Diageo: Ξεπέρασαν τις προσδοκίες οι c με τον νέο CEO
αγαπημένα σου στη Google
Στη σωστή κατεύθυνση φαίνεται να βρίσκεται η στρατηγική αναδιάρθρωσης της Diageo, υπό τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο, Dave Lewis, καθώς η βρετανική εταιρεία αποσταγμάτων εμφάνισε απροσδόκητη αύξηση στις τριμηνιαίες πωλήσεις.
Οι οργανικές καθαρές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1,4% κατά το τρίμηνο που έληξε τον Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε ο παρασκευαστής του ουίσκι Johnnie Walker, διαψεύδοντας τις προβλέψεις των αναλυτών για πτώση.
Η αύξηση σε όλες τις άλλες περιοχές υπερίσχυσε της επίμονης αδυναμίας στη Βόρεια Αμερική, με την μπύρα Guinness και το έτοιμο προς κατανάλωση ποτό βότκας Smirnoff Ice να παρουσιάζουν ιδιαίτερα καλές επιδόσεις. Η Diageo διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψή της για σταθερή αύξηση των καθαρών πωλήσεων φέτος.
«Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας και ασυνέπειας, τα αποτελέσματα αυτά θα πρέπει να θεωρηθούν ως μια πρώιμη ένδειξη ότι η νέα στρατηγική της Diageo έχει βάλει τον όμιλο στον σωστό δρόμο», έγραψε σε σημείωμά του ο Simon Hales, αναλυτής της Citi.
Ο Lewis βασίζει την αναδιάρθρωση της εταιρείας στη μείωση του κόστους και στην προώθηση πιο προσιτών εμπορικών σημάτων. Από την ανάληψη των ηνίων τον Ιανουάριο, έχει καταργήσει περίπου 2.000 θέσεις εργασίας, ή περισσότερο από το 6% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της εταιρείας, έδωσε εντολή στις επιμέρους διευθύνσεις να βρουν επιπλέον εξοικονομήσεις και εισήγαγε μια απλοποιημένη διοικητική δομή.
«Μαθαίνουμε διαφορετικούς τρόπους εργασίας», δήλωσε στους αναλυτές κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης σήμερα Πέμπτη. «Το 80% όσων κάνουμε αποδίδει, ενώ για το 20% δεν τα καταφέρνουμε σωστά από την πρώτη φορά και πρέπει να αναδιοργανωθούμε και να το ξανακάνουμε», τόνισε.
Ο Lewis, πρώην διευθυντής της βρετανικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Tesco, έχει επίσης προχωρήσει σε μια σειρά αλλαγών στο διοικητικό προσωπικό, μεταξύ των οποίων και ο διορισμός σε βάθος χρόνου, της πρώην συναδέλφου του στην Tesco, Joanne Wilson, στη θέση της οικονομικής διευθύντριας.
Παρά τα θετικά στοιχεία των αποτελεσμάτων πάντως, προειδοποίησε ότι η συνολική κατάσταση της αγοράς «παραμένει δύσκολη», εν μέρει λόγω της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και των επιπτώσεών της στους τομείς της ενέργειας, του εφοδιασμού και της διανομής.
Η Diageo και οι ανταγωνιστές της αντιμετωπίζουν μια παρατεταμένη πτώση της ζήτησης στις κρίσιμες αγορές τους στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί, που πιέζονται από τον πληθωρισμό, έχουν συγκρουστεί με την τάση για μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, καθώς οι καταναλωτές προσπαθούν να βελτιώσουν την υγεία τους, ενώ ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή έχει επιβαρύνει με επιπλέον κόστος τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τους καταναλωτές.
Ο Lewis είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η ανάκαμψη της εταιρείας θα βασιστεί στην επίλυση εσωτερικών ζητημάτων και όχι σε μεγάλης κλίμακας εξαγορές ή εκποιήσεις. Επιπλέον, επισήμανε την υπερβολική επένδυση στην παραγωγική ικανότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας, η οποία αύξησε το κόστος χωρίς να αποφέρει την αναμενόμενη ανάπτυξη.
Η Diageo επωφελήθηκε επίσης το τελευταίο τρίμηνο από τη διψήφια αύξηση στον τομέα που περιλαμβάνει την East Africa Breweries. Πέρυσι συμφώνησε να πουλήσει το πλειοψηφικό της μερίδιο στην EABL στην ιαπωνική Asahi Group Holdings.
Η πτώση της ζήτησης για τεκίλα αποτελεί την κύρια ανησυχία της εταιρείας στις ΗΠΑ, όπου παρατηρείται επίσης υποχώρηση στις πωλήσεις του καναδικού ουίσκι Crown Royal και της βότκας Smirnoff, σύμφωνα με τον CEO. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο, οι πωλήσεις ουίσκι επανήλθαν σε τροχιά ανάπτυξης κατά το τρίμηνο αυτό.
Bloomberg
-
05 Νοεμβριου 2026, 18:37Ο Γ. Παπανδρέου στο Ηράκλειο: LIVE η ομιλία του για τις προκλήσεις της Ελλάδας και τις προοπτικές του μέλλοντος -
05 Νοεμβριου 2026, 07:43Μαχητικά αεροσκάφη F-16 θα πετάξουν πάνω από το λιμανι του Αγίου Νικολάου - Γιορτάζει η Πολεμική Αεροπορία -
05 Νοεμβριου 2026, 07:00Κρήτη: Πάνω από 1300 τυφλοί παραμένουν χωρίς εκπαιδευτή εδώ και έντεκα χρόνια -
05 Νοεμβριου 2026, 08:00Ο Γιώργος Παπανδρέου απόψε στο Ηράκλειο για τη νέα εκδήλωση του «ΝΟΗΜΑ - ΚΡΗΤΗ» - Τα θέματα που θα συζητηθούν -
05 Νοεμβριου 2026, 07:18Γιώργος Χρηστίδης: Η Σερβία μπαίνει σε νέα εποχή, η Αλβανία δεν έχει κυβερνητική εναλλακτική! (podcast) -
05 Νοεμβριου 2026, 21:52Γ. Παπανδρέου: «Η Δημοκρατία έχει αιχμαλωτιστεί» – Πυρά στην κυβέρνηση και μήνυμα νίκης για το ΠΑΣΟΚ- Η αναφορά στην Κρήτη
