Άνοια: 5 απρόσμενα πρώιμα σημάδια που μπορεί να παραβλέψετε, σύμφωνα με νευροψυχολόγο
Η άνοια είναι μια προοδευτική κατάσταση που οδηγεί στη σταδιακή επιδείνωση του εγκεφάλου. Σύμφωνα με νευροψυχολόγο, οποιαδήποτε αλλαγή στη συνήθη συμπεριφορά ενός ατόμου μπορεί να είναι σημάδι.
Οι περισσότεροι από εμάς είναι εξοικειωμένοι με τα πιο κοινά, γνωστά συμπτώματα. Αυτά περιλαμβάνουν προβλήματα μνήμης, σύγχυση και αλλαγές στην προσωπικότητα. Ωστόσο, οι ειδικοί προτείνουν ότι τα πρώτα σημάδια άνοιας μπορεί να προκαλούν έκπληξη και συχνά να είναι πιο ανεπαίσθητα από ό,τι αναμενόταν.
Η Katherine Rankin, νευροψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, προτείνει ότι οποιαδήποτε απόκλιση από τη φυσιολογική συμπεριφορά ή τις ικανότητες ενός ατόμου θα μπορούσε να είναι ένα ενδεικτικό σημάδι. Ενώ αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να δικαιολογούν μια επίσκεψη σε γιατρό, η Δρ. Rankin τονίζει ότι δεν αποτελούν σημάδια άνοιας εκτός εάν είναι μια αλλαγή από την προηγούμενη συμπεριφορά κάποιου.
Τα 5 πρώιμα σημάδια άνοιας που πρέπει να προσέξετε
Σε μια συνομιλία με το Everyday Health, η ειδικός αποκάλυψε πέντε πρώιμα σημάδια άνοιας που πρέπει να προσέξετε.
- Δυσκολία αναγνώρισης του σαρκασμού και των ψεμάτων
- Συχνές πτώσεις
- Παραβίαση του νόμου και των κοινωνικών κανόνων
- Κοιτάζοντας με «χαμένο βλέμμα»
- Κατανάλωση αντικειμένων και ταγγισμένων τροφίμων
- Δυσκολία αναγνώρισης του σαρκασμού και των ψεμάτων
Η Δρ. Rankin επεσήμανε ότι τα άτομα με άνοια τείνουν να δυσκολεύονται περισσότερο να αναγνωρίσουν τον σαρκασμό. Προειδοποίησε επίσης ότι δυσκολεύονται να διακρίνουν πότε κάποιος λέει ψέματα, αν και όσοι πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ είναι σε θέση να το κάνουν.
-
01 Μαΐου 2026, 07:06Ηράκλειο: Έπαιξε στοίχημα να πάρει κύπελλο ο ΟΦΗ και έταξε τα κέρδη στη Μονή Κουδουμά! (Φωτο) -
01 Μαΐου 2026, 15:19Έφυγε από τη ζωή ο συγγραφέας Γιώργος Πολυράκης -
02 Μαΐου 2026, 07:06Τυμπάκι: Πρωτόγνωρο φαινόμενο να παράγονται πεπόνια σε όλη την Ελλάδα ταυτόχρονα – Οι τιμές παραγωγού δύσκολα θα έχουν διάρκεια -
02 Μαΐου 2026, 07:00Δημήτρης Βρύσαλης: Υποστελεχωμένη η ΜΕΘ Παίδων στο ΠΑΓΝΗ - Να απολογηθεί ο Άδωνις Γεωργιάδης -
01 Μαΐου 2026, 12:10Χρυσή Μουάτσου: Άγχος και Κατάθλιψη δεν είναι «μια φάση» αλλά ένας «εφιάλτης» για εκατομ. ανθρώπους παγκοσμίως! (podcast) -
01 Μαΐου 2026, 10:55Αιματηρή συμπλοκή στο Ηράκλειο: Άγρια επίθεση σε υπάλληλο μπαρ την Πρωτομαγιά
