Πυρηνοκίνητα υποβρύχια στα σχέδια της Τουρκίας

Η Τουρκία θα κατασκευάσει πυρηνοκίνητα υποβρύχια τα επόμενα χρόνια, στο πλαίσιο του φιλόδοξου σχεδίου των γειτόνων για την ενίσχυση του στόλου τους με ναυπήγηση πλοίων επιφανείας και υποβρυχίων από την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, όπως προανήγγειλε σε πρόσφατη συνέντευξη του ο Αρχηγός του τουρκικού πολεμικού ναυτικού Ναύαρχος Ercument Tatlioglu.
Το σχετικό πρόγραμμα εντάσσεται σύμφωνα με τον Τούρκο Ναύαρχο στην ευρύτερη προσπάθεια της χώρας του να μετατραπεί σε πυρηνική δύναμη, καθώς ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή του πρώτου εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας στο Ακουγιού με την υποστήριξη της Ρωσίας, ενώ η Τουρκία βρίσκεται σε συζητήσεις και με άλλες πυρηνικές δυνάμεις όπως η Κίνα και η Νότια Κορέα για την κατασκευή και άλλων σταθμών πυρηνικής ενέργειας.
Η Άγκυρα δεν κρύβει ότι στοχεύει να κυριαρχήσει στις θάλασσες όχι μόνο στα στενά όρια της Ανατολικής Μεσογείου όπως επιτάσσει το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» αλλά να αποκτήσει ναυτική ισχύ η οποία θα της δίνει «αποτύπωμα» σε παγκόσμιο επίπεδο στα πρότυπα των πυρηνικών δυνάμεων. Η ναυπήγηση αεροπλανοφόρου αλλά και αντιτορπιλικών μεγάλου εκτοπίσματος εντάσσεται στην ίδια λογική.
Όμως οι γείτονες με τον σχεδιασμό να κατασκευάσουν ακόμη και πυρηνοκίνητα υποβρύχια επιχειρούν να κάνουν το επόμενο βήμα. Στόχος, η εκτίναξη της ναυτικής ισχύος τους, ακολουθώντας το παράδειγμα των υπερδυνάμεων του πλανήτη που επενδύουν συνεχώς στην ισχυροποίηση του στόλου τους.
Ήδη για το 2025 σημαντικό ποσοστό από τα συνολικά 45 δισεκατομμύρια δολάρια τα οποία προορίζει η Τουρκία για αμυντικές δαπάνες, αναμένεται να κατευθυνθεί προς το πολεμικό ναυτικό. Αξιοσημείωτο είναι πως το 100% των κονδυλίων που αφορούν την ενίσχυση του τουρκικού στόλου απορροφά η εγχώρια ναυπηγική και αμυντική βιομηχανία. Κι αυτό γιατί τα νέα πλοία και υποβρύχια όχι απλά κατασκευάζονται στην Τουρκία, αλλά εξοπλίζονται με εγχώρια ηλεκτρονικά και οπλικά συστήματα.
Ο σχεδιασμός των γειτόνων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη ναυπήγηση τουλάχιστον 20 καινούργιων πλοίων, μεταξύ των οποίων και αντιτορπιλικά TF-2000 ενώ έχουν εξαγγείλει τη ναυπήγηση αεροπλανοφόρου μήκους 285 μέτρων με εκτόπισμα 60.000 τόνους. Συγκεκριμένα η Άγκυρα προχωρά στην κατασκευή οκτώ αντιτορπιλικών TF-2000 των 8.300 τόνων, οκτώ φρεγατών Istanbul των 3.000 τόνων, αλλά και τεσσάρων κορβετών κλάσης ADA (MILGEM) των 2.000 τόνων.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η ναυπήγηση των έξι καινούργιων υποβρυχίων «214» κλάσης «PIRI REIS» με το πρώτο να έχει ήδη παραληφθεί, ενώ εντός του 2025 προχωρά στη ναυπήγηση των «εθνικών» υποβρυχίων κλάσης «MILDEN» εκτοπίσματος 2.000 τόνων με αναερόβια πρόωση όπως τα «214». Τα «made in Turkey» υποβρύχια, τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση για το πυρηνοκίνητα υποβρύχια σύμφωνα με τον Τούρκο Ναύαρχο, θα εξοπλίζονται με εγχώριας κατασκευής συστήματα όπως κάθετους εκτοξευτές πυραύλων, ενώ θα χρησιμοποιούν τορπίλες βαρέως τύπου εγχώριας κατασκευής ΑΚΥΑ.
Την ίδια ώρα το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας θα πρέπει να καλύψει το χαμένο έδαφος με πρώτη κίνηση τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων υποβρυχίων κλάσης «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» και κυρίως με την απόκτηση τουλάχιστον τεσσάρων καινούργιων υποβρυχίων. Ήδη τα επόμενα χρόνια κινδυνεύει να μείνει με μόλις πέντε επιχειρησιακά υποβρύχια – τα τέσσερα «214» και το εκσυγχρονισμένο «ΩΚΕΑΝΟΣ» – ενώ οι γείτονες θα διαθέτουν υπερδιπλάσια.
Και μπορεί η απόκτηση των φρεγατών Belharra και των επτά ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων MH-60 Romeo να δίνουν ποιοτικό πλεονέκτημα στο ανθυποβρυχιακό πόλεμο, όμως δεν επαρκούν έναντι της τουρκικής αριθμητικής υπεροπλίας με αποτέλεσμα ο κίνδυνος απόλυτης αλλαγής στις ισορροπίες είναι κάτι παραπάνω από ορατός.
onalert.gr
-
12 Μαΐου 2025, 08:14Μεσαρά: Τραγωδία στην άσφαλτο - Νεκρός άντρας σε τροχαίο
-
12 Μαΐου 2025, 08:50Τροχαίο με το "καλημέρα" στο Ηράκλειο (φωτο)
-
11 Μαΐου 2025, 14:00Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα ή μήπως να το δούμε λίγο πιο εκκλησιαστικά;
-
12 Μαΐου 2025, 09:45Με μια όμορφη γιορτή γεμάτη μουσική, τραγούδι, ποίηση και λογοτεχνία, τίμησαν στο Αλάγνι τη γιορτή της Μητέρας (Φωτο & Βίντεο)
-
11 Μαΐου 2025, 12:20Ηράκλειο: Εντυπωσιακές... πτήσεις για εκατοντάδες πολίτες με τους προσομοιωτές των F16 και F35 (Φωτο + Βίντεο)
-
12 Μαΐου 2025, 17:00Την ερχόμενη εβδομάδα Σύνοδος για την εκλογή Μητροπολίτη στα Χανιά;-Το Σάββατο το μνημόσυνο του μακαριστού Δαμασκηνού