Axios: Το Ισραήλ ζητεί από τη Λιβύη να δεχθεί Παλαιστινίους από τη Γάζα
αγαπημένα σου στη Google
To Ισραήλ ζητεί από τη Λιβύη να δεχθεί Παλαιστινίους από τη Γάζα, στο πλαίσιο του σχεδίου Τραμπ για τη «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής», σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios, το οποίο σημειώνει ότι οι Λίβυοι εμφανίζονται ανοιχτοί στη συγκεκριμένη πρόταση.
Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, ο επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ, Ντέιβιντ Μπαρνέα, επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα, καθώς το Ισραήλ ζητά τη βοήθεια της κυβέρνησης Τραμπ για την απομάκρυνση των Παλαιστινίων από τη Γάζα, όπως μετέδωσε το Axios, επικαλούμενο δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα.
O Μπαρνέα δήλωσε στον απεσταλμένο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, σε συνάντηση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η Αιθιοπία, η Ινδονησία και η Λιβύη δηλώνουν «ανοιχτές» στο ενδεχόμενο να δεχτούν μεγάλο αριθμό Παλαιστινίων από τη Γάζα, σύμφωνα με τις δύο πηγές.
Η κίνηση θεωρείται εξαιρετικά αμφιλεγόμενη, με Ισραηλινούς και Αμερικανούς εμπειρογνώμονες να την έχουν χαρακτηρίσει ως έγκλημα πολέμου. Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου και το υπουργικό του συμβούλιο υποστηρίζουν ότι η «μετεγκατάσταση» θα είναι «εθελοντική» και κανείς δεν θα αναγκαστεί να φύγει.
Ο Μπαρνέα πίεσε τις ΗΠΑ να προσφέρουν κίνητρα σε αυτές τις χώρες και να υποστηρίξουν το Ισραήλ στο να τις πείσει. Δεν είναι σαφές εάν οι ΗΠΑ θα παράσχουν την υποστήριξή τους, σύμφωνα με το Axios.
Ο εκτελών χρέη υπουργού Εσωτερικών, Εμάντ αλ Τραμπέλσι στη μεταβατική κυβέρνηση της Τρίπολης, πρόσφατα εκτίμησε ότι σήμερα στη Λιβύη υπάρχουν «3 έως 4 εκατομμύρια παράτυποι μετανάστες».
-
17 Σεπτεμβριου 2026, 18:38Καραλής: Πιο ψηλά από ποτέ ο Μανόλο, στην 5η θέση της παγκόσμιας κατάταξης -
16 Σεπτεμβριου 2026, 11:05Εκκλησία Κρήτης: Νέα "παραφωνία" με μνημόνευση του επιχώριου Μητροπολίτη σε Σταυροπηγιακή Μονή στα δυτικά -
16 Σεπτεμβριου 2026, 14:35Υπόθεση Μαζωνάκη: Κατά της προφυλάκισής τους προσφεύγουν οι δύο γιατροί -
16 Σεπτεμβριου 2026, 08:30Κρήτη: Κλειστά σήμερα τα ΚΥΔ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το μπάχαλο με τις επιδοτήσεις - Τι ζητούν οι γεωπόνοι -
16 Σεπτεμβριου 2026, 07:15Γιώργος Καπόπουλος: Πρόεδρος η… «κουτσή πάπια» στις ΗΠΑ; (podcast) -
16 Σεπτεμβριου 2026, 14:57Η Ελλάδα, το Ισραήλ και οι δύσκολες ισορροπίες
