Θέμα newshub.gr: Εκατομμύρια κυβικά νερού χαμένα από ένα ποταμό, την ώρα που διψά μια ολόκληρη περιοχή της Κρήτης
αγαπημένα σου στη Google
Πολλές περιοχές της Κρήτης βρίσκονται στα όρια της ξηρασίας, όπως ανέλυσε η ομάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στα πλαίσια των εκτιμήσεων της που είδαν το φως της δημοσιότητας (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ)
Συμφωνα με την ομάδα ΜΕΤΕΟ σε ό,τι αφορά το βαθύτερο στρώμα (28-100 εκ.), έχουμε επίσης αύξηση της υγρασίας εδάφους σε μεγάλο μέρος της χώρας. Ωστόσο, λόγω της μεγαλύτερης αδράνειας του στρώματος αυτού, σε συνθήκες ήπιας έως έντονης ξηρασίας (επίπεδα 1 έως 4) βρίσκεται η Κρήτη και σε συνθήκες ήπιας ή μέτριας ξηρασίας (επίπεδα 1 και 2) βρίσκεται μεγάλο μέρος της Αττικής, της Εύβοιας, της ανατολικής Μακεδονίας και των νησιών του Αιγαίου.
Μια από τις περιοχές του νησιού, όπου το πρόβλημα ειναι ακόμη εντονότερο είναι και αυτή της Βιάννου, όπως ειναι φυσικά και όλο το νότιο και ανατολικό τμήμα της Κρήτης.
Ενώ λοιπόν εκεί το ζήτημα είναι ιδιαίτερα εντονο, για τον μικρό ορεινό και κατεξοχήν αγροτικό Δήμο, δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα, με συνέπεια η τοπική κοινωνία να περιμένει τα πάντα από την Αυτοδιοίκηση, που με τη σειρά της αγωνίζεται να παρέχει το βασικό αγαθό του νερού στους αγρότες και τους πολίτες γενικότερα, με «νύχια και με δόντια».
Τα έργα υποδομής έπρεπε να είχαν μπει σε τροχιά υλοποίησης... χθες, ενώ το γεγονός πως διάγουμε την τρίτη χρονιά λειψυδρίας, θα έπρεπε να έχει κινητοποίηση τις Αρχές, με την εφαρμογή ενός χρηματοδοτικού εργαλείου στήριξης.
Σε ό,τι αφορά τα έργα υποδομής, πέραν από το φράγμα Αμιρών - Αγίου Βασιλείου, υπάρχει και ένα άλλο σημείο...προς αξιοποίηση, συμφωνα με τους τοπικους φορείς.
Αυτό δεν είναι άλλο από τα νερά του Μπαρίτη ποταμού. Ο Μπαρίτης είναι ένας παραπόταμος του ποταμού Αναποδάρη στην Κρήτη, πηγάζει από το όρος Δίκτη και εκβάλλει στον Αναποδάρη κοντά στο χωριό Δεμάτι.
Συμφωνα με όσα έχουν επισημανθεί από τους τοπικούς φορείς, πρόκειται για μια υδάτινη πηγή, που κάθε χρόνο κατεβάζει πολύ μεγάλες ποσότητες νερού, της τάξης των εκατομμυρίων κυβικών.
Νερό, το οποίο καταλήγει στη θάλασσα, όπως συμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις, με τους αγρότες να βλέπουν πως αντί αυτό να ξεδιψά τις καλλιέργειες τους χάνεται.
Και διερωτώνται αν το κεντρικό Κράτος, θέλει να έχει Πρωτογενή Τομέα στο μέλλον και αν θέλει να έχει πολίτες να μένουν σε κάποιες περιοχές.
Γιατί όπως λένε αν δεν στηριχθεί με υποδομές ουσίας η τοπική κοινωνία, δεν θα υπαρχει νερό και κατα συνέπεια και καλλιέργειες.
Οπως συμβαίνει και με άλλους Δήμους, οι μελέτες υπαρχουν, οι προτάσεις έχουν κατατεθεί προς τα αρμόδια Υπουργεία για την υλοποίηση έργων υποδομής, αλλά ακόμη αναμένονται οι... απαντήσεις, τη στιγμή που η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν στηρίζεται ουτε με τα απαιτούμενα χρηματοδοτικά εργαλεία...
Α.Κ.
-
25 Μαΐου 2026, 02:19Πέθανε η Γωγώ Μαστροκώστα μετά απο νοσηλεία μηνών στον «Ευαγγελισμό» -
24 Μαΐου 2026, 23:00Αγίου Πνεύματος: Σε πόσες μέρες έρχεται και για ποιους είναι αργία -
24 Μαΐου 2026, 21:56Μεγάλη ένταση Μαρινάκη-Δημητριάδη στις εξέδρες του T-Center -
24 Μαΐου 2026, 10:00Τα νέα κορυφαία beach hotels του κόσμου-Η Κρήτη στην elite λίστα του Condé Nast Traveler -
24 Μαΐου 2026, 13:10Χανιά: Εντυπωσίασαν τα Red Arrows με την παρουσία τους στις επετειακές εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης -
25 Μαΐου 2026, 07:15Μιχάλης Σεληνιωτάκης: Ετοιμαζόμαστε για μάχες!…Μεγάλη τιμή και ευθύνη απέναντι στους εθελοντές (podcast)
