Γ. Λεονταράκης στο newshub.gr: Η έλλειψη κονδυλίων οδηγεί σε επιλεκτικό καθαρισμό των ρεμάτων και των ποταμών
Σε καθεστώς υποχρηματοδότησης λειτουργεί η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κρήτης, με αποτέλεσμα οι παρεμβάσεις καθαρισμού σε ρέματα και ποταμούς να γίνονται επιλεκτικά και κατά προτεραιότητα σε κατοικημένες περιοχές.
Από το 2015 έως σήμερα, η Περιφέρεια Κρήτης έχει αναλάβει την ευθύνη για τον καθαρισμό του εκτεταμένου υδρογραφικού δικτύου του νησιού, ενός πολυδαίδαλου συστήματος με εκατοντάδες χιλιόμετρα ρεμάτων, ιδιαίτερα στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει στο newshub.gr ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης, Γιάννης Λεονταράκης, οι διαθέσιμοι πόροι είναι περιορισμένοι και δεν επαρκούν για ολοκληρωμένες παρεμβάσεις.
Προτεραιότητα στα «καίρια» σημεία
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Πολιτική Προστασία επιχειρεί, μέσα από τον υφιστάμενο προϋπολογισμό, να παρεμβαίνει τουλάχιστον στα σημεία που διαπερνούν τον αστικό ιστό και κατοικημένες περιοχές, προκειμένου να διασφαλίζεται ένας ικανοποιητικός βαθμός καθαρισμού και να αποφεύγονται πλημμυρικά φαινόμενα σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών συνθηκών.
«Υπάρχει ιεράρχηση των σημείων μέσα στις πόλεις. Εκεί επικεντρώνουμε τις παρεμβάσεις, ώστε να μπορούμε να μιλάμε για ασφάλεια σε περίπτωση έντονων φαινομένων», τονίζει χαρακτηριστικά.
«Δεν μπορούμε να κάνουμε βαθύ και ουσιαστικό καθαρισμό»
Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται είτε με ίδια μέσα, είτε σε συνεργασία με εργολάβους, ο κ. Λεονταράκης αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για έναν γενικό, βαθύ και ουσιαστικό καθαρισμό όλων των ποταμών και ρεμάτων, όπως θα επιθυμούσαν τόσο η Περιφέρεια όσο και οι πολίτες.
Όπως υπογραμμίζει, το ζήτημα αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της υποχρηματοδότησης που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια Κρήτης, γεγονός που – όπως λέει – έχει επιφέρει σημαντικό πλήγμα στον συνολικό σχεδιασμό αντιπλημμυρικής προστασίας.
Η ανάγκη για έναν διαφορετικό, πιο ολοκληρωμένο σχεδιασμό και για αυξημένη χρηματοδότηση παραμένει ζητούμενο, ειδικά ενόψει της χειμερινής περιόδου, όπου ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων αυξάνεται.
-
21 Απριλιου 2026, 22:00Ηράκλειο: Το απρόοπτο με τη γυναίκα στο αναπηρικό αμαξίδιο και η άμεση αντίδραση τουριστών και οδηγού mini bus -
21 Απριλιου 2026, 15:24Νέα μέτρα στήριξης ανακοινώνονται αύριο από τον Μητσοτάκη μετά το «υπερπλεόνασμα» από ΕΛΣΤΑΤ -
21 Απριλιου 2026, 10:45Δημήτρης Βεριώνης: Θάνατοι στη χούντα, τα γνωστά και άγνωστα θύματα 1967-1974 (podcast) -
21 Απριλιου 2026, 12:17Ηράκλειο: Τελευταίο αντίο στη μητέρα του Δημάρχου Αλέξη Καλοκαιρινού που συγκίνησε με τον επικήδειο του (Φωτο) -
21 Απριλιου 2026, 20:55Ηράκλειο-Τραγωδία: Γυναίκα εντοπίστηκε απαγχονισμένη -
21 Απριλιου 2026, 07:15Κώστας Λουκόπουλος: Το MAGA εναντιώνεται στον Τραμπ και λόγω τιμής γαλονιού - Η σχέση μας με τη Γαλλία ενισχύει την αρχιτεκτονική εξισορρόπηση στην περιοχή του Αιγαίου! (podcast)
