Δημήτρης Χριστοφοράκης για την κάρτα εργασίας: «Καθόλου έτοιμες οι επιχειρήσεις της Κρήτης, αλλά τα πρόστιμα είναι πάρα πολύ σοβαρά»

Μόνο το 10% στην εστίαση και το 5% στον τουρισμό είχαν αξιοποιήσει μέχρι σήμερα τον χρόνο που δόθηκε για την προετοιμασία των επιχειρήσεων προκειμένου να εγκαταστήσουν το σύστημα της κάρτας εργασίας, ενώ πλέον από την πρώτη μέρα του Μαρτίου είναι υποχρεωτική η χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Αυτό το σοβαρό στοιχείο, προέκυψε από την πρόσφατη εκδήλωση που διοργάνωσαν οι φοροτεχνικοί στο Επιμελητήριο Ηρακλείου. Ο πρόεδρος του συλλόγου τους Δημήτρης Χριστοφοράκης, μίλησε στο newshub.gr ξεκαθαρίζοντας πως σε καμία περίπτωση οι επιχειρήσεις δεν είναι έτοιμες, αλλά δε διαφαίνεται από την κεντρική εξουσία φως για την παραπέρα αναστολή της εφαρμογής του μέτρου!
«Στον τουρισμό αυτό το αποτέλεσμα είναι δικαιολογημένο αφού η περίοδος ήταν από 1η Οκτωβρίου έως 28 Φεβρουαρίου και αυτή η περίοδος που τους είχε δοθεί, είναι σε όλους γνωστό ότι είναι κλειστές οι τουριστικές επιχειρήσεις. Στην εστίαση από την άλλη σαφώς η περίοδος πέρασε ανεκμετάλλευτη. Όμως πλέον η χρήση είναι υποχρεωτική και οι ποινές ισχύουν και μάλιστα είναι αρκετά υψηλές από 2.000 ευρώ έως και 10.500 ευρώ το μήνα και ανά εργαζόμενο. Και δημιουργούνται προβλήματα, γιατί πρέπει πλέον οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι να φύγουν από αυτό που λέμε εθιμικό δίκαιο και να περάσουν πλέον σε ένα αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο. Ούτε οι επιχειρήσεις είναι έτοιμες. Ούτε καν ενημερωμένες είναι. Ούτε οι εργαζόμενοι έχουν ενημερωθεί για το ποιες είναι οι νέες υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν με τη χρήση της ψηφιακής κάρτας», όπως τονίζει ο Δημήτρης Χριστοφοράκης.
Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών Ν. Ηρακλείου εξηγεί πως η υπερεργασία και η υπερωρία επιτρέπεται. Αλλά θα πρέπει οι επιχειρήσεις να γνωρίζουν, με ποιον τρόπο πλέον πρέπει να λειτουργούν και να είναι νόμιμοι.
Στο ερώτημα της ιστοσελίδας μας, αν οι φοροτεχνικοί σκοπεύουν να ζητήσουν παράταση στην εφαρμογή του μέτρου, ο Δημήτρης Χριστοφοράκης δίνει την εξής απάντηση: «Ως φοροτεχνικοί δεν έχουμε το δικαίωμα να ζητήσουμε κάτι τέτοιο. Η χρήση σε όλο το πεδίο της αφορά σε επιχειρήσεις. Εμείς μόνο συμβουλευτικά μπορούμε να πούμε τι ισχύει και πώς λειτουργεί το νέο μέτρο. Ούτε τεχνικά μπορούμε να παρέμβουμε στο λογισμικό που απαιτείται για την ψηφιακή κάρτα. Άρα οι φορείς οι αρμόδιοι των επιχειρήσεων πρέπει να ζητήσουν παράταση, για μένα εύλογη σε κάθε περίπτωση.
Και θα το έλεγα κυρίως για τον τουρισμό, διότι για μένα δεν υπήρξε καθόλου περίοδος προσαρμογής. Και κατά τη γνώμη μου το υπουργείο Εργασίας θα δώσει μια περαιτέρω περίοδο προσαρμογής. Μέχρι στιγμής πάντως τα όποια αιτήματα έχουν πέσει στο κενό».
Βέβαια, έχουν επιπτώσεις και οι λογιστές. Όπως εξηγεί ο Δημήτρης Χριστοφοράκης: «Εμείς οφείλουμε να συμφωνούμε στη μισθοδοσία με βάση και με τα χτυπήματα της κάρτας εργασίας. Και με βάση το πρόγραμμα που έχει εκπονήσει η επιχείρηση. Άρα λοιπόν έχουμε περισσότερη δουλειά να κάνουμε για να βγάλουμε σωστά τη μισθοδοσία χωρίς να υπάρχουν ούτε επικρίσεις μεταξύ εργοδότη και εργαζομένων, ούτε πρόστιμα και παραβάσεις στις επιχειρήσεις».
-
19 Απριλιου 2025, 17:44Λιμάνι Ηρακλείου: Αυτοκίνητο έκανε "βουτιά στη θάλασσα"- χωρίς αισθήσεις ανασύρθηκε ένα άτομο
-
20 Απριλιου 2025, 07:50Αντί για Ιούδα έκαψαν λάστιχα στον Κατσαμπά στη μέση του δρόμου-Ένταση και επέμβαση της Πυροσβεστικής (Φωτο και Βίντεο)
-
20 Απριλιου 2025, 15:22Κοινωνικός Τουρισμός: Διακοπές 6 -12 μέρες για 25.000 συνταξιούχους - Όροι και προϋποθέσεις
-
19 Απριλιου 2025, 16:00Ηράκλειο: Απομακρύνουν παλέτες, ελαστικά και άλλα εύφλεκτα υλικά για το κάψιμο του Ιούδα (φωτογραφίες)
-
20 Απριλιου 2025, 22:08Ηράκλειο: “Λαμπάδιασε” αυτοκίνητο στον ΒΟΑΚ – Πρόλαβε και το εγκατέλειψε ο οδηγός (φωτο)
-
19 Απριλιου 2025, 18:00Ροντινέι και Τσικίνιο: Διακοπές στην Κρήτη παίζοντας μπάλα στην παραλία για τους παίκτες του Ολυμπιακού