Bloomberg: Η Ελλάδα λέει «όχι» στον φόρο άνθρακα στη ναυτιλία
αγαπημένα σου στη Google
Η Ελλάδα κάνει πίσω σε σχέση με τον παγκόσμιο φόρο άνθρακα στη ναυτιλία, μεταδίδει το Bloomberg, με το δημοσίευμα να αναφέρει ότι η χώρα σχεδιάζει να απόσχει από την τελική ψηφοφορία για την πρόταση του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ).
Επικαλούμενο άτομο που έχει γνώση του θέματος, το Bloomberg σημειώνει ότι η Αθήνα ήταν πάντα επιφυλακτική απέναντι στο πλαίσιο μηδενικών καθαρών εκπομπών και τον αντίκτυπό του στη ναυτιλιακή βιομηχανία. Τον Απρίλιο, ωστόσο, η χώρα ψήφισε «ναι» σε ένα προσχέδιο για τους σαρωτικούς νέους κανόνες.
Η πρόταση του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού θα υποχρεώσει τον ναυτιλιακό τομέα να πληρώσει για τους πάνω από 1 δισ. τόνους εκπομπών θερμοκηπίου του ετησίως.
Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει τα μέλη της να υποστηρίξουν τον φόρο στη ναυτιλία, οι ΗΠΑ αντιτίθενται σθεναρά. Αφού απείλησε να απαντήσει με μέτρα όπως λιμενικά τέλη, περιορισμούς στις θεωρήσεις και δασμούς, η Ουάσιγκτον πρότεινε την εισαγωγή ενός ακόμη βήματος στην υιοθέτηση του τέλους, το οποίο θα προσέθετε ένα ακόμη εμπόδιο για να τεθεί σε ισχύ.
Η αποχή της Ελλάδας θα σηματοδοτήσει την αποχώρηση της χώρας από την κοινή θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία επιθυμεί να ηγηθεί της παγκόσμιας μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής, σημειώνει το Bloomberg.
Η Κομισιόν ζήτησε την περασμένη εβδομάδα την υιοθέτηση του πλαισίου μηδενικών καθαρών εκπομπών του ΙΜΟ, λέγοντας ότι είναι ένα «σημαντικό ορόσημο» για την απαλλαγή του ναυτιλιακού τομέα από τον άνθρακα και τη διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού.
Οι επιφυλάξεις της Ελλάδας σχετικά με τον φόρο έχουν υποβληθεί γραπτώς στις ευρωπαϊκές αρχές πολύ πριν από την ψηφοφορία, πρόσθεσε η πηγή του Bloomberg.
Το πλαίσιο μηδενικών καθαρών εκπομπών βασίζεται σε καύσιμα και τεχνολογίες που δεν είναι διαθέσιμες σε μεγάλη κλίμακα και εισάγει αυστηρές κυρώσεις για τη μη χρήση τους, είπε η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι αυτό θα αύξανε το κόστος καθώς οι εταιρείες κυνηγούν περιορισμένες προμήθειες.
Η τελική υιοθέτηση του νέου πλαισίου δεν είναι εγγυημένη λόγω της αντίθεσης της Ουάσιγκτον. Τον Απρίλιο, το προσχέδιο για τους νέους κανόνες είχε κερδίσει ευρεία υποστήριξη.
Η Ελλάδα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ναυτιλιακή δύναμη στον κόσμο, πίσω μόνο από την Κίνα, σύμφωνα με στοιχεία της Clarkson Research Services, μιας μονάδας του μεγαλύτερου ναυλομεσίτη στον κόσμο.
moneyreview.gr
-
05 Νοεμβριου 2026, 18:37Ο Γ. Παπανδρέου στο Ηράκλειο: LIVE η ομιλία του για τις προκλήσεις της Ελλάδας και τις προοπτικές του μέλλοντος -
05 Νοεμβριου 2026, 07:43Μαχητικά αεροσκάφη F-16 θα πετάξουν πάνω από το λιμανι του Αγίου Νικολάου - Γιορτάζει η Πολεμική Αεροπορία -
05 Νοεμβριου 2026, 07:00Κρήτη: Πάνω από 1300 τυφλοί παραμένουν χωρίς εκπαιδευτή εδώ και έντεκα χρόνια -
05 Νοεμβριου 2026, 08:00Ο Γιώργος Παπανδρέου απόψε στο Ηράκλειο για τη νέα εκδήλωση του «ΝΟΗΜΑ - ΚΡΗΤΗ» - Τα θέματα που θα συζητηθούν -
05 Νοεμβριου 2026, 07:18Γιώργος Χρηστίδης: Η Σερβία μπαίνει σε νέα εποχή, η Αλβανία δεν έχει κυβερνητική εναλλακτική! (podcast) -
05 Νοεμβριου 2026, 21:52Γ. Παπανδρέου: «Η Δημοκρατία έχει αιχμαλωτιστεί» – Πυρά στην κυβέρνηση και μήνυμα νίκης για το ΠΑΣΟΚ- Η αναφορά στην Κρήτη
