Microsoft: Επένδυση δισεκατομμυρίων στο ChatGPT κόντρα στην Google

Η Microsoft ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι προχωρά σε νέα μεγάλη επένδυση στην OpenAI, την εταιρεία του Έλον Μασκ που εντυπωσίασε τη Σίλικον Βάλεϊ με την τεχνητή νοημοσύνη ChatGPT.
H συνεργασία των δύο εταιρειών θα μπορούσε ενδεχομένως να απειλήσει την κυριαρχία της Google στις διαδικτυακές αναζητήσεις, καθώς το ChatGPT μπορεί να απαντά απευθείας στις ερωτήσεις των χρηστών αντί να παραθέτει απλώς σχετικούς συνδέσμους.
Η συμφωνία αποτελεί την τρίτη φάση της συνεργασίας των δύο εταιρειών, μετά τις προηγούμενες επενδύσεις της Microsoft το 2019 και το 2021. Το ύψος της νέας επένδυσης δεν διευκρινίστηκε, σύμφωνα όμως με αμερικανικά μέσα το ποσό μπορεί να φτάνει τα 10 δισ. δολάρια.
Το ChatGPT, το οποίο έγινε διαθέσιμο για δωρεάν δοκιμές στα τέλη Νοεμβρίου, είναι σχεδιασμένο να δίνει απαντήσεις και να γράφει κείμενα σύμφωνα με τις οδηγίες του χρήστη.
Έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για τη σύνταξη σεναρίων, την επινόηση παραμυθιών, τη συγγραφή δοκιμίων, ποίησης, ακόμα και μουσικής και προγραμμάτων υπολογιστή.
Οι εντυπωσιακές επιδόσεις της μηχανής οδήγησαν αμέσως σε εκτιμήσεις ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αλλάξει εντελώς τις διαδικτυακές αναζητήσεις.
Η Microsoft έχει ήδη αρχίσει να ενσωματώνει το ChatGPT στη μηχανή αναζήτησης Bing, η οποία για πρώτη φορά αρχίζει να συζητείται ως πιθανός ανταγωνιστής της Google.
H τεχνολογία πάντως αναμένεται να αξιοποιηθεί και σε άλλες υπηρεσίες της Microsoft.
Το OpenAI τρέχει στο νέφος του Microsoft Azure, το οποίο σύμφωνα με τη νέα συμφωνία θα παραμείνει η αποκλειστική του πλατφόρμα. Παρόλα αυτά η ΟpenAI διατηρεί το δικαίωμα ανεξάρτητης εμπορικής αξιοποίησης της τεχνολογίας.
Ο Έλον Μασκ, ένας από τους συνιδρυτές της OpenAI, παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο τον Φεβρουάριο του 2018, παραμένει όμως δωρητής.
-
27 Ιανουαριου 2023, 16:53Ηράκλειο: Ανήλικη κατήγγειλε διπλό βιασμό επειδή καθυστέρησε να γυρίσει... σπίτι
-
27 Ιανουαριου 2023, 23:38Αγρίνιο: H αστυνομία συνέλαβε γνωστό τράπερ- Πήγαινε σε συναυλία με πιστόλι
-
28 Ιανουαριου 2023, 12:30Πολίτες καταγγέλλουν στημένο εργοτάξιο του ΒΟΑΚ στη Νεάπολη για τις ανάγκες της επίσκεψης Μητσοτάκη (ΦΩΤΟ)κ
-
27 Ιανουαριου 2023, 13:17Αποχαιρετούν τον Θεοχάρη Δετοράκη - Βροχή συλληπητήριων μηνυμάτων
-
28 Ιανουαριου 2023, 13:15Υποψήφια στην ΠΕ Ηρακλείου με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ η Ελένη Μαραγκάκη
-
27 Ιανουαριου 2023, 21:45Στις 4 Μαρτίου ο γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ- Θα συμμετάσχουν 108.229 υποψήφιοι