Goldman Sachs: Τι κοιτάζουν τώρα οι ξένοι επενδυτές στις ελληνικές τράπεζες
αγαπημένα σου στη Google
Στις ελληνικές τράπεζες με τις χαμηλότερες αποτιμήσεις, όπως είναι η Πειραιώς και η Alpha Bank, εστίασαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον τους οι επενδυτές, στο πλαίσιο των συναντήσεων που έγιναν στο συνέδριο της Goldman Sachs, CEEMEA 1×1 conference στις 18-19 Νοεμβρίου στο Λονδίνο.
Όπως αναφέρει η Goldman, ανάμεσα στα βασικά θέματα συζήτησης ήταν η αναβάθμιση των στόχων αρκετών τραπεζών για τα μεγέθη του 2025-2026, σε ένα περιβάλλον χαμηλότερων από ό,τι αναμενόταν επιτοκίων.
Οι επενδυτές περιμένουν ότι η επιτάχυνση της απόσβεσης του αναβαλλόμενου φόρου (DTC) θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να ενισχύσουν το ποσοστό των κερδών που διανέμουν ως μέρισμα γρηγορότερα, καθώς το νέο guidance κάποιων τραπεζών μιλά για payout ratio στο 50% ήδη από τα κέρδη του 2025.
Όπως σημειώνει η Goldman, οι επενδυτές διαφοροποιούν τις ελληνικές τράπεζες μόνο με βάση την ευαισθησία των επιτοκιακών περιθωρίων τους στις μειώσεις επιτοκίων, την μεσοπρόθεσμη οργανική παραγωγή κεφαλαίου και τις προτεραιότητες στην αξιοποίηση των κεφαλαίων.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα μήνα, η Goldman Sachs είχε χαμηλώσει τις τιμές-στόχους των ελληνικών τραπεζών, καθώς άλλαξαν οι εκτιμήσεις των επενδυτικών οίκων για τις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την πορεία των επιτοκίων.
Η Goldman Sachs προέβλεψε ότι η ΕΚΤ θα μειώνει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης σε κάθε συνεδρίαση, ώσπου αυτά να φτάσουν τελικά στο 2% τον Ιούνιο του 2025.
Συνεπώς, οι εκτιμήσεις της για τα έσοδα από τόκους των ελληνικών τραπεζών κατά το 2025 μειώθηκαν κατά 5% για την Alpha Bank, 8% για την Eurobank, 3% για την Εθνική Τράπεζα και 5% για την Τράπεζα Πειραιώς.
Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος μείωσε τις εκτιμήσεις του για τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών το 2025, ενώ προχώρησε και σε μικρές προς τα κάτω προσαρμογές των τιμών-στόχου.
Για την Alpha Bank η τιμή-στόχος τέθηκε στα 1,90 ευρώ από τα 2 ευρώ, με τον οίκο να τηρεί ουδέτερη στάση και για τη Eurobank στα 2,5 ευρώ από τα 2,7 ευρώ, με σύσταση για αγορά.
Για την Εθνική Τράπεζα, η Goldman έθεσε την τιμή-στόχο στα 10,6 ευρώ από τα 11 ευρώ και συνέστησε αγορά, ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς η τιμή-στόχος έπεσε στα 5,4 ευρώ, από τα 5,9 ευρώ, με τη σύσταση αγοράς να διατηρείται.
-
28 Ιουλιου 2026, 17:04"Καμίνι" σήμερα η Κρήτη - Σε ποια περιοχή το θερμόμετρο έδειξε 40,3°C -
29 Ιουλιου 2026, 22:25Φωτιά στη Σητεία: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες - Ήχησε το 112 για εκκενώσεις -
29 Ιουλιου 2026, 12:50Εξάρθρωση συμμορίας σε Αλάγνι και Χαράκι: Συνελήφθησαν τα μέλη της αλλά ο φόβος παραμένει -
28 Ιουλιου 2026, 14:00Πένθος και θλίψη για τον Δημήτρη που έσβησε στην άσφαλτο : Την Τετάρτη το τελευταίο «αντίο» στον 27χρονο, γιο του οπερατέρ Νίκου Εργαζάκη -
29 Ιουλιου 2026, 07:06Τελευταίο αντίο στο Δημήτρη που "έσβησε" στην άσφαλτο: Σήμερα η κηδεία του 27χρονου -
28 Ιουλιου 2026, 12:46Ηράκλειο: Ενώπιον του Εισαγγελέα οι συλληφθέντες στη διάρκεια της μεγάλης επιχείρησης της ΕΛ.ΑΣ σε Χαράκι και Αλάγνι
