Οι ειδήσεις της εβδομάδας: Οι πληρωμές των 264 εκ. ευρώ και η «σφαγή» στις επιδοτήσεις στην παραγωγή
αγαπημένα σου στη Google
Αυτές είναι οι σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας που πέρασε
03 Δεκεμβρίου
Κρήτη: Αναζητείται λύση για εκατοντάδες παραγωγούς που κινδυνεύουν να χάσουν την ενίσχυση τους!
Μέσα από το newshub.gr (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) αναδείχθηκε το θέμα της σφαγής των επιδοτήσεων που έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τους αγρότες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ για μια ακόμη χρονιά οι αγρότες είδαν να μειώνονται οι επιδοτήσεις τους στην παραγωγή. Για παράδειγμα αγρότης είχε μείωση 30% στα δικαιώματα του τη φετινή χρονιά, κάτι που αποτελεί ένα καίριο πλήγμα για τον ίδιο, όπως και για κάθε αγρότη.
Μάλιστα ο συγκεκριμένος αγρότης του παραδέιγματος, είχε δικαίωμα βασικής ενίσχυσης 930 ευρώ το στρέμμα που μαζί με την Πράσινη ενίσχυση πήγαινε στα 1400 ευρώ. Όμως είδε από τα 930 ευρώ να κατεβαίνει το ποσό στα 620!
Αιτία για αυτή τη νέα «σφαγή» είναι η λεγόμενη διαδικασία σύγκλισης κατα την οποία όλα τα στρέμματα πρέπει να είναι τα ίδια. Δηλαδή ότι ισχύει σε ένα αροτραίο στρέμμα της υπολοιπης Ελλάδας, ισχύει και στην Κρήτη, σε έναν μικρό αγρότη που καλλιεργεί πχ 20 στρέμματα αμπέλια
Είναι απορίας άξιο λοιπον πως στηρίζονται οι μικροκαλλιεργητές που έχουν 15-20 στρέμματα αμπέλια ή ελιές και τους οποίους θέλει η Πολιτεία να κατεβάσει στα 50 ευρώ το στρέμμα (επιδότηση 1000 ευρώ).
01 Δεκεμβρίου
Θέμα newshub.gr: «Σφαγή» στις επιδοτήσεις στην παραγωγή - Τα ποσά που χάνουν οι αγρότες
Για μια ακόμη χρονιά οι αγρότες είδαν να μειώνονται οι επιδοτήσεις τους στην παραγωγή. Για παράδειγμα αγρότης είχε μείωση 30% στα δικαιώματα του τη φετινή χρονιά, κάτι που αποτελεί ένα καίριο πλήγμα για τον ίδιο, όπως και για κάθε αγρότη.
Μάλιστα ο συγκεκριμένος αγρότης του παραδέιγματος, είχε δικαίωμα βασικής ενίσχυσης 930 ευρώ το στρέμμα που μαζί με την Πράσινη ενίσχυση πήγαινε στα 1400 ευρώ. Όμως είδε από τα 930 ευρώ να κατεβαίνει το ποσό στα 620!
Αιτία για αυτή τη νέα «σφαγή» είναι η λεγόμενη διαδικασία σύγκλισης κατα την οποία όλα τα στρέμματα πρέπει να είναι τα ίδια. Δηλαδή ότι ισχύει σε ένα αροτραίο στρέμμα της υπολοιπης Ελλάδας, ισχύει και στην Κρήτη, σε έναν μικρό αγρότη που καλλιεργεί πχ 20 στρέμματα αμπέλια
Είναι απορίας άξιο λοιπον πως στηρίζονται οι μικροκαλλιεργητές που έχουν 15-20 στρέμματα αμπέλια ή ελιές και τους οποίους θέλει η Πολιτεία να κατεβάσει στα 50 ευρώ το στρέμμα (επιδότηση 1000 ευρώ).
29 Νοεμβρίου
Αγροτικό πετρέλαιο: Αλλαγές στους όρους επιστροφής του ΕΦΚ
Τους δικαιούχους για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) αγροτικού πετρελαίου καθορίζει τροποποιητική ΚΥΑ.
Δείτε την ΚΥΑ ΕΔΩ
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νέα απόφαση, που υπογράφουν ο υφυπουργός Οικονομικών Α. Βεσυρόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Γεωργαν΄τας και ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής, οι δικαιούχοι της επιστροφής ΕΦΚ είναι όσοι έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Οκτωβρίου 2022.
Υπενθυμίζεται ότι αρχική απόφαση όριζε πως δικαιούχοι του ΕΦΚ στο πετρέλαιο είναι όσοι έχουν εγγραφεί στο (ΜΑΑΕ) από 1/1/22 έως και την 15/7/22.
28 Νοεμβρίου
Θέμα newshub.gr: Οι πληρωμές των 264 εκ. ευρώ, οι νέες εντάξεις και οι διαγραφές των αγροτών
Ολοκληρώθηκε η πρώτη κατάταξη των αιτήσεων πληρωμής που αιτήθηκαν στο Μέτρο 13 «Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα» (εξισωτική αποζημίωση), του ΠΑΑ 2014-2020, για το έτος 2022.
Συγκεκριμένα, μετά την πραγματοποίηση όλων των προβλεπόμενων ελέγχων εκδόθηκαν οι πίνακες Παραδεκτών Αιτήσεων (Εγκεκριμένων) και Μη Παραδεκτών Αιτήσεων (Απορριπτόμενων). Στο μεταξύ αυξημένη κατά 14 εκατ. ευρώ είναι η εξισωτική αποζημίωση.
Να σημειωθεί ότι δ δημόσια δαπάνη του Μέτρου 13 ανέρχεται σε 264.000.000 ευρώ, κατόπιν της αύξησης του ποσού των αναγκών όλων των εγκεκριμένων παραγωγών, και κατανέμεται στα υπομέτρα ως εξής :
Υπομέτρο 13.1: 187.000.000 ευρώ,
Υπομέτρο 13.2: 65.000.000 ευρώ,
Υπομέτρο 13.3: 12.000.000 ευρώ.
Οι πίνακες έχουν αναρτηθεί και είναι διαθέσιμοι στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.gov.gr/upourgeia/upourgeio-agrotikes-anaptuxes-kai-trophimon/organismospleromon-kai-elegkhou-koinotikon-eniskhuseon-prosanatolismou-kai-eggueseon-opekepe/eae με προσωποποιημένη πληροφόρηση των παραγωγών στο gov.gr και συγκεκριμένα στην διεύθυνση https://eae.opekepe.gov.gr , με την κατάλληλη επιλογή του Μέτρου 13 (Μ13)
Η ενημέρωση μπορεί να γίνεται, είτε μέσω του ΚΥΔ στο οποίο υποβλήθηκε η αίτηση, είτε μέσω χρήσης κωδικών Taxisnet, εφόσον η αίτηση υποβλήθηκε απευθείας online από τον δικαιούχο.
Κατά των αποτελεσμάτων των πινάκων οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί δύναται να υποβάλουν ενδικοφανή προσφυγή (ένσταση) εντός 10 εργασίμων ημερών, αρχής γενομένης από την Τετάρτη 30.11.2022, μέχρι την Τρίτη 13.12.2022.
-
08 Αυγουστου 2026, 21:20Λασίθι: Κλειστός ο ΒΟΑΚ την Τρίτη στο ύψος του Ξηροποτάμου-Δείτε πως θα κινηθείτε -
08 Αυγουστου 2026, 07:15ΘΕΜΑ NEWSHUB.GR - Ανδρομάχη Πιπεράκη: Μεγάλη έρευνα από την ΕΛΣΤΑΤ στην Κρήτη για τον πρωτογενή τομέα! (podcast) -
08 Αυγουστου 2026, 21:40Αδιέξοδο με τους S-400: Η Μόσχα κρατά το κλειδί, όμως τα F-35 παραμένουν αβέβαια -
08 Αυγουστου 2026, 07:06Κρήτη: Η ποιότητα οδηγός για τη διαμόρφωση της αξίας των οινοστάφυλων στον φετινό τρύγο -
08 Αυγουστου 2026, 07:20Μνήμη Νικολάου Γ. Σταυρακάκη (Αεροπόρος) -
08 Αυγουστου 2026, 16:10Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Άγιο Νικόλαο για την άφιξη του Crown Iris με Ισραηλινούς τουρίστες (Βίντεο)
