Καιρός: Μαγιάτικο “λευκό” χιόνι στον Ψηλορείτη την 3η μέρα του Μαΐου
Έκπληκτοι αντίκρισαν σήμερα, Κυριακή 3 του Μάη, οι κάτοικοι το θέαμα στον Ψηλορείτη, καθώς το ψηλότερο βουνό της Κρήτης «ντύθηκε» ξανά στα λευκά, εν μέσω Μαΐου. Χιονόπτωση σημειώθηκε σε μεγάλα υψόμετρα, με τις κορυφές να καλύπτονται από ένα απρόσμενο, χειμωνιάτικο πέπλο (δείτε εδώ).


Το ασυνήθιστο για την εποχή φαινόμενο συνοδεύτηκε από αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την εικόνα ενός καιρού που θυμίζει χειμώνα, παρά άνοιξη.
Ωστόσο ασυνήθιστο σκηνικό του καιρού και στο Ηράκλειο όπου στις 9 το πρωί της Κυριακής σημειώθηκε ισχυρή χαλαζόπτωση με βροχές και καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους ωστόσο λίγα λεπτά αργότερα ο ήλιος ξεπρόβαλλε και πάλι…
«Άνοιξαν οι ουρανοί στο Ηράκλειο: Βροχή, καταιγίδες και χαλάζι στις 3 Μαΐου»
Ο καιρός τα γύρισε απότομα στο Ηράκλειο, με την εικόνα της πόλης να θυμίζει περισσότερο χειμώνα παρά άνοιξη αρχές Μαΐου και συγκεκριμένα 3 του μήνα (δείτε εδώ).




Γύρω στις 9 το πρωί, οι ουρανοί «άνοιξαν», φέρνοντας έντονες βροχοπτώσεις, καταιγίδες, ισχυρούς ανέμους αλλά και χαλαζόπτωση που ενίσχυσε την ένταση των φαινομένων, ξυπνώντας τους κατοίκους αλλά και αιφνιδιάζοντας πολίτες και επισκέπτες, σε μια περίοδο που συνήθως χαρακτηρίζεται από ήπιο καιρό.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τα φαινόμενα αναμένεται να παρουσιάσουν σταδιακή ύφεση τις επόμενες ημέρες.

Αναλυτικά η σημερινή πρόγνωση
Στην Κρήτη αναμένονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί 7 με 8 και από το βράδυ στα ανατολικά πιθανώς έως και 9 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 16 βαθμούς και στη νότια Κρήτη έως 17 βαθμούς Κελσίου.
Καλλιάνος: Έρχεται αισθητή άνοδος της θερμοκρασίας την προσεχή εβδομάδα
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, ο καιρός περνά από τη Δευτέρα 4 Μαΐου σε ανοιξιάτικη τροχιά, με αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας.
«Μέχρι και την Κυριακή 3 Μαΐου, οι καιρικές συνθήκες θα παραμείνουν χωρίς αξιόλογη μεταβολή, δηλαδή με τοπικές βροχοπτώσεις, χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες και ενισχυμένους βοριάδες που στο Αιγαίο θα φτάνουν τοπικά ακόμη και τα 7 με 8 μποφόρ, και ίσως στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και τα 9 μποφόρ αντίστοιχα. Ωστόσο, από τη Δευτέρα 4 Μαΐου σταδιακά θα αλλάξει ο καιρός» όπως αναφέρει ο Γιάννης Καλλιάνος.
«Τα διαστήματα ηλιοφάνειας θα μεγαλώνουν, οι άνεμοι θα παρουσιάσουν σταδιακή εξασθένηση και η θερμοκρασία θα αρχίσει να παρουσιάζει ανοδική πορεία, με αποτέλεσμα να επανέλθουμε σε πιο τυπικές ανοιξιάτικες συνθήκες.
Πιο συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 4 Μαΐου η μέγιστη θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα κυμανθεί στους 22-24°C, ενώ στα νησιωτικά τμήματα θα φτάσει περίπου τους 18-21°C.
Την Τρίτη αναμένεται περαιτέρω άνοδος, με τις μέγιστες τιμές στα ηπειρωτικά να αγγίζουν τους 26-28°C και στα νησιά τους 22 με 24°C. Παρόμοια θα είναι η εικόνα και την Τετάρτη 6 Μαΐου, με θερμοκρασίες στους 26-28°C στα ηπειρωτικά και 22-25°C στα νησιά. Την Πέμπτη, η θερμοκρασία θα παρουσιάσει νέα άνοδο, φτάνοντας τους 28-30°C στα ηπειρωτικά και τους 24-27°C στα νησιωτικά τμήματα»
Σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο «από τα τέλη της προσεχούς εβδομάδας και κυρίως από την Πέμπτη 7 Μαΐου προς την Παρασκευή 8 Μαΐου, αυξάνονται οι πιθανότητες ακόμη και για περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας. Αυτό έχει να κάνει με τη πιθανή μεταφορά θερμότερων αερίων μαζών από τη Βόρεια Αφρική, οι οποίες, μέσω της κεντρικής Μεσογείου ενδέχεται να κινηθούν προς την Ελλάδα. Η εξέλιξη αυτή, εφόσον επιβεβαιωθεί, μπορεί να οδηγήσει σε θερμοκρασίες αισθητά υψηλότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, ιδιαίτερα προς το επόμενο Σαββατοκύριακο 9-10 Μαΐου».
Παρόλα αυτά, ο Γιάννης Καλλιάνος επισημαίνει ότι το συγκεκριμένο σενάριο δεν έχει ακόμη «κλειδώσει». Όπως τονίζει, χρειάζεται παρακολούθηση των επόμενων ημερών και σύγκλιση των προγνωστικών μοντέλων, ώστε να φανεί με μεγαλύτερη σαφήνεια η ένταση και η διάρκεια της πιθανής θερμής εισβολής.
Προς το παρόν, η γενική τάση δείχνει σταδιακή επιστροφή σε ανοιξιάτικο καιρό, με περισσότερη ηλιοφάνεια, εξασθένηση των ανέμων και σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας.
Οι φωτογραφίες από τον Ψηλορείτη είναι από το Δια-SOS-τε τη Μεσαρά
Διαβάστε επίσης
«Άνοιξαν οι ουρανοί στο Ηράκλειο: Βροχή, καταιγίδες και χαλάζι στις 3 Μαΐου» (βιντεο+ φωτο)
Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και βοριάδες στην Κρήτη – Από βδομάδα... αισθητή άνοδος της θερμοκρασίας
-
05 Μαΐου 2026, 20:25Το προαναγγελθέν έγκλημα στην Αμμουδάρα: Από το θανατηφόρο τροχαίο του 2023, στην ενέδρα θανάτου και την ομολογία -
06 Μαΐου 2026, 15:37Θέμα Newshub.gr: Ανησυχία για πιθανή διασπορά του hantavirus εκτός του πλοίου MV Hondius -
05 Μαΐου 2026, 12:57ΟΦΗ: Αυτή είναι η περιοχή που εξετάζουν οι Κρητικοί για το νέο γήπεδο και το Γεντί Κουλέ (Φωτο + Βίντεο) -
05 Μαΐου 2026, 19:14Αμμουδάρα: Νεκρός από πυροβολισμούς ένας 20χρονος - Τι όπλισε το χέρι του δράστη -
06 Μαΐου 2026, 09:55Βολές στο κέντρο... της Τετάρτης! -
06 Μαΐου 2026, 07:00Εκτέλεση 20χρονου στην Αμμουδάρα: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκληματος
