Νέο ρεκόρ χρυσού – Κερασάκι στην τούρτα το shutdown
αγαπημένα σου στη Google
Νέο ρεκόρ έσπασε ο χρυσός μετά το κλείσιμο της αμερικανικής κυβέρνησης, το λεγόμενο shutdown, που σημειώθηκε για πρώτη φορά ύστερα από σχεδόν επτά χρόνια, καθώς οι αξιωματούχοι δεν κατέληξαν σε συμφωνία για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης.
Μολονότι τα shutdown δεν τείνουν να επηρεάζουν ιδιαίτερα τις αγορές, το χρονικό σημείο του συγκεκριμένου είναι ιδιαίτερο. Τα κρίσιμα στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας, που επρόκειτο να δημοσιευτούν την Παρασκευή, τελικά θα καθυστερήσουν, θολώνοντας τις προοπτικές για το επόμενο βήμα της Fed μόλις λίγες εβδομάδες πριν την επόμενη συνεδρίασή της. Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump έχει επίσης απειλήσει να εκμεταλλευτεί την περίσταση, για να μειώσει σημαντικά τους ομοσπονδιακούς εργαζομένους, οι οποίοι υπό κανονικές συνθήκες τίθενται σε διαθεσιμότητα και επανέρχονται όταν τελειώσει το shutdown.
Είναι όμως αβέβαιο πόσο θα διαρκέσει αυτή τη φορά. Την πρώτη θητεία του Trump, διήρκεσε 34 ημέρες και ήταν το μεγαλύτερο στην ιστορία.
Η αβεβαιότητα αυτή απομακρύνει τους επενδυτές από τα ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, ενώ ο χρυσός που θεωρείται επενδυτικό καταφύγιο συνεχίζει ακάθεκτο το φετινό ράλι, αγγίζοντας το 39ο ρεκόρ του 2025.
Η τιμή spot του χρυσού άγγιξε σήμερα τις 3.893,06 δολάρια, ενώ τα προθεσμιακά Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ εκτινάχθηκαν στις 3.918,10 δολάρια.
Αλλωστε, το shutdown είναι μόνο το κερασάκι στην τούρτα. «Δύο μεγάλες συγκρούσεις, πολιτική αστάθεια στη Γαλλία, νέοι δασμοί, όλα αυτά συνθέτουν μία πολύ ασταθή εικόνα για τους επενδυτές. Κι όταν η πορεία δυσκολεύει, ο χρυσός παίρνει ώθηση», τόνισε στο CNBC ο Michael Field, αναλυτής της Morningstar.
Ετσι, πληθαίνουν οι προβλέψεις για χρυσό πάνω από τις 4.000 δολάρια. Σύμφωνα με τον Philippe Gijsels της BNP Paribas Fortis, δεδομένης της αβεβαιότητας και της μεταβλητότητας, με φόντο τον επίμονο πληθωρισμό διεθνώς, οι επενδυτές θέλουν να διαφοροποιήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους, επενδύοντας περισσότερο σε σταθερά περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός.
Η Joni Teves της UBS τόνισε σε σημείωμα προς τους πελάτες ότι το ποσοστό του χρυσού στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια παραμένει χαμηλό. «Αναμένουμε να συνεχιστεί η άνοδος του χρυσού τα επόμενα τρίμηνα χάρη στην αύξηση των επενδυτικών θέσεων και τη συνεχιζόμενη διεύρυνση της επενδυτικής βάσης του χρυσού. Με τον κύκλο χαλάρωσης της Fed σε εξέλιξη, η αδυναμία του δολαρίου και η πτώση των πραγματικών επιτοκίων λογικά θα έχουν θετική επίδραση στην τιμή του», είπε.
Σύμφωνα με τη UBS, το ράλι αναμένεται να εξασθενήσει προς το τέλος του 2026, ενόψει του τέλους στον κύκλο της νομισματικής χαλάρωσης από τη Fed και εφόσον βελτιωθούν οι οικονομικές συνθήκες.
CNBC
-
01 Ιουνιου 2026, 13:24Hράκλειο: Θρήνος για τον 21χρονο Φοίβο που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή -
02 Ιουνιου 2026, 11:25Η αμιβανταμάμπη εξαφάνισε πλήρως καρκινικούς όγκους σε ασθενείς- «Πρωτοφανή αποτελέσματα» λένε οι ειδικοί -
02 Ιουνιου 2026, 13:45Ηράκλειο: Ο Αντώνης Σαμαράς ανοίγει τον κύκλο εκδηλώσεων του «ΝΟΗΜΑ - ΚΡΗΤΗ» -
01 Ιουνιου 2026, 07:15Γιώργος Αϋφαντής: Η Κυβέρνηση έτοιμη να πετάξει πετσέτα στο … ρίνγκ! Ο λαός σε επαγρύπνηση και εγρήγορση για τα εθνικά μας! (podcast) -
01 Ιουνιου 2026, 16:40Γυναικοκτονία στην Καλαμάτα: Χτυπούσε την 39χρονη με τη ζώνη, σοκάρουν οι μαρτυρίες γειτόνων -Όσα υποστήριξε ο δράστης -
01 Ιουνιου 2026, 08:40Δολοφονία στην Καλαμάτα: 41χρονος σκότωσε τη σύζυγό του
