Το 39% των Ελλήνων διαθέτει δεύτερη κατοικία – Στροφή στα εξοχικά και την ενεργειακή απόδοση
Νέες τάσεις και προτεραιότητες διαμορφώνονται στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη όσον αφορά τα κριτήρια με τα οποία οι αγοραστές ακινήτων επιλέγουν κατοικία, ενώ καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις στον τομέα του Real Estate θα συνεχίσει να παίζει η αγορά δεύτερης ή εξοχικής κατοικίας στα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με την πανευρωπαϊκή έρευνα «European Housing Trend Report 2024» του κτηματομεσιτικού δικτύου RE/MAX Europe, η ύπαρξη υπαίθριου χώρου και η ενεργειακή απόδοση αποτελούν τα πιο σημαντικά κριτήρια επιλογής κατοικίας για τους Ευρωπαίους πολίτες, ιδιαίτερα μετά την πανδημία και την ενεργειακή κρίση που ακολούθησε. Στην έρευνα, το 44% των ερωτηθέντων αναφέρουν ότι η πρόσβαση σε υπαίθριο χώρο είναι κρίσιμη για την επιλογή τους, με τους Γερμανούς (54%) και Ιταλούς (52%) να τοποθετούν το ζήτημα αυτό ως προτεραιότητα. Ακολουθεί η ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, την οποία οι Ούγγροι (54%) θεωρούν ως την πιο σημαντική παράμετρο.
Από την άλλη, το 51% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι προτεραιότητα για αυτούς είναι οι προσιτές τιμές και όχι η τοποθεσία του ακινήτου, με την τάση αυτή να είναι ιδιαίτερα έντονη στην Ελλάδα (59%), την Ιρλανδία (58%) και την Ιταλία (58%). Αντίθετα, η ύπαρξη καλού συγκοινωνιακού δικτύου και η εγγύτητα με φίλους και συγγενείς φαντάζουν λιγότερο σημαντικά. Μόνο το 32% πιστεύει ότι οι συγκοινωνίες είναι πιο σημαντικές από την τοποθεσία, ενώ το 35% προτιμά να είναι κοντά σε αγαπημένα πρόσωπα, παραμελώντας τη γεωγραφική τοποθεσία του σπιτιού.
-
18 Απριλιου 2026, 08:49Πένθος για τον δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό – Έφυγε από τη ζωή η μητέρα του -
19 Απριλιου 2026, 07:00Π.Σαϊνατούδης: «Το Οικονομικό Κραχ το ζούμε περισσότερο από ποτέ. Ώρα να δράσουμε με συλλογή σπόρων και αποθήκευση τροφίμων» -
18 Απριλιου 2026, 14:22Χρυσοχοΐδης από Ηράκλειο: Στη Μεσαρά η Ρένα Συμιανάκη – 70 προσλήψεις αστυνομικών και ενίσχυση ελέγχων (βίντεο + φωτος) -
18 Απριλιου 2026, 07:40Προβληματίζουν τον ΠΟΥ οι ιοί της γρίπης των πτηνών και η μετάδοση τους στον άνθρωπο -
18 Απριλιου 2026, 14:44Την Τρίτη το τελευταίο αντίο» στη Λουΐζα Καλοκαιρινού – Η επιθυμία της οικογένειας του Δημάρχου Ηρακλείου -
18 Απριλιου 2026, 07:15Σταύρος Χριστακόπουλος: Τα σκάνδαλα δεν φτάνουν να ρίξουν τη ΝΔ. Η οικονομική δυσπραγία είναι το κλειδί! (podcast)
