Αύξηση πωλήσεων καινούργιων αυτοκινήτων κατά 7,4% στο εξάμηνο
αγαπημένα σου στη Google
Mπορεί το κυκλοφοριακό να αποτελεί για τους κατοίκους της πρωτεύουσας ένα από τα πλέον σημαντικά προβλήματα της καθημερινότητας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ξαφνικά οι Ελληνες άρχισαν να αγοράζουν πολλά αυτοκίνητα. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι χρησιμοποιούν πολύ το αυτοκίνητό τους και μάλιστα όταν η πλειονότητα των κυκλοφορούντων οχημάτων είναι μεγάλης ηλικίας, το πρόβλημα επιδεινώνεται. Παρά την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο και την ανάκαμψη της οικονομίας, οι πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων εν έτει 2026 υπολείπονται αυτών του 2010, της χρονιάς που η Ελλάδα εισήλθε σε καθεστώς δημοσιονομικής προσαρμογής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ) το α΄ εξάμηνο του 2026 ταξινομήθηκαν 83.965 επιβατικά αυτοκίνητα, αυξημένα κατά 7,4% σε σύγκριση με το α΄ εξάμηνο του 2025. Πρόκειται για νούμερο υψηλότερο μεν από αυτό του 2025, όμως χαμηλότερο από αυτό που είχε καταγραφεί το α΄ εξάμηνο του 2010, με τις ταξινομήσεις τότε των καινούργιων επιβατικών αυτοκινήτων να ανέρχονται σε 98.531, περισσότερες δηλαδή κατά 17,34% σε σύγκριση με 16 χρόνια μετά. Για να αντιληφθεί κάποιος την απόσταση που χωρίζει ακόμη την εγχώρια αγορά αυτοκινήτου από την προ μνημονίων εποχή, αρκεί να πούμε ότι την περίοδο 2004-2009 ταξινομούνταν κατά μέσον όρο το α΄ εξάμηνο του έτους 150.996 αυτοκίνητα, αριθμός σχεδόν διπλάσιος σε σύγκριση με σήμερα.
Οι πολύ χαμηλότερες πωλήσεις σημαίνουν ότι στην πραγματικότητα μικρό μόνο μέρος των αυτοκινήτων που είχαν αγορασθεί προ 2010 έχουν αντικατασταθεί από καινούργια. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Ελλάδα παρατηρείται ο μεγαλύτερος μέσος όρος ηλικίας για τα επιβατικά αυτοκίνητα μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών: 17,8 έτη, σύμφωνα με τα στοιχεία της ACEA (Ενωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων), όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος ηλικίας των επιβατικών αυτοκινήτων είναι 12,7 έτη. Σε σύνολο, μάλιστα, 5,7 εκατ. αυτοκινήτων, τα 4,53 εκατ. (στοιχεία έως το 2024), δηλαδή σχεδόν το 80% των κυκλοφορούντων επιβατικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα, είναι ηλικίας άνω των 10 ετών.
Η οικονομική κρίση κατά την προηγούμενη δεκαετία κάθε άλλο παρά ευνόησε τις πωλήσεις αυτοκινήτων, ειδικά καινούργιων, ενώ το ξέσπασμα της πανδημίας στην αυγή αυτής της δεκαετίας επίσης δεν συνέβαλε στην αύξηση των πωλήσεων. Η ενεργειακή – πληθωριστική κρίση το 2022 σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών των καινούργιων αυτοκινήτων λειτουργεί αποτρεπτικά για μεγάλο αριθμό καταναλωτών στο να προχωρήσει σε αντικατάσταση. Η επιδότηση της ηλεκτροκίνησης έχει λειτουργήσει ενισχυτικά, αλλά όχι στον βαθμό που θα επιθυμούσε η αγορά, δεδομένου ότι και πάλι ο καταναλωτής θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αγοράσει ένα καινούργιο ηλεκτρικό αυτοκίνητο.
-
11 Αυγουστου 2026, 23:12Σε πύραυλο της Space X οφείλεται το έντονο λευκό σύννεφο που φώτισε το βράδυ της Τρίτης τον ουρανό -
13 Αυγουστου 2026, 16:48Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Χαλκιδική – Μάχη με τις φλόγες σε Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία και Βοιωτία – Μπαράζ μηνυμάτων 112 -
11 Αυγουστου 2026, 21:26Φωτεινό αντικείμενο «άναψε φωτιές» στο διαδίκτυο -
11 Αυγουστου 2026, 23:05Τζόκερ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν πάνω από 3 εκατ. ευρώ -
12 Αυγουστου 2026, 18:11Τι είναι η ολική έκλειψη ηλίου, πόση θα είναι η διάρκειά της -Όσα δεν ξέρουμε για το φαινόμενο -
12 Αυγουστου 2026, 08:12Στέλιος Ράμφος: Σήμερα η κηδεία του – Η παράκληση της οικογένειας
