Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας: Στην τελική ευθεία για τη μεγάλη δίκη των Τεμπών-"Κληρώνεται" η έδρα
αγαπημένα σου στη Google
Στην πιο κρίσιμη φάσης της μπαίνει πλέον η δικαστική διαδικασία για την τραγωδία των Τεμπών καθώς έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την 23η Μαρτίου οπότε αναμένεται η έναρξη της δίκης. Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ηλεκτρονική κλήρωση για τη σύνθεση της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας, η οποία θα κληθεί να φέρει εις πέρας τη δίκη των 36 κατηγορουμένων.
Παράλληλα, έκλεισε οριστικά το ζήτημα της έδρας της δίκης, καθώς ο Άρειος Πάγος απέρριψε τα αιτήματα συγγενών θυμάτων για μεταφορά της διαδικασίας στη Θεσσαλονίκη. Το Ζ’ Ποινικό Τμήμα του ανώτατου δικαστηρίου, υιοθετώντας την εισήγηση του Εισαγγελέα, έκρινε πως δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις για αλλαγή τόπου.
Οι οικογένειες των θυμάτων είχαν ζητήσει τη μετακίνηση προβάλλοντας σοβαρές επιφυλάξεις για τις υποδομές στη Λάρισα, κάνοντας λόγο για:
Περιορισμένους χώρους: Επισήμαναν ότι η αίθουσα "Γαιόπολις" διαθέτει μόλις 17 τ.μ. για τους δημοσιογράφους και 50 τ.μ. για τους χώρους αναμονής.
Πρακτικές δυσκολίες: Τόνισαν την έλλειψη αεροδρομίου και την ψυχική εξάντληση που επιφέρουν οι συνεχείς οδικές μετακινήσεις.
Το "κακό προηγούμενο": Ανέφεραν τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στη μικρότερης κλίμακας δίκη για το βιντεοληπτικό υλικό που είναι ήδη σε εξέλιξη στην πόλη.
Στο "Γαιόπολις"
Παρά τις αντιρρήσεις, το Υπουργείο Δικαιοσύνης δηλώνει έτοιμο. Ο υπουργός Γιώργος Φλωρίδης έχει διαβεβαιώσει ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο πως ο χώρος στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας επαναδιαμορφώθηκε πλήρως.
Ενώ αρχικά ο σχεδιασμός προέβλεπε 120-130 θέσεις δικηγόρων, οι εργασίες επεκτάθηκαν για να φιλοξενήσουν 250 νομικούς παραστάτες, καθώς ο αριθμός των δικηγόρων που δήλωσαν συμμετοχή αυξήθηκε κατακόρυφα.
Δικογραφία-μαμούθ
Ο όγκος της υπόθεσης αποτυπώνεται με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο στους αριθμούς της δικογραφίας. Μετά από 2,5 χρόνια ερευνών:
Το κλητήριο θέσπισμα αριθμεί 1.267 σελίδες.
Εκτυπώθηκαν 360 αντίγραφα, συνολικού όγκου 456.120 σελίδων.
Χρειάστηκε ειδική παραγγελία για το δέσιμο των αντιγράφων, ώστε να διασφαλιστεί η ακεραιότητα του υλικού που παραδόθηκε στους διαδίκους.
Οι κατηγορούμενοι και τα αδικήματα
Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσουν συνολικά 36 πρόσωπα, στα οποία περιλαμβάνονται στελέχη του ΟΣΕ, της Hellenic Train, καθώς και της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ). Ανάμεσά τους βρίσκονται ο σταθμάρχης της μοιραίας βάρδιας, οι επόπτες σταθμαρχών, καθώς και πρώην διευθυντικά στελέχη και νόμιμοι εκπρόσωποι των σιδηροδρομικών οργανισμών.
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν αφορούν, κατά περίπτωση, το κακούργημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών ανθρώπων, καθώς και τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και των σωματικών βλαβών από αμέλεια κατά συρροή.
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα το κλητήριο θέσπισμα επιδόθηκε και στα δύο στελέχη της Hellenic Train από την Ιταλία, οι οποίοι κατηγορούνται σε βαθμό πλημμελήματος.
Πηγή Capital.gr
-
23 Αυγουστου 2026, 09:20Συγκίνηση στο γάμο της Χριστίνας και του Στιβ στην Άρβη (Βίντεο) -
23 Αυγουστου 2026, 07:00Το φαράγγι και οι πηγές του Κουρταλιώτη στο νότιο Ρέθυμνο-Ένας επίγειος παράδεισος (Φωτο) -
23 Αυγουστου 2026, 11:40Συντάξεις Σεπτεμβρίου: Όλες οι ημερομηνίες των πληρωμών -
23 Αυγουστου 2026, 07:06Καύσιμα: Τι φοβάται η αγορά από την 1η Σεπτεμβρίου - Στην κορυφή η Ελλάδα στην αύξηση της τιμής ντιζελ -
22 Αυγουστου 2026, 07:40Από τον Παναγιώτη Κονδύλη και τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη στην Κύπρο του σήμερα. (Η Ελλάδα μπροστά στην ιστορική της ευκαιρία)* -
22 Αυγουστου 2026, 08:19Ευρωπαϊκό βόλεϊ γυναικών 2026: Πάλεψε, αλλά ηττήθηκε με 3-1 από την Τσεχία η Ελλάδα
