Ψωμί 8.600 ετών βρέθηκε στο Çatalhöyük της Τουρκίας
«Ψωμί» 8.600 ετών βρέθηκε κατά την ανασκαφή στο Çatalhöyük (Τσαταλχογιούκ), ένα από τα πρώτα μέρη αστικοποίησης στον κόσμο. Στις αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν με συσκευές υψηλής τεχνολογίας στο Κέντρο Έρευνας και Εφαρμογών Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Ερμπακάν, διαπιστώθηκε ότι το σπογγώδες υπόλειμμα ήταν ζυμωμένο ψωμί που χρονολογείται από το 6600 π.Χ.
Στο Çatalhöyük, που βρίσκεται στην περιοχή Çumra του Ικονίου, όπου περίπου 8 χιλιάδες άνθρωποι ζούσαν όλοι μαζί στη νεολιθική περίοδο, ανακαλύφθηκε μια κατασκευή φούρνου στην περιοχή που ονομάζεται "Mekan 66", όπου υπάρχουν πλίθινα σπίτια.
Σιτάρι, κριθάρι, σπόροι μπιζελιού και ένα εύρημα σε μέγεθος φοίνικα που θα μπορούσε να ήταν τροφή βρέθηκαν γύρω από τον, σε μεγάλο βαθμό κατεστραμμένο, φούρνο.

Στις αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Κέντρο Έρευνας του τουρκικού Πανεπιστημίου, διαπιστώθηκε ότι το σπογγώδες υπόλειμμα ήταν ζυμωμένο ψωμί που χρονολογείται από το 6600 π.Χ.
Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας Ανασκαφών και Μέλος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Anadolu, ο Δρ. Ali Umut Türkcan επισημαίνει ότι σήμερα η σύγχρονη αρχαιολογία εργάζεται επίσης για την αρχαιολογία των τροφίμων. Συγκεκριμένα, ο Türkcan είπε: «Πρέπει να πούμε ότι η αφετηρία της αρχαιολογίας τροφίμων είναι η Ανατολία. Το Çatalhöyük είναι ένας από τους πολύ σημαντικούς σταθμούς. Με προσεκτική τεκμηρίωση, έγινε κατανοητό ότι το μικρό και στρογγυλό σπογγώδες εύρημα στη γωνία του φούρνου ήταν ψωμί. Το γεγονός ότι η κατασκευή ήταν καλυμμένη με ένα λεπτό στρώμα πηλού, έκανε δυνατή την εύρεση όλων αυτών των οργανικών υπολειμμάτων."
Το παλαιότερο ψωμί στον κόσμο
Ο Türkcan εξήγησε ότι τα πρώτα δείγματα ζυμωμένου ψωμιού είχαν βρεθεί μέχρι σήμερα στην Αίγυπτο και είπε: «Μπορούμε να πούμε ότι αυτό το εύρημα στο Çatalhöyük είναι πλέον το αρχαιότερο ψωμί στον κόσμο. Λαμβάνοντας υπόψη την παρατήρηση, την ανάλυση και τη χρονολόγηση αυτού του οργανικού υπολείμματος, είναι περίπου 8.600 ετών. Είναι μια μικρότερη εκδοχή του καρβελιού. Δεν ψήθηκε στο φούρνο, αλλά έχει επιβιώσει μέχρι σήμερα.»
Πηγή: Πανεπιστήμιο Ερμπακάν
-
15 Απριλιου 2026, 08:50Λειψυδρία – Κρήτη: «Ανάσα» από τις βροχοπτώσεις αλλά το ζητούμενο είναι οι μόνιμες λύσεις -
15 Απριλιου 2026, 11:10Βολές στο κέντρο... της Τετάρτης! -
15 Απριλιου 2026, 07:05Γιώργος Αϋφαντής: Ο πόλεμος στο Ιράν, ευκαιρία για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα! Ο Τραμπ στρατηγικά χαμένος! (podcast) -
15 Απριλιου 2026, 15:42Ανθρωποκυνηγητό στην Κρήτη: Δραπέτης φυλακών έκανε δύο επιθέσεις με μαχαίρι μέσα σε λίγη ώρα -
15 Απριλιου 2026, 10:50Οι ανώνυμες επιστολές για οικογένειες από την Κρήτη που άνοιξαν τον «ασκό του Αιόλου» στον ΟΠΕΚΕΠΕ -
15 Απριλιου 2026, 17:21Κύπρος: Νέα τουρκική πρόκληση στη νεκρή ζώνη στην Πύλα, μετέφεραν «αστυνομικούς» του ψευδοκράτους και άρματα μάχης
