Και ξαφνικά γίναμε όλοι επιδημιολόγοι, λοιμωξιολογοι και ιολόγοι
αγαπημένα σου στη Google
Η πανδημία COVID-19 οδήγησε στη μεγαλύτερη διακοπή της εκπαίδευσης που υπάρχει εως σήμερα. Σχολεία έκλεισαν σε περισσότερες από 160 χώρες, επηρεάζοντας πάνω από 1 δισεκατομμύριο μαθητές. Παρά την μετάδοση μαθημάτων μέσω τηλεόρασης και διαδικτύου και με τις καλύτερες προσπάθειες εκπαιδευτικών και γονέων, μαθητές με αναπηρίες, άτομα που ανήκουν σε μειονεκτούσες κοινότητες, μαθητές σε απομακρυσμένες περιοχές, διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να μείνουν πίσω.
Είμαστε σε μια καθοριστική στιγμή για τα παιδιά και τους νέους του κόσμου. Τώρα αντιμετωπίζουμε μια γενική καταστροφή που θα μπορούσε να σπαταλήσει ανείπωτο ανθρώπινο δυναμικό, να υπονομεύσει δεκαετίες προόδου και να επιδεινώσει τις παγιωμένες ανισότητες. Οι αποφάσεις που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις και οι εταίροι τώρα θα έχουν διαρκή αντίκτυπο σε εκατοντάδες εκατομμύρια νέους και στις προοπτικές ανάπτυξης των χωρών για τις επόμενες δεκαετίες. Η επαναφορά των μαθητών στα σχολεία και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα- με τον πιο ασφαλή τρόπο-, πρέπει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα.
Και ενω όλα οδεύουν προς αυτή τη κατεύθυνση, υπάρχουν οι γνωστοί σε όλους μας «επαΐοντες» επι των θεμάτων και γιατί όχι και επι του συγκεκριμένου -αυτό του κορονοϊού- που έχουν την τάση να φαντασιώνονται συνομοσιολογίες, δυστοπίες και κατακλυσμούς. Κάποιοι λένε πως ο ιός είναι τεχνητός, οτι κατασκευάστηκε απο τις φαρμακοβιομηχανίες για να προωθήσουν εμβόλια και φάρμακα και άλλοι πως ο ιός δεν έχει τη φονικότητα που οι κυβερνήσεις παγκοσμίως διατυμπανίζουν. Φυσικά υπάρχουν και οι πιο προχωρημένοι, που διατείνονται πως ο ιός δεν υπάρχει και οι θάνατοι προέρχονται απο το δίκτυο 5G, οπού το οξυγόνο απορροφάται μέσω των συχνοτήτων και ετσι μετράμε τόσους θανάτους.
Γεμίσαμε πλέον «ειδικούς», που μεταφράζουν τη δημοκρατία κατά το δοκούν, «ειδικούς» που όταν τους πιάσει κάποιος πόνος θα μπούν να κοιτάξουν καρτερικά το Google για να βγάλουν το απαιτούμενο πόρισμα, «ειδικούς» που αν είχαν φυσικά οι ίδιοι την εξουσία, όλα θα είχαν λυθεί. Η ιατρική δεν είναι συνομωσιολογία, η ιατρική είναι έρευνα, μελέτη και τεκμηριωμένη γνώση, γιατί απλά «Έκαστος εφ’ ω ετάχθη!» ή πιο απλά «ο καθένας στα χωράφια του».
Τώρα λοιπόν επιβάλλεται -περισσότερο απο ποτέ- να εμπιστευτούμε τους γιατρούς και τους ειδικούς -άνευ εισαγωγικών- στο συγκεκριμένο θέμα. Άλλωστε οι εκάστοτε συνθήκες ορίζουν τις καταστάσεις. Οτιδήποτε αλλο καθίσταται ανεύθυνο.
*Η Ευγενία Γαλαζούλα είναι Φιλόλογος-Ειδική παιδαγωγός
*Σημείωση: Οι απόψεις των αρθρογράφων αποτελούν προσωπικές θέσεις και δεν αποτελούν τυχόν θέσεις του newshub.gr
-
15 Ιουλιου 2026, 15:12Από την Ελεύθερνα Ρεθύμνου η 24χρονη Αναστασία που έφυγε τόσο άδικα στον Πειραιά -
15 Ιουλιου 2026, 10:30Βαγγέλης-Μπασάρ Μούσσα: Η επιρροή της Τουρκίας στη Συρία είναι εκτεταμένη και μη αναστρέψιμη! (podcast) -
15 Ιουλιου 2026, 13:54Ηράκλειο: Μεγάλη κινητοποίηση για φωτιά στο Μελιδοχώρι – Μήνυμα από το 112, σηκώθηκε και ελικόπτερο (φωτογραφία+ βίντεο) -
14 Ιουλιου 2026, 17:56Εορτασμός Αγίας Μαρίνας στη Βόνη - Ειδικά δρομολόγια από το ΚΤΕΛ Ηρακλείου- Λασιθίου για τη μετακίνηση των επισκεπτών -
15 Ιουλιου 2026, 13:44«Έφυγε μια σπουδαία φίλη, μια σπουδαία κυρία» έγραψε ο Γιώργος Κωνσταντίνου αποχαιρετώντας την Μάρω Κοντού -
15 Ιουλιου 2026, 11:54Μάρω Κοντού: Η ζωή και η καριέρα μιας μεγάλης ηθοποιού
