Μπαίνουν στην αγορά εργασίας όσοι λαμβάνουν Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
Ξεκινάει η στήριξη των δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος με την προώθηση τους στην αγορά εργασίας και άλλες δράσεις που αφορούν την παροχή Κοινωνικών υπηρεσιών και αγαθών.
Το νέο σχέδιο προβλέπει εκτός από την οικονομική ενίσχυση, που αποτελεί τον πρώτο πυλώνα του, την παροχή συμπληρωματικών κοινωνικών υπηρεσιών και αγαθών (δεύτερος πυλώνας) και την παραπομπή των ωφελούμενων σε δράσεις ένταξής τους στην αγορά εργασίας μέσω του ΟΑΕΔ (τρίτος πυλώνας).
Από την 1η Ιουνίου 2021 ξεκίνησε η διαδικασία διασύνδεσης όλων των ωφελούμενων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος με τις υπηρεσίες του δεύτερου και του τρίτου πυλώνα, σε συνέχεια της ολοκλήρωσης των απαραίτητων τεχνικών αλλαγών στην σχετική πλατφόρμα, αλλά και την επιτυχημένη διενέργεια πιλοτικού προγράμματος εντός του 2019. Εκτιμάται ότι με την έναρξη της καθολικής υλοποίησης του τρίτου πυλώνα, ένα σημαντικό ποσοστό των άνεργων ωφελούμενων του ΕΕΕ θα συμμετέχει σε δράσεις κατάρτισης και απασχόλησης.
Πώς θα λειτουργεί η διασύνδεση των ωφελούμενων με τον δεύτερο και τον τρίτο πυλώνα
Οι δράσεις διασύνδεσης απευθύνονται σε δικαιούχους του ΕΕΕ οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι του ΟΑΕΔ ηλικίας 20-60 ετών και οι οποίοι εφόσον κληθούν είναι υποχρεωτικό να συμμετάσχουν.
Η καθολική υλοποίηση των δράσεων διασύνδεσης περιλαμβάνει:
Πρώτον, ενημέρωση των ωφελούμενων του ΕΕΕ για τις λεγόμενες «Υπηρεσίες 2ου πυλώνα» στο πλαίσιο συνεδρίας στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου ή στο Κέντρο Κοινότητας. Η ενημέρωση περιλαμβάνει εκτίμηση των αναγκών και διασύνδεση με προγράμματα που καλύπτουν τις εξειδικευμένες ανάγκες του ατόμου/νοικοκυριού, π.χ. Επίδομα Στέγασης, υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, νομική συνδρομή, εξειδικευμένες υπηρεσίες για παιδιά, ΑμεΑ, κλπ.
Δεύτερον, δημιουργία Ατομικού Σχεδίου Δράσης που θα καταρτίζεται αφού ο ωφελούμενος θα περνά από συνέντευξη με Εργασιακό Σύμβουλο του ΟΑΕΔ. Μετά την κατάρτιση του ΑΣΔ, ο ωφελούμενος θα μπορεί δυνητικά να παραπεμφθεί σε υφιστάμενες δράσεις κατάρτισης/απασχόλησης.
Η προθεσμία εκπλήρωσης της υποχρέωσης είναι μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από το μήνα έγκρισης της αίτησης (για χορήγηση ΕΕΕ). Παραδείγματος χάρη, για αίτηση που εγκρίνεται εντός του Ιουνίου 2021, η προθεσμία είναι η 31η Ιουλίου 2021.
Η παρακολούθηση της ανταπόκρισης των ωφελούμενων θα γίνεται μέσω των μηνιαίων διασταυρώσεων που πραγματοποιούνται για την έκδοση αρχείου πληρωμής. Προστίθεται ειδικότερα νέος έλεγχος για την κατάρτιση του Ατομικού Σχεδίου Δράσης και ελέγχεται η εκπλήρωση της υποχρέωσης κατάρτισής του.
Σε περίπτωση που στο τέλος του επόμενου μήνα από το μήνα έγκρισης δεν βρεθεί ΑΣΔ, η αίτηση ανακαλείται από την ΗΔΙΚΑ. Οι ωφελούμενοι μπορούν να υποβάλουν εκ νέου αίτηση τον επόμενο μήνα μετά την εκπλήρωσή της υποχρέωσής τους για συνεργασία με τον ΟΑΕΔ για κατάρτιση ΑΣΔ.
Δηλώσεις
Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε: «Η κοινωνική μας πολιτική δεν περιορίζεται στην οικονομική ενίσχυση των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας. Στηρίζουμε οικονομικά τους δικαιούχους, αλλά και τους ενδυναμώνουμε με κίνητρα για την ένταξη τους στον κοινωνικό ιστό και βέβαια στην αγορά εργασίας».
Ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης, είπε από την πλευρά του : «Μετά από στενή συνεργασία και συντονισμένη προσπάθεια της Γενικής Γραμματείας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΟΑΕΔ, ΗΔΙΚΑ, Κέντρα Κοινότητας, Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων) τους τελευταίους μήνες, επετεύχθη η ολοκληρωμένη διασύνδεση των ωφελούμενων του ΕΕΕ με τις υπηρεσίες του δεύτερου και του τρίτου πυλώνα. Αυτό έχει μεγάλη σημασία γιατί εκτός του ότι παρέχεται ολοκληρωμένη στήριξη στους πιο ευάλωτους, δημιουργείται και το κατάλληλο υπόβαθρο για την εφαρμογή παρόμοιων ενεργητικών πολιτικών».
-
14 Απριλιου 2026, 16:00Ηράκλειο: Καταγγελίες εργαζομένων καθαριότητας για «πειραματισμούς» και σοβαρές ελλείψεις προσωπικού -
15 Απριλιου 2026, 11:10Βολές στο κέντρο... της Τετάρτης! -
14 Απριλιου 2026, 10:45Γιώργος Ευαγγέλου: Ο ήλιος την άνοιξη είναι ύπουλος, δουλεύει σιωπηλά και το δέρμα το θυμάται! Ο επικίνδυνος μύθος με τις ελιές! (podcast) -
15 Απριλιου 2026, 07:05Γιώργος Αϋφαντής: Ο πόλεμος στο Ιράν, ευκαιρία για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα! Ο Τραμπ στρατηγικά χαμένος! (podcast) -
15 Απριλιου 2026, 15:42Ανθρωποκυνηγητό στην Κρήτη: Δραπέτης φυλακών έκανε δύο επιθέσεις με μαχαίρι μέσα σε λίγη ώρα -
14 Απριλιου 2026, 15:28Καιρός: Αφρικανική σκόνη από σήμερα και στην Κρήτη – Έρχονται λασποβροχές και υψηλές θερμοκρασίες, αναλυτική πρόγνωση
