Τρίτη δόση: Όσοι δεν την κάνουν έως 1η Φεβρουαρίου θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι
Από 1η Φεβρουαρίου όσοι δεν έχουν κάνει την τρίτη θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Ο υπουργός Υγείας γνωστοποίησε ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού λήγει στους επτά μήνες για όσους άνω των 18 ετών δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση εμβολίου.
Όπως είπε ο υπουργός το μέτρο αυτό αφορά περίπου 500.000, άτομα και θα υπάρχει η δυνατότητα να κλείσουν ραντεβού για τρίτη δόση μέχρι την 1η Φεβρουαρίου
Την ίδια στιγμή όσοι δεν θα εμβολιαστούν με τρίτη δόση εντός 7μηνου από τη δεύτερη δόση θα έχουν πρόσβαση στο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού που έχει ισχύ για εννιά μήνες, αλλά αφορά μόνο τα ταξίδια. Για την είσοδο σε εστίαση και κλειστούς χώρους θα χρειάζεται να επιδεικνύουν το ελληνικό πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Ακόμη, ο κ Πλεύρης εξήγησε πως υπάρχουν εισηγήσεις για επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού με θέσπιση μικρότερου ηλικιακού ορίου από το ισχύον σήμερα για τους πολίτες 60 ετών και άνω, ενώ για τους ανεμβολίαστους επιβεβαίωσε πως έχουν υπάρξει εισηγήσεις να μην μπορούν να πηγαίνουν ούτε στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης, χωρίς ωστόσο να εξετάζεται για την ώρα το μέτρο αυτό.
Για το ζήτημα της έλλειψης φαρμάκων, ξεκαθάρισε ότι μέχρι τη Δευτέρα θα λυθεί το πρόβλημα, ενώ γνωστοποίησε επίσης ότι από αύριο 10/1 θα διατεθούν 300 κλίνες Covid σε ιδιωτικές κλινικές.
Σχετικά με το πρόβλημα που προέκυψε με τις ελλείψεις self test στα φαρμακεία ενόψει ανοίγματος σχολείων, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως όσοι δεν πρόλαβαν να βρουν στα φαρμακεία θα βρουν στις σχολικές μονάδες.
«Οι περιπτώσεις είναι πολύ λίγες, το 90% μαθητών και εκπαιδευτικών έχουν προμηθευτεί self test και δεν πρόκειται να υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στην επανέναρξη των σχολείων. Θεωρούμε ότι αν υπάρξουν δυσλειτουργίες αυτές θα είναι λίγες και αντιμετωπίσιμες, δεδομένου του υψηλού ποσοστού που έχει προμηθευτεί τα self test, του γεγονότος γονείς να είχαν self test και να μην προμηθεύτηκαν αυτές τις ημέρες και των παιδιών που νοσούν και επομένως δεν χρειάζεται να κάνουν για αύριο self test», είπε ο Υπουργός Υγείας, προσθέτοντας πως «υπήρξε μια πολύ καλή συνεργασία με τους φαρμακοποιούς, μέσα σε 4 ημέρες δόθηκαν 7,5 εκατομμύρια self test».
Για την πίεση στο ΕΣΥ ελέω Omicron
«Στα νοσοκομεία, οι μισοί ασθενείς που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες, είναι κρούσματα της Omicron και οι άλλοι μισοί της Δέλτα, δηλαδή αν και στην κοινωνία κυριαρχεί η Όμικρον και η Δέλτα αφορά το 10-15% των κρουσμάτων, στα νοσοκομεία και στις εισαγωγές έχουμε διαφορετική εικόνα», είπε ο Υπουργός Υγείας.
Ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι από την Δευτέρα το Σισμανόγλειο θα γίνει νοσοκομείο αποκλειστικά για Covid περιστατικά και οι εφημερίες του θα βαρύνουν το Ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιοι Ανάρτυγοι» και το ΝΙΜΤΣ, για διάρκεια 4 εβδομάδων.
Σχετικά με το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης και την λειτουργία σε αυτό Εμβολιαστικού Κέντρου για παιδιά, είπε πως οι εμβολιασμοί έναντι του κορονοϊού, στις ηλικίες 5-11 ετών θα ολοκληρωθούν σε 4 εβδομάδες.
Διευκρίνισε δε πως «δεν κλείνει το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης. Αυτό είναι fake news. Δεν υπάρχει αναστολή λειτουργίας. Για 3-4 εβδομάδες βγαίνει από τις εφημερίες, μόνο αυτό. Τα κρεβάτια του θα λειτουργούν κανονικά. Θα πιεστούν οι εφημερίες στα άλλα δύο Νοσοκομεία Παίδων, το γνωρίζουμε, αλλά αυτό θα είναι για μερικές εβδομάδες».
Για την ενίσχυση με προσωπικό των νοσοκομείων, ο κ. Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι γίνονται διαρκώς προκηρύξεις για νέες θέσεις, λέγοντας πως επίκεινται προκηρύξεις για 4.000 νοσηλευτές και 910 θέσεις λοιπού προσωπικού, ενώ ταυτόχρονα θα προκηρυχθούν άλλες περίπου 700 θέσεις ιατρών.
Σχετικά με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, ο κ. Πλεύρης είπε πως «μέχρι τις 31 Μαρτίου έχουμε δώσει διορία. Από τις 6.500 που ήταν ανεμβολίαστοι, έχουν μειωθεί κατά 1.500 άτομα, όμως όχι γιατί έχουν εμβολιαστεί, αλλά διότι νόσησαν και με το πιστοποιητικό νόσησης μπορούν να επιστρέψουν στις θέσεις τους».
Τέλος, ο Υπουργός Υγείας αποκάλυψε πως η Κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό, ώστε κάποιος να παρέχει τις υπηρεσίες του στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τονίζοντας ότι «δεν έχει αποφασιστεί αυτό, αλλά εάν αποφασιστεί, όποιος δεν εμβολιαστεί δεν θα μπορεί να προσληφθεί ή εάν ήδη εργάζεται, θα βρεθεί εκτός ΕΣΥ, αφού θα καταγγελθεί η σύμβαση του, καθώς δεν θα πληροί τις προϋποθέσεις».
-
15 Απριλιου 2026, 11:10Βολές στο κέντρο... της Τετάρτης! -
15 Απριλιου 2026, 07:05Γιώργος Αϋφαντής: Ο πόλεμος στο Ιράν, ευκαιρία για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα! Ο Τραμπ στρατηγικά χαμένος! (podcast) -
15 Απριλιου 2026, 15:42Ανθρωποκυνηγητό στην Κρήτη: Δραπέτης φυλακών έκανε δύο επιθέσεις με μαχαίρι μέσα σε λίγη ώρα -
15 Απριλιου 2026, 08:50Λειψυδρία – Κρήτη: «Ανάσα» από τις βροχοπτώσεις αλλά το ζητούμενο είναι οι μόνιμες λύσεις -
14 Απριλιου 2026, 18:10Ηράκλειο: Έριξαν μπογιές στο ιδιωτικό ΚΕΠ, ο ιδιοκτήτης του οποίου εμπλέκεται στο κύκλωμα εμπορίας ανθρώπων (Φωτο) -
14 Απριλιου 2026, 23:16ΕΣΠΑ: Αρχίζουν οι αιτήσεις της δράσης για την ενίσχυση νέων πτυχιούχων
