Παπαδόπουλος: Οι περιοχές της Ελλάδας με υψηλή σεισμική δραστηριότητα
Προειδοποίηση Παπαδόπουλου για έξαρση της σεισμικής δραστηριότητας.
Για το φαινόμενο της έντονης σεισμικής δραστηριότητας στην Ελλάδα μίλησε ο σεισμολόγος και Διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος αναλύοντας τα δεδομένα πίσω από τη δόνηση των 4,3 Ρίχτερ που καταγράφηκε στην Κύθνο.
Ο ίδιος εμφανίστηκε καθησυχαστικός μετά τον σεισμό που έγινε αισθητός στην Αθήνα ενώ μίλησε και για τη σεισμική δραστηριότητα που αναμένεται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
«Το θέμα των σεισμών στη χώρα μας είναι γενικότερο και περνάμε περιόδους ηρεμίας και περιόδους εξάρσεων, όπως αυτή της περιόδου 2019-2021 που την ακολούθησε μια περίοδο ύφεσης από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι σήμερα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα έχουμε επόμενη περίοδο έξαρσης. Αυτός είναι νόμος με τον οποίο δουλεύει ο πλανήτης», ανέφερε σχετικά ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Ωστόσο εξήγησε ότι «δεν υπάρχει κάποιος που μπορεί να προβλέψει πότε και πού θα συμβεί κάτι».
Αναφορικά με τους σεισμούς στον Κορινθιακό κόλπο υπογράμμισε: «Έχει πολλά και μεγάλα ενεργά ρήγματα ανάμεσα στα οποία και αυτό τον Αλκυονίδων που έδωσε τον σεισμό του 1981, αλλά και αυτό που έδωσε τον σεισμό του Αιγίου. Οι ισχυροί σεισμοί εκεί επαναλαμβάνονται κάθε περίπου 35 χρόνια κατά μέσο όρο, έχουμε αρχίσει να υπερβαίνουμε τον μέσο όρο, οπότε αργά ή γρήγορα θα ξαναζήσουμε είτε σε αυτή την περιοχή είτε σε άλλες ισχυρούς σεισμούς».
Όπως τόνισε ο γνωστός σεισμολόγος οι περιοχές που έχουν πιο υψηλή σεισμική δραστηριότητα είναι οι εξής:
Το κεντρικό Ιόνιο
Το τρίγωνο Λευκάδα-Ζάκυνθος-Κεφαλονιά
Ο Κορινθιακός
Η περιοχή των Δωδεκανήσων, το ανατολικό σεισμικό ελληνικό τόξο.
Φωτογραφια: ΑΠΕ
-
18 Μαΐου 2026, 11:12Βολές στο κέντρο... της Δευτέρας! -
17 Μαΐου 2026, 07:06Δημήτρης Ψαρράς: Μετατρέπει ένα «νεκρό τοπίο» στα Αγριανά σε γη υψηλής παραγωγικότητας -
18 Μαΐου 2026, 07:00Κρήτη: Εκτεθειμένες οι περιουσίες των Ρεθυμνιωτών ελέω...Κτηματολογίου - Στα «κάγκελα» όλοι οι Δήμοι -
17 Μαΐου 2026, 13:26Τιμία Κάρα Αγίου Αποστόλου Τίτου: Με λαμπρότητα και κατάνυξη το Ηράκλειο γιορτάζει απόψε την 60η επέτειο επανακομιδής -
17 Μαΐου 2026, 20:30Ηράκλειο: Σε κλίμα κατάνυξης ο εορτασμός της 60ής επετείου της Επανακομιδής της Τίμιας Κάρας του Αγίου Αποστόλου Τίτου -
17 Μαΐου 2026, 07:00Ηράκλειο: Γιατί η παραλιακή δεν έχει ανακατασκευαστεί ενώ έχει «δώσει» τόσα θανατηφόρα τροχαία (Βίντεο)
