Κρήτη: Δεν γλυτώνει η μη επιστρεπτέα επιχορήγηση των Επιχειρήσεων από την... εφορία
αγαπημένα σου στη Google
Με πρόσφατή επιστολή του ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας-Εμπορίου-Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας Αντώνης Παπαδεράκης ζητούσε από τους αρμοδίους υπουργούς να ληφθούν οι απαιτούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες προκειμένου να καταστεί ακατάσχετη και να εξαιρεθεί από τη φορολογία εισοδήματος η μη επιστρεπτέα επιχορήγηση των επιχειρήσεων μέσω των Προγραμμάτων ΕΣΠΑ των Περιφερειών.
Το αίτημά του υποστηρίχθηκε και από κατάθεση -αναφορά της επιστολής στη Βουλή των Ελλήνων από τους βουλευτές Χάρη Μαμουλάκη, Σωκράτη Βαρδάκη, Νίκο Ηγουμενίδη Βασίλη Κεγκέρογλου και Γιώργο Λογιάδη .
Η απάντηση, που εδόθη στους Βουλευτές, από τον Γενικό Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων-ΕΣΠΑ κ. Δ. Σκάλκο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και διαβιβάστηκε από τον βουλευτή Βασίλη Κεγκέρογλου στον Αντιπεριφερειάρχη, αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής ότι:
«…. Σύμφωνα με την πρόσκληση, για την καταβολή της επιχορήγησης απαιτούνται: «Πρωτότυπη φορολογική ενημερότητα, για είσπραξη χρημάτων από φορείς πλην Κεντρικής Διοίκησης σε ισχύ και Ασφαλιστική ενημερότητα για είσπραξη εκκαθαρισμένων απαιτήσεων από το Δημόσιο σε ισχύ ή Βεβαίωση οφειλής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
Για την καταβολή της επιχορήγησης αυτής υποχρεωτικά ισχύουν τα αναφερόμενα στο άρθρο 63 παρ. 2 Ν.4712/2020 (ΦΕΚ 146/Α/29.7.2020), ήτοι:
Οι τελικές πληρωμές των ανωτέρω δικαιούχων, μετά την ολοκλήρωση του έργου, δύνανται να κατάσχονται, να υπόκεινται σε παρακράτηση και να συμψηφίζονται με τυχόν οφειλές του δικαιούχου προς το Ελληνικό Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία και καταβάλλονται με την υποχρεωτική προσκόμιση αποδεικτικών φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Το συνολικό ποσό που κατάσχεται, παρακρατείται ή συμψηφίζεται σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του ποσού της τελικής πληρωμής. Οι επιχορηγήσεις των εν θέματι προκηρύξεων πραγματοποιούνται με μια τελική πληρωμή και συνεπώς σύμφωνα με το νόμο το 70% της πληρωμής αυτής είναι ακατάσχετο».
-
18 Ιουνιου 2026, 13:13Τουρισμός για όλους 2026-2027: Ανοίγουν οι αιτήσεις για νέους δικαιούχους – Τα κριτήρια -
17 Ιουνιου 2026, 22:30Ηράκλειο: Ξεσηκωμός και βροντερό «όχι» για τη δομή μεταναστών στο εργοστάσιο Σκουλούδη (Φωτο) -
18 Ιουνιου 2026, 15:18Ηράκλειο: Στις πρώην αποθήκες Σκουλούδη η προσωρινή κλειστή δομή μεταναστών , στόχος να λειτουργήσει μέσα στον Ιούλιο -
18 Ιουνιου 2026, 10:33Έτσι στήθηκε το κύκλωμα πειρατικής TV - Ποιοι είναι οι συλληφθέντες με τη χλιδάτη ζωή -
18 Ιουνιου 2026, 07:15Νικόλας Φαραντούρης: Με την πολιτική της κυβέρνησης ο θρασύς (Τουρκία) … αποθρασύνεται! (podcast) -
19 Ιουνιου 2026, 11:05Το τελευταίο αντίο την Κυριακή στον 42χρονο Κώστα που έδωσε ζωή με το θάνατο του
