Κρήτη: Αρνητικά τα αποτελέσματα των ελέγχων για πανώλη στα αιγοπρόβατα-Πότε θα ανοίξουν τα σφαγεία
αγαπημένα σου στη Google
Αρνητικά είναι τα νέα αποτελέσματα από τους ελέγχους που έγιναν στα μαντριά περιοχών του Ηρακλείου για την πανώλη .
Αναμένονται τώρα μόνο τα αποτελέσματα των δειγμάτων που πάρθηκαν στις 9 Αυγούστου.
Αν κι εκείνα είναι αρνητικά τότε τα σφαγεία θα ανοίξουν, λογικά, από Δευτέρα κι έτσι θα αρχίσει να τροφοδοτείται η αγορά αποφεύγοντας τις ανατιμήσεις, που ήδη άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους στο κρέας.
Οπως έγραψε χθες το newshub.gr (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) ως επιτακτική κρίνουν την ανάγκη να ανοίξουν τα σφαγεία της Κρήτης εντός της εβδομάδας, όχι μόνο οι φορείς των κτηνοτρόφων της Κρήτης αλλά και η Περιφέρεια Κρήτης, σύμφωνα με όσα ξεκαθάρισαν όσοι έλαβαν μέρος σε μία ακόμη σύσκεψη για την πανώλη των μικρών μυρηκαστικών.
«Η πίεση ασκείται προς την κατεύθυνση να ανοίξουν τα σφαγεία αυτή την εβδομάδα που διανύουμε. Δεν γίνεται να περιμένουμε μέχρι την Δευτέρα» ανέφερε στην εισήγησή του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, δηλώνοντας και ο ίδιος την απόλυτη συμφωνία του με το αίτημα των κτηνοτρόφων, αφού έρχεται ο Δεκαπενταύγουστος και ήδη έχουν προκληθεί ζημιές στην αγορά του αιγοπρόβειου κρέατος. (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).
Από την πλευρά του, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Τζεδάκης, εξέφρασε την ικανοποίηση του, για τη μέχρι στιγμής επιτυχή αντιμετώπιση της κατάστασης από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες του νησιού, καθώς κατάφεραν να απομονώσουν την πανώλη στην Κρήτη. Χαρακτήρισε ως ίδιος ως σημαντική επιτυχία για το ίδιο μας το νησί, το γεγονός, ότι ενώ βρέθηκαν τα δύο κρούσματα στην Εθιά και τους Παρανύμφους, κινήθηκαν άπαντες στη σωστή κατεύθυνση, με τη συνεργασία και των ίδιων των κτηνοτρόφων και έτσι, τα περισσότερα από 500 δείγματα που έχουν ελεγχθεί έχουν βγει όλα αρνητικά.
«Αποφασίσαμε να περιμένουμε μέχρι την Τετάρτη 13/8 τα αποτελέσματα από τα δείγματα που ελήφθησαν στις 7 και 8 Αυγούστου. Από εκεί και πέρα ετοιμάζουμε ένα πρωτόκολλο όπου θα αναφέρονται λεπτομερώς οι όροι υπό τους οποίους θα ανοίξουν τα σφαγεία, τουλάχιστον στις καθαρές περιοχές και υπό την προϋπόθεση αφενός ότι δεν θα βρεθεί άλλο θετικό κρούσμα αλλά και ότι έχουν ήδη περάσει αρκετές ημέρες από τότε που βρέθηκαν τα πρώτα θετικά κρούσματα» ανέφερε σε δηλώσεις του ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης.
«Θέλουμε τα σφαγεία να ανοίξουν στους νομούς που δεν έχουν κρούσματα με αυστηρά πρωτόκολλα που θα ετοιμάσουν οι κτηνίατροι ώστε να αποκατασταθεί η ομαλότητα στην αγορά» τόνισε ο κ. Τζεδάκης.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο γενικός γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ηρακλειου Λευτέρης Τριανταφυλλάκης, κάλεσε τους καταναλωτές να συνειδητοποιήσουν, ότι η πανώλη είναι ζωονόσος. Και σε καμία περίπτωση δεν μεταφέρεται στον άνθρωπο η ασθένεια αυτή.
Για ζημιά που είναι ήδη μεγάλη, μίλησε στη συνέχεια και ο Κώστας Μαρής. Σύμφωνα με τον ίδιο, "ο Δεκαπενταύγουστος για τα σφαγεία έχει χαθεί. Έχουμε κτηνοτροφικές μονάδες στην Κρήτη με 2 και 3 χιλιάδες αρνιά που ήταν προγραμματισμένο να σφαγούν για τον Δεκαπενταύγουστο, αλλά απαγορεύτηκαν. Και αυτό δημιουργεί σοβαρότατο πρόβλημα στους κτηνοτρόφους».
Πάντως, σύμφωνα με τον πρώην πρϊστάμενο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Κρήτης Ζαχαρία Σωμαρά, έχει μεγάλη σημασία να συμπληρωθούν 21 μέρες από τότε που το επίμαχο φορτίο ήλθε στην Κρήτη.
"Εάν περάσουν οι 21 ημέρες και δεν καταγραφεί άλλο κρούσμα πανώλης στην Κρήτη τότε δεν υπάρχει λόγος να κρατούνται κλειστά τα σφαγεία της Κρήτης και η πίεση προς την κυβέρνηση θα πρέπει να είναι εντονότατη", σύμφωνα με τον ίδιο.
-
01 Αυγουστου 2026, 20:45Φίδι δύο μέτρων εισέβαλε σε αποθήκη κατοικίας στην Εύβοια -
02 Αυγουστου 2026, 16:18ΣτΕ: Παραγράφηκε πρόστιμο 377.378 ευρώ μετά από διαδοχικές επανεκδόσεις -
01 Αυγουστου 2026, 23:09Στη Μαλακάσα οι μετανάστες που εντοπίστηκαν νότια της Κρήτης -
02 Αυγουστου 2026, 22:16Κλήρωση Τζόκερ 2/8/2025: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 2.000.000 ευρώ -
02 Αυγουστου 2026, 21:17ΒΟΑΚ: Κυκλοφοριακό κομφούζιο στο ύψος της Χερσονήσου από τροχαίο ατύχημα- Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί-βίντεο -
02 Αυγουστου 2026, 07:51Συνταγή για τάρτα κολοκυθιού -Τυρένια και κρεμώδης
