Σε πλήρη εξέλιξη οι μελέτες βυθού για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου.
Σε αυτή τη φάση, με γοργούς ρυθμούς τρέχουν οι μελέτες που πραγματοποιεί το ερευνητικό σκάφος τόσο ανοιχτά της Κύπρου, όσο και στο σημείο που θα γίνει η προσαιγιάλωση του καλωδίου της ηλεκτρικής διασύνδεσης, δηλαδή στην περιοχή της Κοφίνου.
Θα ακολουθήσουν, το αμέσως επόμενο διάστημα, οι μελέτες από ένα έτερο ερευνητικό σκάφος, από την πλευρά της Ελλάδας αυτή τη φορά με κατεύθυνση την Κύπρο.
Να σημειωθεί ότι η μελέτη βυθού είναι απαραίτητη για να πραγματοποιηθεί η αναγκαία χαρτογράφηση προκειμένου να επιλεγεί η βέλτιστη διαδρομή για το υποθαλάσσιο καλώδιο που θα συνδέει την Κύπρο με την Κρήτη.
Στο μεταξύ, την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη της προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Νάντια Καλβίνο, με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Παπαναστασίου, με αντικείμενο τη δανειοδότηση του Great Sea Interconnector. Όπως έγινε γνωστό, οι αποφάσεις της ΕΤΕπ αναμένεται να ληφθούν μέσα στον Νοέμβριο.
Υπενθυμίζεται πως έχει υποβληθεί αίτημα στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για δάνειο που αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ.
Ταυτόχρονα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και οι συζητήσεις με τη Siemens όσον αφορά το κατασκευαστικό σκέλος, καθώς έχει αναλάβει το έργο της κατασκευής των μετατροπέων τάσεως στο καλώδιο, ενώ η υπογραφή της σύμβασης για τους σταθμούς μετατροπής με την εταιρεία αναμένεται να μπει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2025.
Μεθαύριο, Πέμπτη, στη Λευκωσία θα έχει συνάντηση με τη Nexans, τη γαλλική εταιρεία που κατασκευάζει το καλώδιο για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης (Great Sea Interconnector), ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου.
Το έργο
Η ηλεκτρική διασύνδεση θα άρει την ενεργειακή απομόνωση του τελευταίου μη διασυνδεδεμένου κράτους της ΕΕ συμβάλλοντας στην επίτευξη των υψηλών στόχων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για διείσδυση ΑΠΕ μέχρι το 2040.
Επιπλέον, θα δώσει στην Κύπρο τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε μείζονα ενεργειακό κόμβο της Μεσογείου, χάρις στις εξαγωγές πράσινης ενέργειας προς την Ευρώπη μέσω των διασυνοριακών ηλεκτρικών διασυνδέσεων που προωθεί ο ΑΔΜΗΕ.
Ακόμα, θα δώσει την δυνατότητα για εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας και προς το Ισραήλ, τις οποίες θα τροφοδοτήσει τόσο το εγχώριο δυναμικό ΑΠΕ, όσο και τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που διαθέτει.
Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ μέσω Κρήτης είναι ενταγμένη στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCIs), λαμβάνοντας επιχορήγηση ύψους 657 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Για να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε τόσο υψηλή χρηματοδότηση ενός διασυνοριακού έργου, έχει προβεί σε λεπτομερείς μελέτες κόστους – οφέλους, οι οποίες έχουν αποδείξει το όφελος για τους καταναλωτές και την οικονομική βιωσιμότητα του έργου.
Η λειτουργία της ηλεκτρικής διασύνδεσης θα ξεκινήσει το 2030.
-
17 Απριλιου 2026, 10:45Βολές στο κέντρο... της Παρασκευής! -
17 Απριλιου 2026, 07:15Γιώργος Καραμπελιάς: Ο Όρμπαν, ήταν σε ρόλο 5ης φάλαγγας, για την αποσύνθεση της ΕΕ! Η ήττα του, μεγάλη ήττα και για τους Τραμπ - Πούτιν! (podcast) -
16 Απριλιου 2026, 07:15Θεόδωρος Τσίκας: Απανωτά τα πλήγματα για την Κυβέρνηση! Δύσκολος πλέον ο πολιτικός της βίος… (podcast) -
16 Απριλιου 2026, 07:06Ανεπάρκεια και φέτος στα κονδύλια για τη δακοκτονία, διαπιστώνει ο ΣΕΔΗΚ – Μόλις 9,9 εκατομμύρια ευρώ για την Κρήτη -
16 Απριλιου 2026, 10:34Χάρης Τσιλιώτης: Η πρόταση Μητσοτάκη για ασυμβίβαστο υπουργού-βουλευτή δεν θα προσφέρει τίποτα! (podcast) -
16 Απριλιου 2026, 07:53Εσπερίδα για την ιστορία του ελληνικού βιβλίου ανά τους αιώνες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
