Πώς τα φάρμακα αδυνατίσματος αλλάζουν το παγωτό – Η νέα συνταγή
αγαπημένα σου στη Google
Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να δίνουν ώθηση στις πωλήσεις παγωτού, όμως πίσω από τις γραμμές παραγωγής η βιομηχανία προετοιμάζεται για μια αγορά στην οποία οι καταναλωτές θέλουν να απολαμβάνουν το αγαπημένο τους γλύκισμα με λιγότερες ενοχές.
Η εξάπλωση των φαρμάκων GLP-1, τα οποία περιορίζουν την όρεξη, η στροφή προς πιο υγιεινές επιλογές και ο αυστηρότερος έλεγχος των συστατικών αναγκάζουν τις εταιρείες να επανεξετάσουν τις συνταγές τους. Μικρότερες μερίδες, περισσότερη πρωτεΐνη, λιγότερες θερμίδες και απλούστερες ετικέτες συνθέτουν τη νέα στρατηγική της αγοράς, σύμφωνα με το Reuters.
Τα στοιχεία δείχνουν ήδη την αλλαγή στις καταναλωτικές συνήθειες. Ο όγκος των πωλήσεων παγωτού στις ΗΠΑ υποχώρησε κατά 1,5% σε ετήσια βάση έως τις 13 Ιουνίου, σύμφωνα με τη NielsenIQ. Παράλληλα, έρευνα της Boston Consulting Group διαπιστώνει ότι όσοι χρησιμοποιούν φάρμακα GLP-1 έχουν μειώσει την κατανάλωση κατεψυγμένων γλυκισμάτων κατά τουλάχιστον 10%.
Αυτό, πάντως, δεν σημαίνει ότι οι καταναλωτές εγκαταλείπουν το παγωτό. Οι βιομηχανίες ποντάρουν ότι θα συνεχίσουν να το αγοράζουν, εφόσον η απόλαυση συνοδεύεται από λιγότερες θερμίδες, ελεγχόμενες μερίδες και κάποιο διατροφικό όφελος.
«Εξακολουθούμε να θέλουμε την απόλαυση, αλλά με έναν μανδύα ευεξίας», εξηγεί η Lisa Vortsman, επικεφαλής μάρκετινγκ και καινοτομίας της The Magnum Ice Cream Company στις ΗΠΑ.
Η μικρή μερίδα γίνεται μεγάλο στοίχημα
Η Blue Bunny, που ανήκει στη Ferrero, βλέπει ισχυρή ζήτηση για τα Mini Swirls των 150 θερμίδων. Ταυτόχρονα, αναδιαμορφώνει τις συνταγές της, αφαιρώντας συστατικά όπως το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, καθώς και τεχνητά χρώματα και αρώματα.
«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν συστατικά τα οποία οι καταναλωτές δεν θέλουν πλέον να βλέπουν τόσο συχνά στα προϊόντα τους», επισημαίνει ο Andrew Mondzelewski, ανώτερο στέλεχος μάρκετινγκ της Blue Bunny.
Η αλλαγή αυτή αποτυπώνει μια ευρύτερη πρόκληση για τη βιομηχανία τροφίμων: πώς θα διατηρήσει την αίσθηση της απόλαυσης, όταν οι καταναλωτές διαβάζουν πιο προσεκτικά τις ετικέτες και σταθμίζουν τη διατροφική αξία μαζί με τη γεύση.
Περισσότερη πρωτεΐνη, λιγότερες θερμίδες
Η The Magnum Ice Cream Company, στο χαρτοφυλάκιο της οποίας περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα Magnum και Ben & Jerry’s, επιταχύνει την ανάπτυξη προϊόντων που συνδέονται με την ευεξία. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει το Yasso, το παγωμένο ελληνικό γιαούρτι που έχει εμφανίσει μέση ετήσια ανάπτυξη περίπου 20% την τελευταία πενταετία.
Ιδιαίτερη απήχηση μεταξύ των χρηστών GLP-1 εμφανίζουν επίσης προϊόντα όπως τα Breyers CarbSmart και Popsicle Sugar-Free. Συνολικά, τα σήματα της εταιρείας κατέχουν μερίδιο 26% στην αμερικανική αγορά των λειτουργικών παγωτών και των προϊόντων ευεξίας, η αξία της οποίας φθάνει τα 2,2 δισ. δολάρια.
Περίπου 16 εκατ. Αμερικανοί λαμβάνουν σήμερα φάρμακα GLP-1, σύμφωνα με την Boston Consulting Group, με τον αριθμό να αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά έως το τέλος της δεκαετίας. Η τάση έχει ήδη κινητοποιήσει μεγάλες εταιρείες τροφίμων, από τη Nestlé έως την Conagra, οι οποίες προσθέτουν περισσότερη πρωτεΐνη και φυτικές ίνες στα προϊόντα τους.
Οι πωλήσεις της Halo Top
Η Halo Top, επίσης ιδιοκτησίας της Ferrero, επιχειρεί να προσφέρει την εμπειρία ενός συμβατικού παγωτού με περίπου τις μισές θερμίδες σε σχέση με βασικούς ανταγωνιστές της. Οι πωλήσεις της έχουν αυξηθεί με διψήφιο ποσοστό κατά την τελευταία διετία, όταν η ευρύτερη αγορά κινήθηκε με ρυθμό περίπου 2,5%, σύμφωνα με τη Circana.
Αντί να περιορίσει τη μερίδα, η εταιρεία επιλέγει να συνδυάζει έντονες γεύσεις με περισσότερη πρωτεΐνη και λιγότερες θερμίδες.
«Οι καταναλωτές έχουν σταματήσει να δίνουν στην απόλαυση ελεύθερο πάσο», σημειώνει ο Chris Costagli, αντιπρόεδρος της NielsenIQ για τον κλάδο τροφίμων.
Η αντίφαση στα στοιχεία είναι ενδεικτική των πιέσεων που δέχεται η αγορά. Η αξία των πωλήσεων παγωτού στις ΗΠΑ αυξήθηκε περίπου κατά 2,8% τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με τη Circana, ωστόσο οι πωλούμενες ποσότητες υποχώρησαν. Από όλες τις κατηγορίες, μόνο τα υπερπολυτελή παγωτά εμφάνισαν αύξηση όγκου, καθώς οι καταναλωτές μπορεί να αγοράζουν λιγότερο, αλλά αναζητούν καλύτερη ποιότητα όταν αποφασίζουν να ενδώσουν.
Η τάση περνά τον Ατλαντικό
Η αλλαγή δεν περιορίζεται στις ΗΠΑ. Η Glacier, μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες παραγωγής παγωτού για προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, καταγράφει αυξανόμενη ζήτηση για μικρότερες μερίδες, premium επιλογές και γρανίτες με λιγότερες θερμίδες.
«Εάν λαμβάνεις GLP-1 και πρόκειται να φας ένα γλύκισμα, θέλεις να αξίζει πραγματικά», αναφέρει ο εκτελεστικός διευθυντής της Glacier, Matt Frost.
Για τις εταιρείες, το δύσκολο μέρος δεν είναι μόνο να μειώσουν τη ζάχαρη ή τις θερμίδες. Είναι να το κάνουν χωρίς να θυσιάσουν τη γεύση. Εάν το «πιο υγιεινό» παγωτό μοιάζει με συμβιβασμό, ο καταναλωτής δύσκολα θα το αγοράσει δεύτερη φορά. Η νέα συνταγή της βιομηχανίας, επομένως, πρέπει να συνδυάζει δύο απαιτήσεις που μέχρι πρόσφατα έμοιαζαν αντίθετες: λιγότερες ενοχές, αλλά την ίδια απόλαυση.
MoneyReview.gr
-
23 Οκτωβριου 2026, 14:55Όλα έτοιμα για το 47ο Ράλλυ Κρήτης 2026- Το Σάββατο 24/10, η σούπερ ειδική διαδρομή στην καρδιά του Ηρακλείου -
23 Οκτωβριου 2026, 07:15Λευτέρης Κουσούλης: «Οι μεγάλες "διαδηλώσεις" στην Ελλάδα θα γίνουν στην κάλπη!…» (podcast) -
24 Οκτωβριου 2026, 07:06Ακατάλληλες συνθήκες σε νηπιαγωγεία του Ηρακλείου - Τι επισημαίνει η Άννα Στουμπίδη στο newshub.gr -
23 Οκτωβριου 2026, 07:06Μανόλης Αλεξανδράκης: Θετικά μηνύματα για την ελαιοπαραγωγή, αλλά με χαμηλή τιμή και πολλά ερωτηματικά -
23 Οκτωβριου 2026, 19:37Οι βροχές έφεραν πολλά και κυρίως τεράστια μανιτάρια σε περιοχές της Κρήτης -
23 Οκτωβριου 2026, 12:40Βολές στο κέντρο... της Παρασκευής!
