Ηράκλειο: Ανώνυμη καταγγελία για την Ψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ - Αντιδρούν οι εργαζόμενοι
Αναστάτωση έχει προκαλέσει στους εργαζόμενους του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου ανώνυμη καταγγελία που αφορά τη λειτουργία της Ψυχιατρικής Κλινικής του νοσηλευτικού ιδρύματος, με αφορμή την οποία η 7η ΥΠΕ προχώρησε στην έναρξη προανακριτικής διαδικασίας.
Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι η διαδικασία αυτή, βασισμένη σε ανώνυμη καταγγελία, μετακυλίει τις ευθύνες για τα σοβαρά και διαχρονικά προβλήματα λειτουργίας της κλινικής στο προσωπικό.
Ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης, και ο ψυχίατρος και μέλος της διοίκησης του νοσοκομείου Βασίλης Κούδας, σε κοινή τους δήλωση αναφέρουν ότι τα προβλήματα είναι διαχρονικά και γνωστά και απορρέουν από την υποστελέχωση, την υποχρηματοδότηση και την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, ζητήματα που το σωματείο έχει επανειλημμένα αναδείξει.
Παράλληλα, τονίζουν ότι η ψυχιατρική μεταρρύθμιση, αντί να επιλύει τα χρόνια προβλήματα, τα έχει επιδεινώσει, αποδυναμώνοντας σημαντικά τον ρόλο του Εθνικού Συστήματος Υγείας και οδηγώντας στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών.
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, η Ψυχιατρική Κλινική συνεχίζει να λειτουργεί χάρη στο φιλότιμο και την υπερεργασία του προσωπικού, ενώ η πραγματική αιτία της κρίσης - όπως τονίζουν - είναι η πολιτική που αντιμετωπίζει την υγεία ως εμπόρευμα.
Ακολουθεί η κοινή δήλωση του Δημήτρη Βρύσαλη και του Βασίλη Κούδα:
«Σε μια πρωτοφανή διαδικασία, η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ ξεκίνησε προανακριτική διαδικασία για να εξετάσει ΑΝΩΝΥΜΗ καταγγελία που έγινε για τις συνθήκες λειτουργίας της ψυχιατρικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ, στην οποία κλήθηκα και ο ίδιος ως μάρτυρας.
Η ίδια η πρωτοβουλία αυτή, να κινείται μια τόσο σοβαρή διαδικασία με πιθανές συνέπειες για τους εργαζόμενους, από ανώνυμες καταγγελίες, δείχνει την πρόθεση της 7ης ΥΠΕ να μετακυλίσει τις ευθύνες που έχει η ίδια και η κυβέρνηση που την διόρισε, για τις συνθήκες λειτουργίας μια κλινικής, στους εργαζόμενούς της!
Το σωματείο εργαζομένων που εκπροσωπώ διαχρονικά έχει καταγγείλει τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας της Ψυχιατρικής κλινικής του νοσοκομείου που αιτία έχουν τη διαχρονική πολιτική της υποστελέχωσης, της υποχρηματοδότησης
και της ανάθεσης υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε ΜΚΟ και ιδιώτες.
Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση όχι απλά δεν έλυσε τα προβλήματα αυτά, αλλά επιτάχυνε και εμβάθυνε την παράδοση των ψυχιατρικών υπηρεσιών σε ιδιώτες ,την απόσπαση των ψυχιατρικών υπηρεσιών από τον κεντρικό κορμό του ΕΣΥ και
των νοσοκομείων,τροφοδότησε με ζεστό χρήμα κάθε λογής ΜΚΟ και ΑΜΚΕ, επιδείνωσε τις συνθήκες εντατικοποίησης της δουλειάς των υγειονομικών, ενέτεινε τον αυταρχισμό, τις διώξεις και τα εντέλλεσθε στους εργαζόμενους στην
ψυχική υγεία (βλ. συλλήψεις νοσηλευτών υπευθύνων βάρδιας και εφημερευόντων ψυχιάτρων για «απείθεια κατά της αρχής»)
Από τη μεριά του σωματείου μας, με πολλαπλές παρεμβάσεις, με ανακοινώσεις, δελτία τύπου,διαμαρτυρίες, ακόμα και καταγγελίες στον εισαγγελέα, ερωτήσεις στη βουλή έχει πολλάκις αναδειχθεί η τραγική υποστελέχωση της ψυχιατρικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ, οι ακατάλληλοι χώροι, ο τεράστιος χώρος ευθύνης (ν.Ηρακλείου και ν. Λασιθίου), η τραγική υπερεπληροτητα της κλινικής.
Επιβεβαίωση των λεγόμενων μας ήταν και οι επιστολές των ίδιων των εργαζόμενων και των ειδικευόμενων της κλινικής που έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς, με αιτήματα δίκαια και γνωστά σε όλους (πόσω δε μάλλον στη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ).
Οι αγώνες των υγειονομικών ανέδειξαν τις τεράστιες δυνατότητες της εποχής για αναβαθμισμένες υπηρεσίες ψυχικής υγείας από τη μια και από την άλλη την σημερινή πραγματικότητα: την απουσία κρατικών δομών, τη συνειδητή
επιστημονική και επαγγελματική απαξίωση των επαγγελματιών ψυχικής υγείας που οδηγούν σε παραιτήσεις ή άγονες θέσεις σε προκηρύξεις (όποτε και αν προκηρυχθούν).
Η πραγματική αιτία όμως δεν είναι η ευθύνη των εργαζομένων, από το φιλότιμο και την υπερεργασία των οποίων λειτουργεί ακόμα η κλινική.
Είναι η πολιτική που αντιμετωπίζει την υγεία ως εμπόρευμα και τους ασθενείς ως πελάτες.
Η 7η ΥΠΕ λοιπόν αντί να καλεί σε προανακριτικές για να διερευνήσει και ανώνυμη καταγγελία, να καταβάλει τον ίδιο ζήλο για να στελεχώσει επαρκώς την Ψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ, να προσλάβει μόνιμο προσωπικό, να ολοκληρώσει την Επέκταση του τμήματος των οξέων, να ανοίξει επιτέλους Ψυχιατρική κλινική στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, να ενισχύσει την πρωτοβάθμια φροντίδα ψυχικής υγείας και να σταματήσει να ρίχνει το μπαλάκι των ευθυνών της στους εργαζόμενους».
-
26 Απριλιου 2026, 07:10Το πανηγύρι του Αϊ Γιώργη και η τελετουργία της ευλογίας των προβάτων στην Κρήτη (Φωτο & Βίντεο) -
25 Απριλιου 2026, 14:06Ηράκλειο: Χωρίς γιγαντοοθόνη ο τελικός ΟΦΗ – ΠΑΟΚ στο Πάρκο Γεωργιάδη, λόγω κακοκαιρίας -
26 Απριλιου 2026, 10:00«Διαμάντι» υπό περιορισμό η Καρδιοχειρουργική του ΠΑΓΝΗ – Η έλλειψη προσωπικού κρατά κλειστούς θαλάμους-πρότυπα -
25 Απριλιου 2026, 23:21"Φλέγεται" η Κρήτη: Κυπελλούχος Ελλάδας ο ΟΦΗ -
25 Απριλιου 2026, 19:00«Χαμόγελα» για τα αποθέματα νερού στην Κρήτη – Πάνω από 12 εκατ. κυβικά στον Αποσελέμη -
26 Απριλιου 2026, 07:15Πέτρος Παπακωνσταντίνου: Επιστρέφουμε στην εποχή των ... Αυτοκρατοριών (podcast)
