ΑΑΔΕ: Τέλος οι συγκεντρωτικές πελατών-προμηθευτών
αγαπημένα σου στη Google
Το τέλος της υποχρέωσης υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών από τις επιχειρήσεις φέρνει απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή. Για το 2021 και στο εξής, η σχετική υποχρέωση πληροφόρησης καλύπτεται από τις διαβιβάσεις δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.
Ειδικότερα, για το 2021: Οι επιχειρήσεις διαβιβάζουν υποχρεωτικά στην myDATA τα απαιτούμενα δεδομένα των εσόδων τιμολόγησης, εξόδων αυτοτιμολόγησης και τίτλων κτήσης, που έχουν εκδώσει, έως τις 27 Μαΐου 2022. Στη συνέχεια, με βάση την εικόνα των ηλεκτρονικών βιβλίων τους, όπως θα έχει διαμορφωθεί από τη διαβίβαση στην myDATA των παραστατικών από τους προμηθευτές τους, διαβιβάζουν τυχόν αποκλίσεις παραστατικών εξόδων, από τις 10 Ιουνίου έως τις 31 Οκτωβρίου 2022.
Για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων, προβλέπεται ότι, ειδικά για το 2021, οι διαβιβάσεις δεδομένων εσόδων και αποκλίσεων εξόδων μπορούν να γίνουν, είτε αναλυτικά, ανά παραστατικό, είτε συγκεντρωτικά, ανά ΑΦΜ πελάτη ή προμηθευτή.
Επίσης, για το έτος 2021 και εφεξής, οι αγρότες ειδικού καθεστώτος, καθώς και οι μη υπόχρεοι σε τήρηση λογιστικών αρχείων (βιβλίων) και έκδοση παραστατικών πωλήσεων, απαλλάσσονται από την εν λόγω υποχρέωση.
Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, δήλωσε: «Έχουμε εστιάσει όλες μας τις προσπάθειες ώστε η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών μας να υποστηρίζει την ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων, διευκολύνοντας την καθημερινότητά τους. Η κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής καταστάσεων πελατών προμηθευτών είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση και αποδεικνύει ότι η πλατφόρμα myDATA είναι η πιο επιδραστική και αμοιβαία επωφελής ψηφιακή μεταρρύθμιση της σχέσης του επιχειρείν με το Δημόσιο. Ευχαριστούμε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας, για τη συνεργασία τους στη διαμόρφωση του νέου πλαισίου διαβίβασης δεδομένων παραστατικών από τις επιχειρήσεις στην ΑΑΔΕ».
-
01 Νοεμβριου 2026, 07:34Τέλος το ψηφιακό δίπλωμα για αυτούς τους οδηγούς -Τι αλλάζει στο Gov.gr Wallet -
31 Οκτωβριου 2026, 18:58Μεγάλη απάτη με ΜΚΟ : Έκλεβαν χρήματα που προορίζονταν για παιδιά με σοβαρές ασθένειες - Ανάμεσα στους δωρητές καλλιτέχνες, αθλητές και επιχειρηματίες -
01 Νοεμβριου 2026, 07:11Σουβλάκι: Πού θα βρεις το φθηνότερο και πόσο κάνει το ακριβότερο το 2026 – Οι τιμές σε Κρήτη και υπόλοιπη Ελλάδα -
31 Οκτωβριου 2026, 19:14Τέλη Κυκλοφορίας 2027: Αυτή είναι η επικρατέστερη ημερομηνία για την ανάρτηση των ειδοποιητηρίων – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε -
01 Νοεμβριου 2026, 10:52Αγροτικό πετρέλαιο: Φθηνότερο κατά 50,84 λεπτά το λίτρο από σημερα – Πώς θα γίνεται η αγορά -
01 Νοεμβριου 2026, 19:02Κρήτη: Μέσα στο Δεκέμβριο πληρωμές των αγροτικών ενισχύσεων - Το χρονοδιάγραμμα της ηγεσίας του Υπουργείου Αγρ. Ανάπτυξης
