Ψωμί 8.600 ετών βρέθηκε στο Çatalhöyük της Τουρκίας
«Ψωμί» 8.600 ετών βρέθηκε κατά την ανασκαφή στο Çatalhöyük (Τσαταλχογιούκ), ένα από τα πρώτα μέρη αστικοποίησης στον κόσμο. Στις αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν με συσκευές υψηλής τεχνολογίας στο Κέντρο Έρευνας και Εφαρμογών Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Ερμπακάν, διαπιστώθηκε ότι το σπογγώδες υπόλειμμα ήταν ζυμωμένο ψωμί που χρονολογείται από το 6600 π.Χ.
Στο Çatalhöyük, που βρίσκεται στην περιοχή Çumra του Ικονίου, όπου περίπου 8 χιλιάδες άνθρωποι ζούσαν όλοι μαζί στη νεολιθική περίοδο, ανακαλύφθηκε μια κατασκευή φούρνου στην περιοχή που ονομάζεται "Mekan 66", όπου υπάρχουν πλίθινα σπίτια.
Σιτάρι, κριθάρι, σπόροι μπιζελιού και ένα εύρημα σε μέγεθος φοίνικα που θα μπορούσε να ήταν τροφή βρέθηκαν γύρω από τον, σε μεγάλο βαθμό κατεστραμμένο, φούρνο.
Στις αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Κέντρο Έρευνας του τουρκικού Πανεπιστημίου, διαπιστώθηκε ότι το σπογγώδες υπόλειμμα ήταν ζυμωμένο ψωμί που χρονολογείται από το 6600 π.Χ.
Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας Ανασκαφών και Μέλος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Anadolu, ο Δρ. Ali Umut Türkcan επισημαίνει ότι σήμερα η σύγχρονη αρχαιολογία εργάζεται επίσης για την αρχαιολογία των τροφίμων. Συγκεκριμένα, ο Türkcan είπε: «Πρέπει να πούμε ότι η αφετηρία της αρχαιολογίας τροφίμων είναι η Ανατολία. Το Çatalhöyük είναι ένας από τους πολύ σημαντικούς σταθμούς. Με προσεκτική τεκμηρίωση, έγινε κατανοητό ότι το μικρό και στρογγυλό σπογγώδες εύρημα στη γωνία του φούρνου ήταν ψωμί. Το γεγονός ότι η κατασκευή ήταν καλυμμένη με ένα λεπτό στρώμα πηλού, έκανε δυνατή την εύρεση όλων αυτών των οργανικών υπολειμμάτων."
Το παλαιότερο ψωμί στον κόσμο
Ο Türkcan εξήγησε ότι τα πρώτα δείγματα ζυμωμένου ψωμιού είχαν βρεθεί μέχρι σήμερα στην Αίγυπτο και είπε: «Μπορούμε να πούμε ότι αυτό το εύρημα στο Çatalhöyük είναι πλέον το αρχαιότερο ψωμί στον κόσμο. Λαμβάνοντας υπόψη την παρατήρηση, την ανάλυση και τη χρονολόγηση αυτού του οργανικού υπολείμματος, είναι περίπου 8.600 ετών. Είναι μια μικρότερη εκδοχή του καρβελιού. Δεν ψήθηκε στο φούρνο, αλλά έχει επιβιώσει μέχρι σήμερα.»
Πηγή: Πανεπιστήμιο Ερμπακάν
-
13 Σεπτεμβριου 2024, 12:57Βαρύ το πένθος στην Αρμάχα για το θάνατο της 28χρονης Μαρίας-Είχε τραυματιστεί σοβαρά σε τροχαίο-Σε τροχαίο είχε χαθεί και ο αδελφός της
-
14 Σεπτεμβριου 2024, 12:20Πανηγύρι του Τιμίου Σταυρού στο Χουδέτσι ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αυστρίας κ. Αρσενίου (φωτο)
-
12 Σεπτεμβριου 2024, 20:00Τριτοκοσμικές καταστάσεις με το ρεύμα στις Βασιλειές και την ευρύτερη περιοχή - "Ούτε στην Αφρική", λένε οι κάτοικοι
-
13 Σεπτεμβριου 2024, 21:11Έρχονται περισσότερες καταιγίδες και νέα υποχώρηση του υδραργύρου - Πότε θα βρέξει στην Κρήτη
-
13 Σεπτεμβριου 2024, 07:00Στάδιο Ελευθερίας: Διαλύθηκε το ταρτάν με το που ανακαινίσθηκε το 2020 - Τέσσερα χρόνια μετά έρχεται η αποκατάσταση (φωτο)
-
13 Σεπτεμβριου 2024, 07:06Σ. Δανέλλης στο newshub.gr: Επικίνδυνος ο Κασσελάκης - Ευθύνεται για την διαλυτική κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ