Oι εξαγωγές κινεζικών αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 88% τον Ιούλιο
αγαπημένα σου στη Google
Oι εξαγωγές κινεζικών αυτοκινήτων ενισχύθηκαν σημαντικά κατά τον Ιούλιο, εν μέσω πιέσεων από την αύξηση των απαιτούμενων πρώτων υλών.
Eιδικότερα, οι αποστολές κινεζικών αυτοκινήτων στο εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 88% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, φτάνοντας τις 918.000 μονάδες, σύμφωνα με την Ένωση Επιβατικών Αυτοκινήτων της Κίνας(PCA). Επομένως, το 41% του συνόλου των αυτοκινήτων που κατασκευάστηκαν στη χώρα στάλθηκαν στο εξωτερικό, σε σύγκριση με 21% πριν από ένα χρόνο.
Βέβαια, οι ισχυρές εξαγωγές έρχονται σε αντίθεση με τη συνολική πτώση των συνολικών λιανικών πωλήσεων επιβατικών οχημάτων, οι οποίες μειώθηκαν κατά 21% στις 1,46 εκατομμύρια μονάδες τον Ιούλιο. Ενώ αυτό οφείλεται σε μείωση 41% στις πωλήσεις οχημάτων εσωτερικής καύσης, τα οχήματα νέας ενέργειας (υβριδικά-αμιγώς ηλεκτρικά), μειώθηκαν κατά 3,9%. Σημειώνεται, πως τα προαναφερόμενα οχήματα αντιπροσώπευαν του υψηλότατο του 65% των πωλήσεων.
Συγχρόνως, η BYD ήταν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας οχημάτων NEV τον περασμένο μήνα, με 173.721 οχήματα , περισσότερο από το διπλάσιο του όγκου της Chery Automobile , η οποία κατέχει τη δεύτερη θέση στην σχετική κατάταξη. Παράλληλα, οι συνολικές πωλήσεις της BYD αυξήθηκαν κατά 22% τον περασμένο μήνα, φτάνοντας περίπου τις 420.000 μονάδες. Ενδεικτικά, η Tesla εξήγαγε 66.330 οχήματα από τον κόμβο της στη Σαγκάη ενώ πούλησε 27.249 οχήματα στην τοπική αγορά.
Παράλληλα, η Zhejiang Leapmotor Technology, συνεργάτης της Stellantis NV, σημείωσε μηνιαίο όγκο πωλήσεων που ξεπέρασε τις 100.000. Ωθούμενη από δημοφιλή μοντέλα όπως το A10, η εταιρεία κατέγραψε 83.698 εγχώριες πωλήσεις, καθιστώντας την την τρίτη μάρκα αυτοκινήτων με τις καλύτερες πωλήσεις στην Κίνα.
Βέβαια, η PCA υπογράμμισε πως τα περιθώρια κέρδους συμπιέζονται. Το υψηλό κόστος των πρώτων υλών, οι παρατεταμένες προθεσμίες πληρωμής των προμηθευτών και οι συνεχείς εκπτώσεις λιανικής συνεχίζουν να περιορίζουν την κερδοφορία, αφήνοντας τις αυτοκινητοβιομηχανίες εξαρτημένες από τη βιώσιμη αύξηση των εξαγωγών για να διατηρήσουν τα κέρδη τους σε ικανοποιητικά επίπεδα. Κατά συνέπεια, η αυτοκινητοβιομηχανία της Κίνας κατέγραψε περιθώριο κέρδους πωλήσεων 3,8% το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Bloomberg
-
11 Αυγουστου 2026, 07:00Κρήτη: Ερωτήματα μετά τους ελέγχους στους κτηνοτρόφους στα Ζωνιανά για την αποτελεσματικότητα τους -
10 Αυγουστου 2026, 07:06Η πτήση 411 της "Ολυμπιακής" και ο Κρητικός πιλότος που αποσόβησε μια αδιανόητη τραγωδία -
09 Αυγουστου 2026, 20:29Καθαρά κέρδη 2,5 δισ. για τις τράπεζες - Στα 15 δισ. ευρώ ο στόχος για νέα δάνεια το 2026 -
09 Αυγουστου 2026, 22:40Η Πανσέληνος του Αυγούστου σε μνημεία, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους -
10 Αυγουστου 2026, 07:15ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ Εξ Απορρήτων: Η ιστορία της ΕΥΠ (Μέρος 2ο) - Από την Χούντα στο ΠΑΣΟΚ, από τον Αραφάτ στον Λάλα! (podcast) -
10 Αυγουστου 2026, 07:27Λασίθι: Κλειστός ο ΒΟΑΚ αύριο στο ύψος του Ξηροποτάμου - Δείτε πως θα κινηθείτε
