Στεγαστικό: Ποιοι θα ωφεληθούν από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις – Τι θα ισχύσει με τα κλειστά ακίνητα
Με σημαντικά υψηλότερους ρυθμούς συγκριτικά με το ίδιο διάστημα του 2023 κινήθηκε ο εξωδικαστικός μηχανισμός τον φετινό Αύγουστο.
Πιο αναλυτικά, τον περασμένο μήνα έγιναν 1.039 ρυθμίσεις, ύψους άνω του 322 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 50,36% συγκριτικά με τις 691 ρυθμίσεις του Αυγούστου 2023.
Αντίστοιχα, οι νέες αιτήσεις έφθασαν σε υπερδιπλάσιο αριθμό σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι ενώ σημαντικά υψηλότερο νούμερο κατέγραψαν και οι υποβολές. Ειδικότερα, τον Αύγουστο του 2024 έγιναν 3.031 νέες αιτήσεις και 2.338 υποβολές έναντι 1.280 αιτήσεων και 1.713 υποβολών τον ίδιο μήνα του 2023.
Συνολικά καταγράφονται 22.214 επιτυχείς ρυθμίσεις για αρχικές οφειλές ύψους 7,52 δισ. ευρώ που έχουν ρυθμιστεί μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού έως τα τέλη Αυγούστου.
Σε υψηλό ποσοστό 70% κατά μέσο όρο κυμαίνεται η εγκρισιμότητα των χρηματοδοτικών φορέων ενώ σε εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό οι απορρίψεις των οφειλετών, ήτοι 5% για πολυμερείς και 1% για διμερείς ρυθμίσεις.
Επιπρόσθετα, από την έναρξη δε ισχύος της υποχρεωτικότητας αποδοχής από όλους τους πιστωτές της πρότασης αναδιάρθρωσης για τους ευάλωτους οφειλέτες, συνολικά 1.162 ευάλωτοι πολίτες έχουν λάβει ρύθμιση και 72 έχουν κάνει χρήση του μέτρου της προκαταβολής, επιτυγχάνοντας αναστολή πλειστηριασμού μέσω της ρύθμισης.
Στην μηνιαία έκθεση προόδου του εξωδικαστικού της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους παρουσιάζονται στοιχεία για τις συστημικές τράπεζες σύμφωνα με τα οποία, κατά το δεύτερο τετράμηνο του 2024 το 18,5% των μη εξυπηρετούμενων δανείων βρίσκεται σε καθεστώς ρύθμισης και παράλληλα στοιχεία για τις διμερείς ρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τον μήνα Ιούλιο, ύψους 281 εκατ. ευρώ για σχεδόν 5.000 οφειλέτες και που αντιστοιχούν στις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης δανείων.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
-
18 Απριλιου 2026, 08:49Πένθος για τον δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό – Έφυγε από τη ζωή η μητέρα του -
19 Απριλιου 2026, 07:00Π.Σαϊνατούδης: «Το Οικονομικό Κραχ το ζούμε περισσότερο από ποτέ. Ώρα να δράσουμε με συλλογή σπόρων και αποθήκευση τροφίμων» -
18 Απριλιου 2026, 14:22Χρυσοχοΐδης από Ηράκλειο: Στη Μεσαρά η Ρένα Συμιανάκη – 70 προσλήψεις αστυνομικών και ενίσχυση ελέγχων (βίντεο + φωτος) -
18 Απριλιου 2026, 07:40Προβληματίζουν τον ΠΟΥ οι ιοί της γρίπης των πτηνών και η μετάδοση τους στον άνθρωπο -
18 Απριλιου 2026, 14:44Την Τρίτη το τελευταίο αντίο» στη Λουΐζα Καλοκαιρινού – Η επιθυμία της οικογένειας του Δημάρχου Ηρακλείου -
18 Απριλιου 2026, 07:15Σταύρος Χριστακόπουλος: Τα σκάνδαλα δεν φτάνουν να ρίξουν τη ΝΔ. Η οικονομική δυσπραγία είναι το κλειδί! (podcast)
