Στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης η εικόνα της «Παναγίας Αμολύντου» – Δωρεά για το Μουσείο Αγίας Αικατερίνης (φωτογραφίες)
Σημαντική προσθήκη στον εκκλησιαστικό και πολιτιστικό πλούτο της Κρήτης αποτελεί η εικόνα της «Παναγίας Αμολύντου», η οποία παραδόθηκε το πρωί της Μεγάλης Τρίτης, 7 Απριλίου 2026, στο Μέγαρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

Την εικόνα υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος, ενώ την παρέδωσε ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Γερμανία, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, συνοδευόμενος από στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η μεταφορά της εικόνας πραγματοποιήθηκε σε εκπλήρωση της επιθυμίας της δωρήτριας Μαρίας Λυριτζάκη Τρουμφ, η οποία προσέφερε το έργο προκειμένου να ενταχθεί στις συλλογές του Μουσείου Αγίας Αικατερίνης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

Στη συνάντηση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής, αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Βογιατζόγλου, καθώς και εκπρόσωπος της Εφορείας Αρχαιοτήτων.


Τα χαρακτηριστικά της εικόνας
Η εικόνα, διαστάσεων 0,45 x 0,36 μ., απεικονίζει την Παναγία Βρεφοκρατούσα, σε μια σύνθεση που παραπέμπει στον εικονογραφικό τύπο της «Παναγίας του Πάθους». Η Θεοτόκος εικονίζεται να κρατά τρυφερά τον Χριστό, ο οποίος στρέφεται προς τον αρχάγγελο Γαβριήλ, που φέρει τα σύμβολα του Θείου Πάθους, όπως τον Σταυρό και τη λόγχη.
Το έργο φέρει επιγραφές και αφιερωματικό κείμενο, ενώ αποδίδεται σε ικανό ζωγράφο του 18ου αιώνα, με σαφείς επιρροές από παλαιότερα πρότυπα της βυζαντινής αγιογραφίας.
Ευχαριστίες της Αρχιεπισκοπής
Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης εκφράζει θερμές ευχαριστίες προς τη δωρήτρια, καθώς και σε όλους όσοι συνέβαλαν στην ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταφοράς και παράδοσης της εικόνας, με ιδιαίτερη αναφορά στον πληρεξούσιο της δωρήτριας, Ηρακλή Πυργιανάκη.
Η νέα αυτή δωρεά αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τη συλλογή του Μουσείου Αγίας Αικατερίνης, αναδεικνύοντας την πλούσια εκκλησιαστική και καλλιτεχνική παράδοση της Κρήτης.
-
19 Απριλιου 2026, 11:30Σταυρούλα Γεωργίου: Στην Ελλάδα συχνά νομίζουμε ότι ο δημόσιος χώρος ανήκει μόνο σε εμάς! (podcast) -
19 Απριλιου 2026, 07:00Π.Σαϊνατούδης: «Το Οικονομικό Κραχ το ζούμε περισσότερο από ποτέ. Ώρα να δράσουμε με συλλογή σπόρων και αποθήκευση τροφίμων» -
19 Απριλιου 2026, 07:05Σωκράτης Βαρδάκης: Δηλώνει «παρών» στις πολιτικές εξελίξεις και απαντά για το αν θα είναι υποψήφιος Βουλευτής ξανά (podcast) -
18 Απριλιου 2026, 22:10Εργάτες γης: Τέλος στο εργόσημο και ένταξη στον ΕΦΚΑ -
18 Απριλιου 2026, 14:44Την Τρίτη το τελευταίο αντίο» στη Λουΐζα Καλοκαιρινού – Η επιθυμία της οικογένειας του Δημάρχου Ηρακλείου -
18 Απριλιου 2026, 14:22Χρυσοχοΐδης από Ηράκλειο: Στη Μεσαρά η Ρένα Συμιανάκη – 70 προσλήψεις αστυνομικών και ενίσχυση ελέγχων (βίντεο + φωτος)
