Γερμανία: Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2022 η επενδυτική εμπιστοσύνη
αγαπημένα σου στη Google
Η αισιοδοξία των Γερμανών επενδυτών υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών με τον πόλεμο στο Ιράν να υπονομεύει την ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.
Ο δείκτης προσδοκιών του ινστιτούτου ZEW διολίσθησε στο -17,2 τον Απρίλιο από -0,5 τον Μάρτιο. Η μέτρηση αυτή είναι χειρότερη από τις προβλέψεις όλων των οικονομολόγων, εκτός από τρεις, που συμμετείχαν σε έρευνα της Bloomberg, οι οποίοι είχαν προβλέψει κατά μέσο όρο -5,8. Ο δείκτης των τρεχουσών συνθηκών επίσης υποχώρησε.
«Οι οικονομικές συνέπειες του πολέμου με το Ιράν για τη γερμανική οικονομία υπερβαίνουν κατά πολύ τις αυξήσεις των τιμών», δήλωσε ο πρόεδρος του ZEW, Achim Wambach, σε σχετική ανακοίνωση. «Οι επιχειρήσεις ανησυχούν για μακροπρόθεσμη έλλειψη ενεργειακού εφοδιασμού, και αυτό αποθαρρύνει τις επενδύσεις και αποδυναμώνει την επίδραση των κυβερνητικών κινήτρων», πρόσθεσε.
Η Γερμανία, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη, βλέπουν τον πληθωρισμό να εκτινάσσεται και το κλίμα να επιδεινώνεται λόγω της ραγδαίας ανόδου των τιμών της ενέργειας που προκλήθηκε από τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, η πλήρης έκταση των επιπτώσεων παραμένει ασαφής. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στις 30 Απριλίου, καθώς αξιολογεί τις επιπτώσεις.
Τα κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα της Γερμανίας προβλέπουν ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό μικρότερο από το μισό σε σχέση με την πρόβλεψη μόλις πριν από λίγους μήνες, ενώ κάποια ανακούφιση προσφέρουν τουλάχιστον οι δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές και άμυνα. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε μόλις κατά 0,2% το 2025, μετά από δύο χρόνια συρρίκνωσης.
Η κυβέρνηση εξακολουθεί να σταθμίζει την απάντησή της στην ενεργειακή κρίση. Αφού ανακοίνωσε μέτρα ανακούφισης ύψους 1,6 δισ. ευρώ για τις τιμές των καυσίμων, συμπεριλαμβανομένης μιας προσωρινής μείωσης του φόρου επί της βενζίνης, ο καγκελάριος Friedrich Merz δήλωσε την Κυριακή ότι η κυβέρνησή του έχει προετοιμάσει περαιτέρω μέτρα σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί.
moneyreview.gr
-
10 Οκτωβριου 2026, 07:00Ηράκλειο: Παραμένει στοιχειωμένο το φράγμα που από το 1995 ως σήμερα βρίσκεται ως έργο στο... συρτάρι -
11 Οκτωβριου 2026, 08:02Καλαμπόκι: Βουτιά 6% στις τιμές μετά την έκπληξη από το USDA -
10 Οκτωβριου 2026, 11:30ΑΑΔΕ: Πάει για Νοέμβριο η προκαταβολή των αγροτικών επιδοτήσεων για οριστικοποιημένες δηλώσεις-Οι υπόλοιποι το Δεκέμβρη -
10 Οκτωβριου 2026, 17:10Θλίψη στ' Ανώγεια για την απώλεια της Αμαλίας Νικολουδάκη -
09 Οκτωβριου 2026, 23:38Τουταγχαμών: Νέα ευρήματα αναζωπυρώνουν τις ελπίδες για τον χαμένο τάφο της Νεφερτίτης -
10 Οκτωβριου 2026, 21:15Κνωσός: Το εμβληματικό μνημείο παραμένει προβληματικό, εγείροντας μέχρι και ζητήματα ασφάλειας
