Στα €3,4 δισ. οι απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος-Αυξημένοι κατά €1 δισ. το 2024
αγαπημένα σου στη Google
Σημαντική αύξηση παρουσίασαν το προηγούμενο έτος οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας προς τις εταιρείες παροχής ρεύματος, καθώς καταγράφηκε άνοδος της τάξης του 40% σε σύγκριση με το 2023.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), την οποία επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή», το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών που αφορούν την αγορά λιανικής ηλεκτρικού ρεύματος για το έτος 2024 ανέρχεται πλέον στο ποσό των 3,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει μια σημαντική αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο ποσό των 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε καταγραφεί για το έτος 2023.
Η εξέλιξη αυτή προκαλεί προβληματισμό, καθώς φανερώνει την αδυναμία τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων –ανεξαρτήτως μεγέθους– να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, ειδικά όσον αφορά την αποπληρωμή των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας. Η κατάσταση αυτή αποδίδεται, αφενός, στην επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών που αντιμετωπίζουν καταναλωτές και, αφετέρου, σε ένα θεσμικό πλαίσιο που εξακολουθεί να παρέχει ουσιαστικά μια μορφή προστασίας ή «ασυλίας» σε εκείνους που συστηματικά αποφεύγουν να πληρώσουν τις οφειλές τους.
Ένα ανησυχητικό στοιχείο που αναδεικνύεται από τα στοιχεία της ΡΑΑΕΥ είναι ότι το ποσό του 1,6 δισεκατομμυρίου ευρώ από το σύνολο των ανεξόφλητων οφειλών προέρχεται από καταναλωτές που έχουν ήδη προβεί σε αλλαγή παρόχου, αφήνοντας πίσω τους χρέη τα οποία δεν έχουν διακανονιστεί. Το πρόβλημα αυτό παραμένει άλυτο από το 2020, σύμφωνα με το δημοσίευμα, χρονιά κατά την οποία τέθηκε για πρώτη φορά στο προσκήνιο, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει βρεθεί κάποια ουσιαστική λύση.
Ως συνέπεια της παραπάνω κατάστασης, το κόστος αυτό μετακυλίεται τελικά στους παρόχους και κατ’ επέκταση στους υπόλοιπους συνεπείς καταναλωτές, με τη ΡΑΑΕΥ να υπολογίζει ότι η επιβάρυνση ανέρχεται σε περίπου 6 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα (δηλαδή σε ένα τιμολόγιο όπου το κόστος είναι 15 λεπτά/κιλοβατώρα, τα 6 λεπτά πάνε για να καλύψουν την τρύπα που δημιουργούν οι κακοπληρωτές).
-
20 Οκτωβριου 2026, 07:05Απονομή Δικαιοσύνης στο Ηράκλειο: Τα προβλήματα, οι καθυστερήσεις και οι προοπτικές-Ο Πρωτοδίκης Αργύρης Κατσαμάνης στο Newshub.gr (Μέρος Α) -
20 Οκτωβριου 2026, 09:15Κωνσταντίνος Χολέβας: Παύλος Μελάς - Ένα παλληκάρι με ιδανικά! (podcast) -
20 Οκτωβριου 2026, 07:00Κρήτη: Ερχονται ως το τέλος του έτους πληρωμές των ΟΕΦ για τους Συνεταιρισμούς και τις Ομάδες παραγωγών -
21 Οκτωβριου 2026, 18:00Θρήνος για τον 22χρονο Βαγγέλη που έχασε τη ζωή του μετά από τροχαίο - Την Πέμπτη το τελευταίο «αντίο» -
20 Οκτωβριου 2026, 13:11Οροπέδιο Λασιθίου: Αρνήθηκαν να υποβάλλουν δηλώσεις στον ΕΛΓΑ και διεκδικούν οριζόντιες αποζημιώσεις μέσα από τεχνητή λύση! -
20 Οκτωβριου 2026, 07:11Μεγάλη απεργία την Τετάρτη: Κλείνουν τα σχολεία - Εκπαιδευτικοί, μαθητές και φοιτητές στους δρόμους
