Ραλλία Χρηστίδου: «Αρκαλοχώρι: 5 χρόνια μετά, το κράτος ακόμα τους κρατά στα κοντέινερ»
αγαπημένα σου στη Google
Πέντε χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό στο Αρκαλοχώρι, η βουλευτής Ραλλία Χρηστίδου έφερε το θέμα στην Βουλή κατηγορώντας την κυβέρνηση για καθυστερήσεις, γραφειοκρατικά εμπόδια και εγκατάλειψη των σεισμόπληκτων, υπογραμμίζοντας ότι πολλοί κάτοικοι εξακολουθούν να ζουν σε κοντέινερ.
Μάλιστα όπως αναφέρει ο αρμόδιος Υφυπουργός επιχείρησε να μετακυλήσει τις κυβερνητικές ευθύνες στους ίδιους τους πολίτες επικαλούμενος την έλλειψη φακέλων και γραφειοκρατικά κωλύματα.
Την ίδια ώρα η βουλευτής ζήτησε άμεσες νομοθετικές παρεμβάσεις και ουσιαστική στήριξη των πληγέντων.
Τα βασικότερα σημεία της τοποθέτησή της
Για την εγκατάλειψη και την πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες:
«Πέντε χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2021 το Αρκαλοχώρι εξακολουθεί να ζει σε καθεστώς αναμονής, εγκατάλειψης και αβεβαιότητας. Πέντε χρόνια μετά υπάρχουν ακόμα συμπολίτες μας που ζουν σε κοντέινερ ή σε κατοικίες χαρακτηρισμένες ως κίτρινες, επειδή το κράτος δεν κατάφερε να τους εξασφαλίσει μία ασφαλή και αξιοπρεπή στέγη.»
«Η ζωή στα κοντέινερ[…]είναι ένα βαθύ κοινωνικό τραύμα, επηρεάζει την ψυχολογία των παιδιών, την υγεία των ηλικιωμένων και διαρρηγνύει τον κοινωνικό ιστό της περιοχής οδηγώντας τον πληθυσμό σε εσωτερική μετανάστευση...»
Για τον κυβερνητικό εμπαιγμό και τη γραφειοκρατία:
«Το κράτος όχι μόνο έχει αδιαφορήσει χαρακτηριστικά, όχι μόνο έχει καθυστερήσει, αλλά ακόμα και όταν παρεμβαίνει, το κάνει με όρους εκτός πραγματικότητας. [...] Οι κάτοικοι ζητούν το αυτονόητο, κύριε Υπουργέ. Αποζημιώσεις που να ανταποκρίνονται στο πραγματικό κόστος της αποκατάστασης, απλοποίηση των διαδικασιών, λύσεις για τα σπίτια, τις οικοσκευές και τις επιχειρήσεις τους. Αντί για αυτά, βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε έναν ατέλειωτο γραφειοκρατικό λαβύρινθο.»
Η απάντηση στο «τι να κάνουμε;»:
«Ρωτάτε έτσι με στόμφο 'τι θέλετε να κάνουμε'. Όχι δεν θέλουμε να παρανομήσετε. Να νομοθετήσετε θέλουμε. Να νομοθετήσετε υπέρ των πολιτών. [...] Όταν κάτι δεν γίνεται σωστά από την κυβέρνηση, ποιοι φταίνε; Οι πολίτες; Αυτό δεν είναι λαϊκισμός;»
«Ο Συνήγορος του Πολίτη τι θέλει να κάνετε; [...] Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει ήδη καλέσει την πολιτική ηγεσία να διορθώσει άμεσα τις διαδικασίες, υποδεικνύοντας ως μόνη καθαρή λύση την έκδοση μιας νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης.»
Η υπενθύμιση της συνταγματικής υποχρέωσης του κράτους:
«Έχετε σαφή υποχρέωση να τηρείτε τη συνταγματική αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου. [...] Να προασπίζει το δικαίωμα στη στέγη, ιδιαίτερα για εκείνους τους πολίτες που την έχουν στερηθεί εξαιτίας φυσικών φαινομένων.»
-
22 Ιουνιου 2026, 07:20Πνίγηκε ο αδελφός του δημοσιογράφου Νίκου Νικολετάκη στα Χανιά - Η συγκινητική ανάρτηση -
21 Ιουνιου 2026, 09:20Θερινές εκπτώσεις 2026: Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση - Ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα -
22 Ιουνιου 2026, 10:54Βολές στο κέντρο... της Δευτέρας! -
22 Ιουνιου 2026, 07:00Ηράκλειο: Στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της δομής μεταναστών και η εγκατάσταση στο εργοστάσιο Σκουλούδη -
21 Ιουνιου 2026, 10:45Λένα Διβάνη: Η ζωή στην Ελλάδα είναι αβίωτη-Βιώνουμε την εποχή της έκπτωσης… (podcast) -
21 Ιουνιου 2026, 15:10Νέες ταυτότητες: Τι ισχύει μετά τις 3 Αυγούστου για όσους δεν έχουν εκδώσει
