"Πολύ ανήσυχος" ο διευθυντής της IAEA για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) δήλωσε σήμερα πως είναι "πολύ ανήσυχος" για την κατάσταση στο Ιράν, καταγγέλλοντας μια έλλειψη συνεργασίας εν μέσω αδιεξόδου στις συνομιλίες για τη διάσωση της συμφωνίας του 2015.
Η IAEA, η έδρα της οποίας βρίσκεται στη Βιέννη, "προσπαθεί να αποσαφηνίσει έναν ορισμένο αριθμό θεμάτων που εκκρεμούν", εξήγησε ο Ραφαέλ Γκρόσι ενώπιον μιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
"Αναφέρομαι στο γεγονός πως τους τελευταίους μήνες μπορέσαμε να εντοπίσουμε ίχνη εμπλουτισμένου ουρανίου σε τόπους που δεν είχαν δηλωθεί ποτέ από το Ιράν ότι στέγαζαν οποιαδήποτε πυρηνική δραστηριότητα", υπογράμμισε.
"Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι (...) Η κατάσταση δεν μοιάζει να είναι πολύ ευνοϊκή. Προσώρας, το Ιράν δεν έχει δείξει ότι είναι διατεθειμένο να παράσχει τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε", δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την επιτήρηση των πυρηνικών.
Πολλές εγκαταστάσεις αποτελούν αντικείμενο έρευνας εδώ και καιρό από την IAEA. Στις αρχές Μαρτίου, ο Γκρόσι είχε μεταβεί στο Ιράν για το θέμα αυτό, ενώ η Ισλαμική Δημοκρατία ζητούσε το κλείσιμο του φακέλου.
Τελικά, συμφωνήθηκε τα δύο μέρη να ανταλλάξουν έγγραφα για μια επίλυση του θέματος μέχρι τον Ιούνιο.
Οι δηλώσεις αυτές γίνονται ενώ ο διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον οποίο έχει ανατεθεί ο συντονισμός των συνομιλιών για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ο Ενρίκε Μόρα, αναμένεται σήμερα στην Τεχεράνη για να προσπαθήσει να επανεκκινήσει τη διαδικασία.
"Όπως γνωρίζετε, οι συνομιλίες βρίσκονται σε κάποιου είδους διάλειμμα (...) ορισμένοι θα έλεγαν αδιέξοδο, άλλοι πάγωμα", υπογράμμισε ο αξιωματούχος της IAEA, λέγοντας ωστόσο πως "εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα επιτευχθεί μια συμφωνία σε έναν εύλογο χρονικό ορίζοντα, αν και πρέπει να παραδεχθούμε πως το παράθυρο ευκαιρίας μπορεί να κλείσει ανά πάσα στιγμή", προειδοποίησε.
Το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευθεί εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο σε έμμεσες διαπραγματεύσεις στη Βιέννη για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015, που είχε σκοπό να εμποδίσει την Ισλαμική Δημοκρατία από την κατασκευή ατομικής βόμβας -- την οποία αρνείται ότι θέλει να αποκτήσει.
Τα υπόλοιπα μέρη της συμφωνίας (Γερμανία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία) συμμετέχουν επίσης σε αυτές.
Οι διπλωμάτες εγκατέλειψαν ωστόσο τη Βιέννη στις 11 Μαρτίου για ένα "διάλειμμα" και από τότε η Τεχεράνη και η Ουάσινγκτον επιρρίπτουν η μία στην άλλη την ευθύνη για την εμπλοκή.
-
19 Μαΐου 2022, 15:39ΟΠΕΚΕΠΕ: Μετά την πρώτη πληρωμή έρχονται και άλλες- Πότε θα γινουν για β. ενίσχυση, Εθνικο Απόθεμα, συνδεδεμένες
-
18 Μαΐου 2022, 07:07Το απόλυτο "μπάχαλο" με τις επιδοτήσεις - Τι γίνεται με την υποβολή των αιτήσεων
-
18 Μαΐου 2022, 12:30Συγκίνησαν και συγκινήθηκαν οι απόγονοι των Μικρασιατών στη γιορτή της Παναγίας Καμαριάνης (ΦΩΤΟ)
-
18 Μαΐου 2022, 09:00Κρήτη - Παλίγκρεμνος: Οι επόμενες κινήσεις και η απόφαση για το έργο
-
18 Μαΐου 2022, 10:08Ηράκλειος: Νέος σεισμός ταρακούνησε στο Αρκαλοχώρι- Έγινε αισθητός και στο Ηράκλειο
-
17 Μαΐου 2022, 21:03Έγινε η εκταφή του Στάθη Ψάλτη – Γιατί ξέσπασε η Μαίρη Μπάρκουλη