Ρεύμα: Νέες χρεώσεις ΥΚΩ από το 2027 και αλλαγές στα σταθερά τιμολόγια
αγαπημένα σου στη Google
Αλλαγές στις χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), αλλά και στους όρους των συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο εισάγεται την Τρίτη προς επεξεργασία στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Στο επίκεντρο των ρυθμίσεων βρίσκονται η εφαρμογή νέων μοναδιαίων χρεώσεων ΥΚΩ από την 1η Ιανουαρίου 2027, η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων σταθερής τιμής διάρκειας τουλάχιστον 12 μηνών και η ενίσχυση των υποχρεώσεων των προμηθευτών ως προς την ενημέρωση των πελατών τους.
Οι παρεμβάσεις εντάσσονται στην ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής Οδηγίας 2024/1711 για τον σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση, η ενεργειακή κρίση που εκδηλώθηκε το 2021 ανέδειξε την έντονη μεταβλητότητα των τιμών, την εξάρτηση από το φυσικό αέριο και την ανάγκη μεγαλύτερης προστασίας των καταναλωτών από τις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής αγοράς.
Οι νέες χρεώσεις ΥΚΩ
Με το άρθρο 57 του νομοσχεδίου μετατίθεται για την 1η Ιανουαρίου 2027, αντί της 1ης Ιουλίου 2026, η εφαρμογή των προβλεπόμενων μοναδιαίων χρεώσεων ΥΚΩ για τους οικιακούς καταναλωτές.
Οι χρεώσεις διαφοροποιούνται ανάλογα με την τετραμηνιαία κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και το ωράριο τιμολόγησης.
Στο κανονικό ωράριο, για κατανάλωση έως 1.600 κιλοβατώρες το τετράμηνο, η χρέωση ορίζεται σε 0,00345 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Για το τμήμα της κατανάλωσης από 1.601 έως 2.000 κιλοβατώρες αυξάνεται σε 0,050 ευρώ ανά κιλοβατώρα, ενώ για την κατανάλωση που υπερβαίνει τις 2.000 κιλοβατώρες διαμορφώνεται σε 0,085 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Χαμηλότερες είναι οι αντίστοιχες χρεώσεις για την κατανάλωση στο ωράριο μειωμένης τιμολόγησης. Συγκεκριμένα, διαμορφώνονται σε 0,00345 ευρώ ανά κιλοβατώρα για την πρώτη κλίμακα, σε 0,015 ευρώ για τη δεύτερη και σε 0,030 ευρώ για την τρίτη.
Η επιβάρυνση υπολογίζεται κλιμακωτά, καθώς οι υψηλότεροι συντελεστές εφαρμόζονται μόνο στο τμήμα της κατανάλωσης που υπερβαίνει κάθε όριο και όχι στο σύνολο των κιλοβατωρών.
Σταθερά τιμολόγια διάρκειας τουλάχιστον ενός έτους
Σημαντικό μέρος του νομοσχεδίου αφορά και τις συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε σταθερή τιμή.
Με το άρθρο 7 προβλέπεται ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να συνάπτουν συμβάσεις σταθερής τιμής διάρκειας τουλάχιστον 12 μηνών με τουλάχιστον έναν προμηθευτή, καθώς και με κάθε εταιρεία προμήθειας που διαθέτει περισσότερους από 200.000 τελικούς πελάτες.
Για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου με σταθερή τιμή τίθενται παράλληλα περιορισμοί στη μονομερή τροποποίηση των όρων τους από τους προμηθευτές. Ειδικότερα, δεν επιτρέπεται η μονομερής αλλαγή των όρων και προϋποθέσεων ούτε η καταγγελία της σύμβασης πριν από τη λήξη της, με την επιφύλαξη των ειδικότερων προβλέψεων της διάταξης.
Πρόσθετες υποχρεώσεις θεσπίζονται και ως προς την προσυμβατική ενημέρωση των πελατών. Πριν από τη σύναψη ή την ανανέωση σύμβασης, οι προμηθευτές θα πρέπει να παρουσιάζουν με σαφή και κατανοητό τρόπο τους βασικούς όρους της, συμπεριλαμβανομένων της τιμής προμήθειας, της διάρθρωσης των χρεώσεων και του είδους της τιμολόγησης.
Η ενημέρωση θα καλύπτει επίσης τις πρόσθετες υπηρεσίες, τις εκπτώσεις και τις εφάπαξ χρεώσεις, καθώς και το κόστος και τους κινδύνους που συνδέονται με τις διαφορετικές κατηγορίες συμβάσεων.
Τι προβλέπεται για τις διαφορές με τους παρόχους
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και διατάξεις για την προστασία των καταναλωτών σε περιπτώσεις εκκρεμών καταγγελιών ή διαδικασιών εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών.
Σύμφωνα με το άρθρο 6, απαγορεύεται η καταγγελία σύμβασης προμήθειας ή η αποσύνδεση πελάτη λόγω εκκρεμούς καταγγελίας ή διαδικασίας εξωδικαστικής επίλυσης διαφοράς.
Παράλληλα, εισάγεται η δυνατότητα σύναψης περισσότερων από μίας συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπει το νέο πλαίσιο.
Οι ρυθμίσεις αποτελούν μέρος της προσαρμογής της εθνικής νομοθεσίας στις νέες ευρωπαϊκές προβλέψεις για την αγορά ηλεκτρισμού, με στόχο, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, την ενίσχυση των δικαιωμάτων των καταναλωτών και τη μείωση της έκθεσής τους στις απότομες μεταβολές των τιμών ενέργειας.
-
01 Νοεμβριου 2026, 07:34Τέλος το ψηφιακό δίπλωμα για αυτούς τους οδηγούς -Τι αλλάζει στο Gov.gr Wallet -
31 Οκτωβριου 2026, 18:58Μεγάλη απάτη με ΜΚΟ : Έκλεβαν χρήματα που προορίζονταν για παιδιά με σοβαρές ασθένειες - Ανάμεσα στους δωρητές καλλιτέχνες, αθλητές και επιχειρηματίες -
01 Νοεμβριου 2026, 07:11Σουβλάκι: Πού θα βρεις το φθηνότερο και πόσο κάνει το ακριβότερο το 2026 – Οι τιμές σε Κρήτη και υπόλοιπη Ελλάδα -
31 Οκτωβριου 2026, 19:14Τέλη Κυκλοφορίας 2027: Αυτή είναι η επικρατέστερη ημερομηνία για την ανάρτηση των ειδοποιητηρίων – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε -
01 Νοεμβριου 2026, 10:52Αγροτικό πετρέλαιο: Φθηνότερο κατά 50,84 λεπτά το λίτρο από σημερα – Πώς θα γίνεται η αγορά -
31 Οκτωβριου 2026, 07:00Νέος χριστουγεννιάτικος διάκοσμος φέτος στο Ηράκλειο- Στις 27 Νοεμβρίου το άναμμα του δέντρου
