γίνει η Ελλάδα παραγωγός χώρα στην ενέργεια.
- Η εξασθενημένη οικονομία της Τουρκίας και το νόμισμα της που υποτιμάται συνεχώς και είναι ισχυροί λόγοι γενικότερης αποσταθεροποίησης της.
-Η μετατόπιση της Chevron προς το Ιόνιο έγινε γιατί εκεί είναι πολύ πιο ώριμες οι μελέτες και τα δεδομένα. Στη συνέχεια θα έρθει η ώρα της Κρήτης. Ο κάθετος άξονας είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι ενός ευρύτερου ανασχεδιασμού στους ενεργειακούς δρόμους.
- Η αποχώρηση των ΗΑΕ από τον ΟΠΕΚ ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα προς μία νέα ισορροπία στο ενεργειακό τοπίο του πλανήτη.
-Η σημασία των νομισμάτων στη νέα ισορροπία...
Μας τιμάτε εαν κάνετε εγγραφή
στο κανάλι μας στο Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCgI7vd72xX-ZNWb_x7zzWJg
στη σελίδα μας στο facebook: https://www.facebook.com/newshub.gr
στη σελίδα μας στο twitter: https://twitter.com/NewshubG
στη σελίδα μας στο instagram: https://www.instagram.com/newshub.gr/
στη σελίδα μας στο Tik Tok: https://www.tiktok.com/@newshub.gr
-
29 Μαΐου 2026, 22:12Χανιά: Βαρύ πένθος για τον ξαφνικό χαμό του Μανόλη Βαρουξάκη -
30 Μαΐου 2026, 09:30Πένθος για την Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη-Έφυγε από τη ζωή η μητέρα της Μαρίκα -
31 Μαΐου 2026, 11:58Αργία Αγίου Πνεύματος: Τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία και φροντιστήρια κλειστά – Ανοιχτά τα περισσότερα καταστήματα - σούπερ μάρκετ -
30 Μαΐου 2026, 08:40Αποκαλύψεις για το άγριο έγκλημα στη Μεσσαρά με θύμα τον πρόεδρο της κοινότητας Απεσωκαρίου-"Κλίμα «τρομοκρατίας" -
30 Μαΐου 2026, 07:15Γιάννης Πρεκατσουνάκης: Η Μάχη του Ηρακλείου 20-29 Μαΐου 1941 (podcast) -
31 Μαΐου 2026, 07:10Η μάχη του Ηρακλείου (20-29 Μαΐου 1941): Η πιο άγνωστη σελίδα της Μάχης της Κρήτης
