Κίνδυνος για τα παιδιά κάτω των έξι ετών οι οθόνες, προειδοποιούν Γάλλοι επιστήμονες
αγαπημένα σου στη Google
Τα παιδιά κάτω των έξι ετών δεν θα πρέπει να εκτίθενται σε οθόνες – συμπεριλαμβανομένης της τηλεόρασης – προκειμένου να αποφευχθούν μόνιμες βλάβες στην ανάπτυξη του εγκεφάλου τους, προειδοποιούν Γάλλοι ιατρικοί ειδικοί.
Οι τηλεοράσεις, οι ταμπλέτες, οι υπολογιστές, τα βιντεοπαιχνίδια και τα smartphones «έχουν ήδη προκαλέσει σοβαρές συνέπειες σε μια νέα γενιά που θυσιάστηκε στον βωμό της άγνοιας», αναφέρει ανοιχτή επιστολή που απέστειλαν στην κυβέρνηση πέντε κορυφαίοι ιατρικοί φορείς: -εταιρείες παιδιατρικής, δημόσιας υγείας, οφθαλμολογίας, παιδοψυχιατρικής και υγείας και περιβάλλοντος. Οι εν λόγω φορείς ζητούν άμεση αναθεώρηση των δημόσιων πολιτικών για την προστασία των μελλοντικών γενιών.
«Οι οθόνες, σε οποιαδήποτε μορφή, δεν καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών. Αντιθέτως, εμποδίζουν και αλλοιώνουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου, προκαλώντας μόνιμη βλάβη στην υγεία και στις διανοητικές τους ικανότητες» αναφέρουν στην επιστολή τους.
Οι επιστημονικοί φορείς προτείνουν η απαγόρευση της χρήσης οθονών να ισχύει τόσο στο σπίτι όσο και στα σχολεία. Οι ισχύουσες οδηγίες στη Γαλλία συστήνουν τα παιδιά να μην εκτίθενται σε οθόνες πριν από την ηλικία των τριών ετών και να κάνουν μόνο «περιστασιακή χρήση» μεταξύ τριών και έξι ετών, και μόνο παρουσία ενήλικα.
«Ούτε η τεχνολογία των οθονών, ούτε το περιεχόμενό τους – ακόμα και το λεγόμενο ‘εκπαιδευτικό’ είναι κατάλληλα για έναν μικρό, αναπτυσσόμενο εγκέφαλο. Τα παιδιά δεν είναι μικροί ενήλικες: έχουν διαφορετικές ανάγκες» τονίζουν.
Οι επιστήμονες προσθέτουν ότι καθημερινά οι επαγγελματίες υγείας και οι νηπιαγωγοί «παρατηρούν τις επιπτώσεις της τακτικής έκθεσης σε οθόνες πριν την είσοδο στο δημοτικό σχολείο: καθυστέρηση στην ανάπτυξη της γλώσσας, διάσπαση προσοχής, προβλήματα μνήμης και υπερκινητικότητα».
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι ακόμα και η σύντομη αλλά συχνή έκθεση σε οθόνες έχει αρνητικό αντίκτυπο στην κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Το πρόβλημα, όπως λένε, επηρεάζει όλα τα κοινωνικά στρώματα, με τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά να πλήττονται περισσότερο, ενισχύοντας έτσι τις «κοινωνικές ανισότητες».
Τι συστήνουν οι ειδικοί
Οι ειδικοί προτείνουν τη μεγαλόφωνη ανάγνωση, τα επιτραπέζια ή τα υπαίθρια παιχνίδια, καθώς και τις σωματικές, δημιουργικές ή καλλιτεχνικές δραστηριότητες».
«Κανείς δεν θα άφηνε ένα παιδί κάτω των έξι να διασχίσει μόνο του το δρόμο. Γιατί λοιπόν να το εκθέτουμε σε μια οθόνη που θέτει σε κίνδυνο την υγεία και το διανοητικό του μέλλον;» καταλήγει η επιστολή.
Πέρυσι, έκθεση που είχε ζητήσει ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, διαπίστωσε ότι τα παιδιά ηλικίας 3 έως 6 ετών στη Γαλλία περνούσαν κατά μέσο όρο 1 ώρα και 47 λεπτά καθημερινά μπροστά σε οθόνες την περίοδο 2014–15 (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία). Εκτοτε, έχει εφαρμοστεί μόνο μία από τις συστάσεις της επιτροπής που αφορά την έκθεση των παιδιών κάτω των τριών ετών.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Γκαμπριέλ Ατάλ, έχει προτείνει ακόμη πιο αυστηρά μέτρα, όπως την απαγόρευση χρήσης των social media από παιδιά κάτω των 15 ετών και την καθιέρωση διαδικτυακής «απαγόρευσης κυκλοφορίας» για εφήβους 15 έως 18 ετών, διακόπτωντας την πρόσβασή τους στις πλατφόρμες μετά τις 10 το βράδυ.
-
02 Ιουλιου 2026, 10:25Την Παρασκευή το τελευταίο αντίο στον 60χρονο που έσβησε μετά από τροχαίο δυστύχημα στο Μεταξοχώρι – Η έκκληση της οικογένειας -
03 Ιουλιου 2026, 07:06Ηρακλής Πυργιαννάκης: «Πίσω από το Προεδρικό Διάταγμα για τους οικισμούς, βρίσκονται τεράστια συμφέροντα» -
03 Ιουλιου 2026, 15:35Ηράκλειο: Τροχαίο ατύχημα στο Κακό Όρος -
02 Ιουλιου 2026, 22:18Πένθος στη Μεσαρά για την απώλεια του Απόστολου Παυλίδη -
02 Ιουλιου 2026, 13:20Σε σταθερή κατάσταση στη ΜΕΘ ο 6χρονος που τραυματίστηκε σε τροχαίο στο Ρέθυμνο -
02 Ιουλιου 2026, 13:35Συνεργασία ξεκινούν το Ίδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας και το Πανεπιστήμιο Δυτ.Αττικής για την ανάπτυξη της έρευνας σε υγεία και κοινωνική προστασία
