Ποιος θα πάρει τη μεγαλύτερη εταιρεία ελαιολάδου στον κόσμο
αγαπημένα σου στη Google
Έως και σχεδόν 18% εκτοξεύθηκε η μετοχή της Deoleo το πρωί της Τετάρτης, καθώς εντείνεται η μάχη για τον έλεγχο της ισπανικής εταιρείας που βρίσκεται πίσω από ορισμένα από τα γνωστότερα brands ελαιολάδου παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων τα Bertolli, Carbonell, Carapelli και Koipe.
Σύμφωνα με το CNBC, η ισπανική αγροδιατροφική συνεταιριστική Dcoop έχει καταθέσει προσφορά ύψους 470 εκατ. ευρώ – περίπου 545 εκατ. δολαρίων – αποκτώντας προβάδισμα έναντι ιταλικών, γαλλικών και αυστραλιανών ομίλων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη Deoleo.
Η πώληση δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Ωστόσο, η διαδικασία βρίσκεται στην τελική της φάση και το κλείσιμό της είχε αρχικά τοποθετηθεί για τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Economista, η οποία επικαλείται πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων.
Εκπρόσωποι της Dcoop και της Deoleo δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για να σχολιάσουν τις πληροφορίες στο CNBC.
Ένας νέος ισπανικός κολοσσός
Εφόσον η συμφωνία ολοκληρωθεί, θα δημιουργηθεί ένας νέος ισχυρός όμιλος στον κλάδο του ελαιολάδου, διατηρώντας υπό ισπανικό έλεγχο brands με σημαντική παρουσία στις διεθνείς αγορές.
Το νέο σχήμα εκτιμάται ότι θα ελέγχει περίπου το 15% της κατανάλωσης ελαιολάδου στην Ισπανία, ενισχύοντας περαιτέρω τη θέση της χώρας σε έναν κλάδο στρατηγικής σημασίας για τις εξαγωγές και την αγροτική της οικονομία.
Η Ισπανία αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό ελαιολάδου παγκοσμίως, ενώ μαζί με την Ιταλία και την Ελλάδα διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό την εικόνα της διεθνούς αγοράς και την πορεία των τιμών.
Στο επίκεντρο της διαδικασίας βρίσκεται, σύμφωνα με τα ισπανικά δημοσιεύματα, η συμμετοχή περίπου 57% που ελέγχει στη Deoleo η CVC Capital Partners. Η υπόθεση έχει και μια ενδιαφέρουσα ιστορική ανατροπή: η Dcoop ήταν μέτοχος της Deoleo και το 2014 είχε επιχειρήσει να εμποδίσει την πώλησή της σε ξένο επενδυτή, προτού διαθέσει ποσοστό 8,64% στη CVC. Δώδεκα χρόνια αργότερα επιστρέφει ως βασικός διεκδικητής του ομίλου, όπως προκύπτει και από το ιστορικό της τότε συναλλαγής που είχε καταγράψει το Reuters.
Η ανάκαμψη που άνοιξε την όρεξη των επενδυτών
Η μάχη για τη Deoleo έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η οικονομική εικόνα της εταιρείας έχει βελτιωθεί αισθητά. Το 2025 ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 11%, τα EBITDA ενισχύθηκαν κατά 50%, στα 50 εκατ. ευρώ, και ο όμιλος εμφάνισε καθαρά κέρδη 20 εκατ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 821 εκατ. ευρώ, μειωμένος λόγω της αποκλιμάκωσης των τιμών του ελαιολάδου.
Η ανάκαμψη συνεχίστηκε το πρώτο εξάμηνο του 2026. Τα καθαρά κέρδη έφθασαν τα 19,4 εκατ. ευρώ, από 1,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2025, ενώ τα λειτουργικά κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν, στα 32,9 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της Deoleo.
Η βελτίωση συνδέεται με την ομαλοποίηση της παραγωγής στην Ισπανία και την αποκλιμάκωση των τιμών παραγωγού, έπειτα από μια περίοδο έντονων ανατιμήσεων που είχε περιορίσει την κατανάλωση.
Οι τιμές του ελαιολάδου έχουν παρουσιάσει ακραίες διακυμάνσεις τα τελευταία χρόνια, καθώς η κλιματική αλλαγή, η ξηρασία, η λειψυδρία και οι ασθένειες στις καλλιέργειες επηρεάζουν την προσφορά από τη μία ελαιοκομική περίοδο στην άλλη.
Η ίδια η Deoleo έχει δηλώσει στο CNBC ότι ο κύκλος πρωτοφανούς μεταβλητότητας της περιόδου 2022-2024 έχει πλέον δώσει τη θέση του σε πιο σταθερές συνθήκες. Το άλμα της μετοχής δείχνει ότι οι επενδυτές αντιμετωπίζουν σοβαρά το ενδεχόμενο συμφωνίας. Μέχρι, όμως, να πέσουν οι υπογραφές, η Dcoop έχει το προβάδισμα όχι ακόμη τη Deoleo.
MoneyReview.gr
-
18 Αυγουστου 2026, 11:00Κρήτη: Γιατί το Οικουμενικό Πατριαρχείο στέλνει εκπροσώπους του στις μεγάλες γιορτές των Σταυροπηγιακών Μονών; -
18 Αυγουστου 2026, 18:32Ακίνητα στα νησιά: Η Αντίπαρος πέρασε τη Μύκονο – Η Κρήτη ακριβότερη κατά 50% σε πέντε χρόνια -
17 Αυγουστου 2026, 16:05Αναστάτωση σε πτήση από το Ηράκλειο για Αθήνα - Η συγκλονιστική μαρτυρία ενός εκ των επιβατών (Βίντεο) -
18 Αυγουστου 2026, 17:05Ηράκλειο: Πένθος για τον χαμό της καθηγήτριας Ευαγγελίας Καραταράκη -
18 Αυγουστου 2026, 11:30Eurostat-Τουρισμός: 152,9 εκ. διανυκτερεύσεις στην Ελλάδα το 2024-Οι 34,54 εκ. στην Κρήτη -
18 Αυγουστου 2026, 09:40Ένα μέλλον φτώχειας, εξαθλίωσης και ανασφάλειας!
