Όλες οι τελευταίες εκτιμήσεις για την αγορά ελαιολάδου – Στη χώρα μας οι τιμές παραμένουν «εγκλωβισμένες»
Από 3,80 έως και 4,40 ευρώ το κιλό κυμαίνονται στην Ελλάδα οι τιμές παραγωγού στο ελαιόλαδο, ενώ η αγορά του εξωτερικού λόγω Αυγούστου είναι «κλειστή» και θα «ανοίξει» και πάλι όπως αναμένεται αρχές Σεπτεμβρίου. Την ίδια ώρα, τα μηνύματα είναι ότι τόσο στην Κρήτη όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, στα «χέρια» των παραγωγών, παραμένουν μεγάλα αποθέματα ελαιολάδου, που παρήχθη πέρυσι και δεν έχει πωληθεί ακόμα, λόγω της προσμονής καλύτερων τιμών.
«Οι τιμές αυτές διαμορφώνονται ανάλογα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τα οποία και τα εκτιμούν οι αγοραστές», σύμφωνα με όσα λέει στο newshub.gr ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου Μανόλης Γιαννούλης, οι συνθήκες της αγοράς, εξακολουθούν να μην ευνοούν την αύξηση των τιμών, αλλά κανείς όπως λέει δεν μπορεί να είναι «προφήτης».
Σύμφωνα με τον ίδιο, μεταβολές των τιμών πάντοτε υπάρχουν αλλά είναι πολύ μικρές αυτές. «Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι προοπτική ουσιαστικής ανόδου, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Κι αυτό διότι υπάρχει πλήρης επάρκεια προϊόντος στην αγορά. Προϊόν το οποίο επαρκεί και με το παραπάνω, να καλύψει τις ανάγκες μέχρι τη νέα ελαιοκομική περίοδο, η οποία επίσης, σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου προβλέπεται από καλή έως πολύ καλή. Άρα δεν υπάρχουν οι συνθήκες για να προσδοκούμε ουσιαστική άνοδο της τιμής».
Για τα αποθέματα λέει πως «πηγή ενημέρωσης δεν υπάρχει. Φήμες υπάρχουν. Είναι γεγονός ότι πάρα πολλοί παραγωγοί ελπίζοντας σε μία άνοδο της τιμής. Περιμένοντας ύστερα από τις δύο χρονιές και τις σχετικά υψηλές τιμές κάτι καλύτερο, έχουν κρατήσει αποθέματα. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι η απόφαση αυτή δεν είναι σωστή».
Τι γίνεται όμως με τη λειψυδρία; Ο Μανόλης Γιαννούλης που είναι βαθύς γνώστης της ελαιοκομίας στη χώρα μας, δεν είναι τόσο απογοητευτικός όσο είναι οι περισσότεροι οι οποίοι αναφέρονται στο ζόρισμα των καλλιεργειών της Κρήτης και ιδιαίτερα των αμπελιών και των ελαιοδέντρων.
«Θέλουμε βροχή. Αλλά όσα χρόνια θυμάμαι, κάθε χρόνο τον Αύγουστο ευχόμαστε για βροχή. Έρχεται κάποια στιγμή. Ελπίζουμε ότι θα έρθει γρηγορότερα και όχι αργότερα».
Ωστόσο, ο Μανόλης Γιαννούλης θεωρεί ότι σε επίπεδο χώρας θα έχουμε παραγωγή ελαιολάδου περίπου αντίστοιχη με την περυσινή. «Άλλες περιοχές είναι πιο κάτω. Άλλες περιοχές είναι πιο κάτω. Ο χειμώνας ήταν πολύ καλύτερος από πέρυσι και έχει βοηθήσει την κατάσταση. Η Ανατολική Πελοπόννησος για παράδειγμα θα έχει μια πολύ καλύτερη παραγωγή από πέρυσι. Η Δυτική Πελοπόννησος θα είναι χειρότερα από πέρυσι. Για την Κρήτη τα μηνύματα που ακούμε λένε ότι θα είναι μια χρονιά, κάτι αντίστοιχο με πέρυσι, λίγο χαμηλότερο. Δεν ισχύει όμως ότι θα είναι 50% κάτω σε σχέση με πέρυσι».
Αξίζει να σημειωθεί, ότι με βάση τις δικές του πληροφορίες και εκτιμήσεις, «τα δέντρα είναι σε καλή κατάσταση σε αντίθεση με τα αμπέλια. Αυτά είναι τα μηνύματα που ακούμε από παντού».
Η θεαματική αύξηση των εξαγωγών αλλά και .… εισαγωγών!
Στο μεταξύ, ο επιστημονικός συνεργάτης του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, γεωπόνος Νίκος Μιχελάκης, γράφει στην ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ ότι η αυξημένη διαθεσιμότητα ελαιολάδου και οι χαμηλότερες τιμές στην ΕΕ έδωσαν την ευκαιρία για αυξημένες εξαγωγές με ιδιαίτερη κατεύθυνση τις ΗΠΑ. Εκεί όπου εξαιτίας και της απρόβλεπτης δασμολογικής πολίτικης, έφτασαν σε απροσδόκητα υψηλά επίπεδα. Σημαντικές ήταν επίσης οι εξαγωγές προς Καναδά, Αυστραλία και Κίνα
Όμως και οι εισαγωγές ελαιολάδου στην ΕΕ αυξήθηκαν επίσης κατά 15% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τους 240 χιλ. τόνους. Κύριος εισαγωγέας ήταν η Τυνησία.
-
21 Απριλιου 2026, 22:00Ηράκλειο: Το απρόοπτο με τη γυναίκα στο αναπηρικό αμαξίδιο και η άμεση αντίδραση τουριστών και οδηγού mini bus -
21 Απριλιου 2026, 20:55Ηράκλειο-Τραγωδία: Γυναίκα εντοπίστηκε απαγχονισμένη -
22 Απριλιου 2026, 10:20Βολές στο κέντρο... της Τετάρτης! -
22 Απριλιου 2026, 17:49Τραγικό τέλος στην αναζήτηση της 43χρονης Ελευθερίας Γιακουμάκη-εντοπίστηκε νεκρή στο όχημα της -
22 Απριλιου 2026, 21:40Γαύδος: Έντονες αντιδράσεις για τις κατεδαφίσεις πρόχειρων κατασκευών-Πρώτη φορά το νησί είδε ΜΑΤ -
21 Απριλιου 2026, 21:30Δαφνές: Κορυφώνεται η αγωνία για την αγνοούμενη Ελευθερία μετά την αυτοκτονία του πρώην συντρόφου της
