Το δολάριο ενισχύεται εν μέσω προσδοκιών για πιθανή μείωση επιτοκίων από τη Fed
αγαπημένα σου στη Google
Το δολάριο ενισχύθηκε έναντι του ευρώ την Παρασκευή, καθώς η αμερικανική αγορά ανέκαμπτε από την πρόσφατη αναταραχή και οι επενδυτές σταθμίζουν το ενδεχόμενο η Federal Reserve να προχωρήσει ή όχι σε μείωση επιτοκίων τον Δεκέμβριο. Το κλίμα στις αγορές παραμένει ασταθές, καθώς η επιστροφή σωρείας οικονομικών ανακοινώσεων που είχαν «παγώσει» εξαιτίας της παύσης λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τη μεταβλητότητα των επόμενων ημερών.
Παρά την ανησυχία για υψηλές αποτιμήσεις σε μετοχές και την αβεβαιότητα στη νομισματική πολιτική, οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq κινήθηκαν ανοδικά στο τέλος της συνεδρίασης, στηρίζοντας το αμερικανικό νόμισμα. Η στάση στελεχών της Fed, που μιλούν πλέον πιο προσεκτικά για νέες μειώσεις επιτοκίων λόγω των επίμονων πληθωριστικών πιέσεων, λειτουργεί ως επιπλέον φρένο στις προσδοκίες για άμεση χαλάρωση. Οι αγορές τιμολογούν μόλις στο 41% την πιθανότητα μείωσης κατά 25 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η επαναφορά των οικονομικών στοιχείων —από το ΑΕΠ και τις λιανικές πωλήσεις έως τον πληθωρισμό— θα ενισχύσει εκ νέου τη μεταβλητότητα, ενώ οι διαφορές επιτοκίων μεταξύ κεντρικών τραπεζών ενδέχεται να ξαναγίνουν βασικός παράγοντας διακύμανσης στις ισοτιμίες. Παράλληλα, η στερλίνα υποχώρησε μετά τις πληροφορίες ότι ο πρωθυπουργός Keir Starmer και η υπουργός Οικονομικών Rachel Reeves εγκαταλείπουν σχέδια για αυξήσεις στη φορολογία εισοδήματος, λίγες μόλις εβδομάδες πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού.
Το δολάριο ενισχύθηκε και έναντι του ελβετικού φράγκου, παρότι νωρίτερα είχε υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα. Στο μέτωπο των crypto, το bitcoin διολίσθησε κάτω από τα 96.000 δολάρια, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο.
Reuters
-
19 Σεπτεμβριου 2026, 07:00Ηράκλειο: Κατεβασμένα ρολά και άδειες βιτρίνες σε κεντρικούς δρόμους - «Μάχη» για την επιβίωση των επιχειρήσεων (Φωτο) -
20 Σεπτεμβριου 2026, 09:24Προς τιμήν του «Fly Manolo» του χάλκινου Ολυμπιονίκη μας Εμμανουήλ Καραλή αλλά και των μεγάλων Ελλήνων επικοντιστών όπως ο Κώστας Φιλιππίδης! -
19 Σεπτεμβριου 2026, 07:06ΑΑΔΕ: Στο "σφυρί" 56 ακίνητα, κάποια από τα οποία και στην Κρήτη – Το μήνυμα σε όσους δεν μπαίνουν στις 72 δόσεις -
19 Σεπτεμβριου 2026, 10:40Θλίψη στην Ιεράπετρα για τον 9χρονο Μανόλη που πέταξε στους ουρανούς τόσο νωρίς -
19 Σεπτεμβριου 2026, 07:15Κωνσταντίνος Λουκόπουλος: Μην περιμένουμε … προστάτες στο Αιγαίο Οι Τούρκοι επενδύουν στα φοβικά σύνδρομα και στις φοβίες ορισμένων στην Ελλάδα (podcast) -
19 Σεπτεμβριου 2026, 10:20Πέθανε ο Σάντρο Ματσόλα, θρήνος στην Ίντερ και το παγκόσμιο ποδόσφαιρο
