Γερμανία: Δεύτερος διαδοχικός μήνας ανόδου για τη βιομηχανική παραγωγή
αγαπημένα σου στη Google
Ανοδικά για δεύτερο συνεχόμενο μήνα κινήθηκε η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι μπορεί να ανακάμψει έπειτα από παρατεταμένη περίοδο στασιμότητας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,7% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο, εξέλιξη που ακολούθησε πάντως μια σημαντική αναθεώρηση προς τα κάτω για τον προηγούμενο μήνα, η οποία είχε οδηγηθεί από τον κατασκευαστικό τομέα.
Επισημαίνεται πως η άνοδος του Σεπτεμβρίου τροφοδοτήθηκε κυρίως από τις επιδόσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας και του φαρμακευτικού κλάδου.
Συνεπώς, η γερμανική οικονομία οδεύει προς την καλύτερη επίδοση των τελευταίων ετών, λαμβάνοντας ουσιαστική στήριξη από τα κρατικά προγράμματα δαπανών για υποδομές και την άμυνα. Παράλληλα, οι βιομηχανίες αρχίζουν να κεφαλαιοποιούν το επενδυτικό κύμα γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη . Ενισχυτικά λειτούργησαν και τα στοιχεία της Πέμπτης, τα οποία κατέγραψαν άλμα 4,4% στις εργοστασιακές παραγγελίες για τον Σεπτέμβριο.
Βέβαια, η παρατεταμένη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή εξακολουθεί να δημιουργεί ισχυρούς αντίθετους ανέμους. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εκτιμάται ότι θα προχωρήσει τον Δεκέμβριο στην τρίτη αύξηση επιτοκίων για φέτος, καθώς ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη άγγιξε το 4%, υποκινούμενος από την άνοδο του ενεργειακού κόστους.
Την ίδια στιγμή, κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η BMW και η Audi (του ομίλου Volkswagen), υποβάθμισαν τις προβλέψεις τους τις τελευταίες ημέρες, ενώ ο όμιλος προμηθειών εξαρτημάτων Schaeffler ανακοίνωσε το κλείσιμο πέντε εργοστασίων και νέο γύρο περικοπών θέσεων εργασίας.
Bloomberg
-
07 Νοεμβριου 2026, 15:00Αδικαιολόγητα χαμηλές οι τιμές παραγωγού στο ελαιόλαδο πριν καλά καλά ξεκινήσει η συγκομιδή -
07 Νοεμβριου 2026, 11:12Εντυπωσιακοί ελιγμοί και θέαμα στην αεροπορική επιδειξη της Πολεμικής Αεροπορίας στον Καράβολα (Φωτο & Βίντεο) -
07 Νοεμβριου 2026, 07:06Σήμερα η επίδειξη της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ηράκλειο από τις ομάδες «ΖΕΥΣ» και «Δαίδαλος» -
05 Νοεμβριου 2026, 21:52Γ. Παπανδρέου: «Η Δημοκρατία έχει αιχμαλωτιστεί» – Πυρά στην κυβέρνηση και μήνυμα νίκης για το ΠΑΣΟΚ- Η αναφορά στην Κρήτη -
06 Νοεμβριου 2026, 07:16Γιώργος Αϋφαντής: «Έχουμε αποτύχει στην αποτροπή έναντι της Τουρκίας – Οδεύουμε σε σύγκρουση με απρόβλεπτες συνέπειες για την Ελλάδα»! (podcast) -
06 Νοεμβριου 2026, 13:00Κρήτη: Ξεμείναμε πάλι από πινακίδες κυκλοφορίας για νέα οχήματα-Τι λέει ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης στο Newshub.gr
